© Цветелина Белутова Още по темата Месечен бюлетин: Възможности за

...
© Цветелина Белутова Още по темата Месечен бюлетин: Възможности за
Коментари Харесай

Компаниите ще получат 19 млн. лв. за обучение и наемане на безработни с трайни увреждания

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Месечен бюлетин: Възможности за еврофинансиране за бизнеса

" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании
5 мар 2018
Работодатели могат да аплайват за 80 млн. лева за наемане на безработни

Средствата са обезпечени по стратегия " Развитие на човешките запаси ", а срокът за кандидатстване е до 9 март т.г.
21 фев 2018 Два плана с общ бюджет, надхвърлящ 18.8 млн. лв., ще дадат опция на работодателите да получат дотации за образование и наемане на безработни лица с трайни увреждания. Средствата са от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020. Очакванията са те да обезпечат претовареност на 200 младежи с трайни увреждания до 29 години и на 800 лица над тази възраст.

Двата плана са идентични. Първият - " Обучения и претовареност за младежите ", е за безработни лица с трайни увреждания до 29 години и с бюджет 8 854 936 лв., а вторият - " Обучения и претовареност " – за безработни лица с трайни увреждания на възраст над 29 години и с бюджет 10 млн. лева

Възможности за работодателите

В плановете могат да вземат участие работодатели от действителния бранш, в това число търговски предприятия с общинско присъединяване в капитала както и цивилен сдружения по Закона за отговорностите и договорите. Кандидатите би трябвало да подадат в бюро по труда поръчка за откриване на свободни работни места. Документът е по пример, подава се на книжен притежател персонално или посредством прокурист.

Безработните лица с трайни увреждания, утвърдени от работодателите, могат да преминат при потребност образование с ваучери - професионално и/или за придобиване на така наречен основна подготвеност (чужд език, компютърна грамотност).

Номиналната стойност на ваучерите зависи от типа и продължителността на занятията. За придобиване на професионална подготовка сумите са сред 400 лева за 200 образователни часа и 1200 лева за 660, а за основни компетентности - 250 лева за 45 и 700 лева за 300 образователни часа.

Работодателят е задължен да назначи на трудов контракт за 24 месеца всяко утвърдено за присъединяване в плана безработно лице, което сполучливо е минало образованието (ако има такова). Стимул за фирмите са безвъзмездните средства, които ще получат. Проектите покриват всички разноски за трудови и спомагателни хонорари съгласно минималния приход за съответната икономическа активност, както и дължимите от работодателя осигурителни вноски.

Програмата поема и разноските за заплащане на наставници, в случай че работодателят желае да дефинира такива. Те ще би трябвало да дават отговор за най-малко един и най-много седем наети по плана за период до 3 месеца при не по-малко от 40 часа месечно. Месечното заплащане на наставника е половината от минималната работна заплата за интервал до три месеца.

Субсидираният интервал е 24 месеца. Ако след този интервал работодателят задържи назначеното лице за шест месеца, само че към този момент за своя сметка, той ще получи еднократен тласък - шест минимални работни заплати, при изискване че лицето е било заето най-малко 75 % от работните дни за интервала.

Заплащане и по време на образованието

Безработните лица, които имат право да се включат в плановете, не би трябвало да реализират стопанска активност, не би трябвало да са тютюно- или аграрни производители нито да имат приходи от занаятчийска активност, свободна специалност или като реализатори по контракти за изработка/услуга.

По време на образованието (ако има такова) безработните получават по 10 лева за всеки присъствен образователен ден (минимум 6 образователни часа и най-много 8), в случай че занятията се организират в обитаемото място по местоживеене, и по 15 лева - в случай че е в друго населено място. При отвод на безработно лице да стартира работа, регистрацията му в бюрото по труда ще бъде прекъсната.

Заявките на работодателите ще се преглеждат по реда на тяхното подаване до привършване на бюджета. Резултати до момента

Близо 5000 лица с увреждания са почнали работа през първата половина на 2018 година с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1500 от тях са включени в субсидирана претовареност. В първия стадий от плановете " Обучения и претовареност за младежите " и " Обучения и претовареност " (заявките се одобряваха през 2016) устроените на работа хора с увреждания са 884.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР