© Цветелина Белутова Още по темата Посоки на провала и

...
© Цветелина Белутова Още по темата Посоки на провала и
Коментари Харесай

20 въпроса: Стефан Командарев

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Посоки " на неуспеха и вярата

Истината за българското живеене с документална мощ в новия филм на Стефан Командарев
26 яну 2018
" Варайъти " подреди " Посоки " на Командарев до иранското кино и Джим Джармуш
от Дневник,1 юни 2017 Стефан Командарев постоянно е изследвал българското общество и тъмните му ъгли. " Пансион за кучета " (2000), " Светът е огромен и избавление дебне отвред " (2008), " Съдилището " (2014) - всички те допряха разнообразни генерации фенове.

Предстоящият му филм " В кръг " е концептуално продължение на миналия през Кан " Посоки " и втора част от трилогията му за модерна България. Срещаме се с режисьора малко преди той да гледа монтаж на част от кино лентата и да стартира още веднъж фотоси.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. " В кръг " се чака на 8 ноември 2019 година, а сюжетът му наблюдава историите на няколко служители на реда на 9 против 10 ноември 1989 година, вечерта, в която комунистическият режим в България пада. В драмата вземат участие Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ованес Торосян, Стефан Денолюбов, Герасим Георгиев – Геро, Ирини Жамбонас, а с множеството имена Командарев е работил нееднократно. През ноември правата на кино лентата бяха купени от една от най-големите разпространителски компании - " Бета синема ".

Като какъв човек се определяте?

Търсещ. Търся нещо, което да ме възпламени, новото предизвикателство. Не обичам да седнал съм на едно място. Обичам да ми е забавно.

Нещото, в което вярвате безусловно?

В положителното и злото. Албер Камю, един от моите кумири като тийнейнджър, има разказ на име " Чумата ". Там основният воин споделя, че на този свят има палачи и жертви и би трябвало да създадем всичко допустимо да не сме на страната на палача.

Любимият ви миг от деня?

Сутринта. Когато снимахме " Пансион за кучета ", логлайнът на кино лентата беше: " Когато стартира, лятото наподобява безпределно ". Бих го перифразирал като " Когато стартира, денят наподобява безконечен ". Покрай двете деца нормално ставам в 05:50.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да си запазя чувствителността. Мисля, че това е нещото, за което всеки в тази специалност мечтае – да останеш сензитивен към действителността към себе си, към фалша, по кое време един артист играе правилно и по кое време не. Чувствителността е най-важното нещо.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?

Вече съм го обяснявал на двете ми деца. Киното споделя истории. Синът ми, който е на 11 години, към този момент стартира да снима с телефона и да инсталира. Съветът, който му давам, е да опише своята история.

Как си почивате?

Най-добре се усещам в една сглобяема къща, която направих в родопското село Равногор. Намира се на 1400 м височина. Извънземно място.

Какво ви зарежда?

Да съм по пътеката към връх " Св. Елена ", над Равногор.

Какво ви разсмива?

Черният и подигравателен комизъм – в случай че е фалшифициран с разсъдък, за мен това е най-висшият пилотаж.

Какво ви натъжава?

Един от прозорците у дома гледа тъкмо към кофата с отпадък. За 15-20 минути може да видиш по какъв начин няколко души подред минават и ровят в нея. Натъжава ме всичко, което се случва с възрастните хора в тази страна. Минах през грижата за двамата ми родители, към този момент покойници, всичките борби със здравната система и по какъв начин пенсиите не стигат даже за медикаментите. Всичко, на което са наказани нашите майки и татковци, може да се съпостави с геноцид.

Какво ви вбесява?

На фона на цялото неравноправие в страната, вбесява ме безочието на новобогаташите, което ни залива по улиците и медиите. Вбесява ме това държание, че всичко към теб е ок. Парадирането с притежания.

Личност, на която се възхищавате?

Възхищавам се на всички родители, които имат доблестта да отгледат децата си и да им дадат опцията за един логичен живот. За мен през днешния ден това е най-големият героизъм.

Кое свое качество харесвате най-вече?

Знам ли? Ако ме възпламени една концепция, мога да я последвам с години, с цената на всичко.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?

Затварям се прекомерно доста в себе си. Дадох си сметка, че би трябвало да съм по-близо до приятелите си.

Какъв гений бихте желали да притежавате?

Много ми се желае да изсвирвам на нещо, само че по този начин и не се научих макар многочислените опити.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарявам на брачната половинка си и щерка ми цветя от пазара до Малък градски спектакъл. Последно получих нарисувани картички от децата.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Spotify, уеб сайтът на Европейската кино академия, някой различен състезателен уебсайт.

Къде бихте желали да живеете?

Някой ден бих желал да пребивавам в Равногор. Родопите са мястото, на което се усещам най-добре.

Любимите ви имена?

Анна и Петър, децата ми.

Най-интересното място, на което сте били?

Много са, само че преди две седмици бях в едно село на име Осиковица, в естествен парк " Небесните пасбища ". Много забавно място, в което се смесват християнство и дъновизъм, направено е с доста нематериалност и полуда, в най-хубавия смисъл на думата. Място, на което човек се усеща по-особено.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?

Имам една обичана имитация на Макмърфи в " Полет над кукувиче гнездо ": " Поне пробвах ". Важно е да опитваш, колкото и безнадеждно да е ситуацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР