© Цветелина Белутова Още по темата Средната сума на потребителския

...
© Цветелина Белутова Още по темата Средната сума на потребителския
Коментари Харесай

Търсенето на телевизори на изплащане се е удвоило преди световното по футбол

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Средната сума на потребителския заем в България нараства с 12%

Според " БНП Париба персонални финанси " над 1/3 от молбите за заеми към този момент се подават през интернет
6 юни 2018
Смартфони с цена до 500 лева са най-търсената стока на погашение в България

Изследване на небанково финансово сдружение демонстрира, че българските консуматори търсят двойно по-скъпи артикули спрямо предходната година
25 юли 2017 В месеца, предшестващ международното състезание по футбол, търсенето на тв приемници на погашение в България е било двойно по-голямо в сравнение с всекидневно.

Това демонстрират данни на небанковото кредитно сдружение БНП Париба персонални финанси за първите шест месеца на годината. Според разбор на компанията 30% от всички молби за финансиране на тв приемник за това полугодие са били подадени в 30-дневния интервал преди започване на най-гледаното спортно съревнование в света.

Моделът тв приемници, за който максимален брой консуматори са търсили финансиране, е в ценовия диапазон 980-1050 лева и е с размер 49 инча. За съпоставяне, през същия интервал на предходната година българите са търсили още веднъж приблизително по 1050 лева за тв приемник на погашение, само че тогава моделът е бил с размер 43 инча.

Подобна е наклонността и при смарт телефоните и хладилниците на погашение. И през 2017 година, и при започване на тази година междинната стойност на търсения заем за нов телефон е 450-500 лева Но в новия рейтинг най-търсеният смарт телефон е с по-мощен процесор, по-висока резолюция на екрана и по-добра камера. Средната цена на ледник на погашение остава 530 лева, само че с размер от 295 л., вместо размер от 250 л.

Как се движи пазарът на потребителски заеми

По данни на Българската национална банка новоотпуснатите потребителски заеми през първите пет месеца на годината (все още не са излезли данните за юни) у нас наброяват близо 2 милиарда лева и ритъм на годишно повишаване от 17%. Повече от половината от тези новодоговорени заеми са с интервал на погасяване от над 5 години. Така салдото на всички – остарели и нови потребителски заеми – доближава 8.6 милиарда лева Интересно е да се означи лихвата по тези заеми. Краткосрочните заеми, които се погасяват в границите на една година, са били отпускани при междинна рента от 19.5%, демонстрират данните на Българска народна банка. Средносрочните заеми (1-5 години на погасяване) се оскъпяват приблизително с 10.7%, а дълготрайните (над 5 години) с 6.4%.

Сходен е темпът на повишаване и при потребителските заеми, отпуснати от небанкови кредитни сдружения. Техният размер към края на март е 2.2 милиарда лева, с 16% спрямо година по-рано. При тези сдружения обаче лихвата доста постоянно доближава законовия горен предел от 50% на годишни разноски по заема, които с изключение на лихвата включват и таксите по кандидатстване, утвърждение и обслужване на вземането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР