© Цветелина Белутова Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг

...
© Цветелина Белутова Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг
Коментари Харесай

Мария Гергова: Крайно недостатъчни са уменията на хората, които в момента завършват PR

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (26 септември)

" Мобилтел " ще работи под марката А1; Вяра Анкова стана общоприет шеф " Информация " и член на мениджърския съвет на " Нова телевизия " ; Есенният сезон на двете най-големи малките екрани в страната залага на познати формати; Новият общоприет шеф на Българска национална телевизия номинира членове на управителния съвет на медията; " Макдоналдс " обявява съдействието си с " Добрев "
26 сеп 2017
По доста от същото

Есенният ефирен сезон залага на познати формати
21 сеп 2017

През последните години PR промишлеността мина през редица трансформации в опитите си да остане конкурентна на пазара и да потвърди на фирмите, че имат потребност от нея освен когато става въпрос за спешни връзки. Сега услугите на връзките с обществеността съставляват доста повече от връзки с медиите, а технологиите заемат към този момент основна позиция в тях. Мария Гергова, изпълнителен шеф на една от най-отдавна опериращите PR организации на българския пазар, United Partners, споделя пред " Капитал " за новите условия и способи на работа с клиентите и нуждата от необятно профилирани фрагменти в промишлеността. През последната година организацията мина през развой на ребрандиране и добави в портфолиото си редица нови и огромни клиенти, измежду които " Мобилтел ", " Нет инфо ", BG Menu и други Според Гергова PR промишлеността в България има потенциала да излезе на интернационалните пазари, само че за задачата би трябвало да се учи от най-хубавите. Затова и в качеството си на някогашен президент на Международната асоциация на PR експертите (IPRA) Гергова спомага за организацията на тазгодишните интернационалните награди, които за пръв път ще се проведат в София на 13 и 14 октомври. Те ще бъдат съпроводени и от профилирана конференция, която ще показа трендовете както от PR сферата, по този начин и от маркетинга.

За пръв път в България ще се организира финалът на интернационалните награди IPRA. Колко значими са премиите за промишлеността и какви позитиви може да донесе провеждането им в страната?

Церемонията на интернационалните награди на IPRA се организира най-често в Лондон и по-рядко в други страни по света. Сега за пръв път събитието ще се бъде в България, а аз мощно настоявах за това като деен член в борда на организацията.

Наградите демонстрират един стандарт на работа на промишлеността по света. Така организациите и фирмите могат да схванат дали това, което вършат, е положително и дава отговор на международното равнище. Това е положително място да се види с какъв ритъм и в каква посока се развива промишлеността, в това число и какви са другите стандарти в нея. След журирането направихме изследване сред журито, с цел да забележим какви трендове излизат от акциите на участниците в състезанието. Видяхме да вземем за пример, че от ден на ден се употребяват техники за маркетинг посредством водачи на мнение и позиционирането им в акции.

Освен това около премиите ще организираме и профилирана конференция, която с изключение на запознанство с интернационалните експерти, ще има добавена стойност през забавните лектори, които ще споделят от опита си. Фокусът на конференцията ще бъде както PR, по този начин и маркетинг, тъй като двете сфери към този момент доста се преплитат, и ще цели да показа по какъв начин технологиите въздействат на специалността ни.

Как се развива организацията през годината и кои нови клиенти прибавихте към портфолиото си?

Работим фокусирано към развиване на две от четирите ни съществени пазарни бранша, а точно технологии, в това число онлайн услуги и магазини, и опазване на здравето. Сред част от новите ни клиенти за 2017 година, някои на ритейнър, а други на планова база, са " Мобилтел ", " Нет инфо ", BG Menu, HyperScience, Tesy, Mylan, Alvogen, Trelleborg и Philip Morris. Също инициирахме и осъществихме план Oslo meets Sofia и свързахме IT компании от двете страни. Посоките ни на работа са няколко - корпоративни и бранд връзки, employer branding and recruitment marketing, образования, цифрови връзки, вътрешни връзки. Въвеждаме и тестваме нови услуги - да вземем за пример трансформиране на наличието, което сътворяваме в продажби.

В какво се показва ребрандирането на организацията? Планирате ли и други промени?

Тази година означаваме 20-годишния си празник, което е и мотивът за ребрандирането ни. В основата на ребрандинга е визуализацията на зебрата и нейната шарка, припознавайки организацията в някои от характерностите й. Например те имат доста добра панорамна визия, което е значимо и за нашата специалност. Балансът сред бялото и черното в шарката им е израз на уравновесения метод за връзки към всички аудитории. Логото ни включва оранжевия цвят, присъщ за организацията, в композиция с черно, и допълнен от стилизирана илюстрация на зебра, като шарките й изписват и абревиатурата на организацията ни UP. Логото, визиите ни, вътрешните процеси в организацията и всичко, което излиза като артикул от нея, ще бъде в синхрон с тази визия и послания.

На пазара сте от към този момент 20 години. Как се промени PR обслужването и какво търсят клиентите в този момент? Можем ли още да приказваме просто за PR или той към този момент сплотява цифрови, креативен и други услуги?

В световните PR среди се приказва, че се търси нова дума за това, което вършим, тъй като то към този момент не е просто PR. Когато започнахме, може би 60% от специалността ни беше връзка с медиите. Сега може би е към 10% от всичко, което вършим, което включва съдържаниe, продукции, текст, видео, визии и доста други действия. Много по-лесно беше преди време, когато с една информация може да достигнеш до доста хора. Сега хората имат доста източници на информация и са нужни доста повече старания, с цел да стигнеш до тях, както и ресурсите, които се изискват. Каналите също са доста повече и с цел да адаптираш едно известие към всеки от тях и към всяка публика се изисква доста работа. Все повече се търси като услуга и създаването на цялостни информационни тактики, в което през годините натрупахме много познание и опит.

Пред какви провокации е изправен информационният пазар в България?

Много би трябвало да се акцентира на образованието в областта на връзките и адаптирането му към новите условия. Уменията на хората, които сега приключват PR, са извънредно незадоволителни за това, което предлагаме като услуги в организациите. Не е належащо да бъде цяла просветителна степен, а курсове за придобиването на разнообразни умения, които са нужни за работа в промишлеността, ще бъдат изцяло задоволителни. Останалото ще го придобият с практиката.

Изправени сме пред предизвикването да съвместяваме огромното количество оперативна работа с това да научаваме нови потребни за промишлеността неща, като потреблението и адаптирането на новите технологии да вземем за пример. Това е огромно предизвикателство поради забързания бизнес, тъй като е в спречкване с времето, належащо за научаване и образоване по дадени тематики.

Все по-често се приказва за връзките сред организация и клиент, които се стремят от подизпълнители да се трансфорат в сътрудник. Защо е належащо това и какви са изгодите?

Това е доста значима тематика, за която би трябвало да се приказва. Изпълнител може да бъде всеки, само че сътрудник и съветник - единствено тези, които знаят доста. Трябва организацията да знае повече от клиента и да прави повече за него, на това се гради доверието и надлежно партньорството. До това се стига с положително качество на работата, проактивност от страна на организацията, тъй като, в случай че чака единствено да извършва заложените задания от клиента, постоянно ще остане просто реализатор. Агенциите би трябвало да мислят и да оферират подготвени решения, без те да бъдат авансово поискани. Така те стават съветник, който мисли за тях, търси и им предлага решения за бизнеса. Клиентите също би трябвало да са отворени за подобен развой, тъй като той е двупосочен. Освен това би трябвало да има и задоволително време, с цел да се сработят организацията и клиентът и да навлязат задоволително в бизнеса им. Именно поради това фирмите не би трябвало да влизат в омагьосания кръг да вършат конкурс за нова организация на всяка една година.

В каква посока би трябвало да работи пазарът, с цел да се развива информационният отрасъл в България и да се отваряме към непознатите пазари?

Първо би трябвало да се научим да работим за резултати. Много от фирмите просто отмятат в листата със задания, без да отделят внимание на постигнатото и изпълнена ли е бизнес задачата. Връзката сред бизнес задачите и резултатите би трябвало да бъде доста мощно изразена. Дигиталната среда дава опция за по-добро премерване, елементарно могат да се проследят акциите или наличието. Затова и клиентите, чакат от нас да сме насочени повече към резултатите, зад което пък стоят познания, които организациите би трябвало да придобият. Говорим за другите равнища на премерване на резултатите, най-ниското от тях е броят изявления, импресии и до какъв брой хора са достигнали. По-задълбочените резултати са да вземем за пример смяната на настройката на хората. Най-високата степен на премерване е постигнатите бизнес резултати посредством информационната тактика и действия. Реакцията при спешните връзки също е доста значима и е въпрос на подготовка и познание. Имаш доста малко време за реакция и в случай че липсва подготовка, шансът за неверна реакция е огромен. Ако има добра основа обаче, от спешната обстановка може да се излезе с позитивен резултат. Сега границите са отворени, вършат се акции от разстояние, въпрос на предпочитание е да се учиш и да гледаш кои са международните стандарти и да се целиш в това. Но несъмнено имаме качествата да излезем на интернационалните пазари.

Интервюто взе Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР