© Цветелина Белутова Още по темата Излекувай ме за 12

...
© Цветелина Белутова Още по темата Излекувай ме за 12
Коментари Харесай

Здравният министър: хората да плащат повече, а конкурентни каси в далечното бъдеще

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Излекувай ме за 12 лева

Новият здравен модел не се приема добре от съсловието и застрахователите
13 сеп 2018
Парламентът избра доктор Дечо Дечев за шеф на здравната каса
20 юли 2018 Документ
Предложенията на здравния министър
Здравният министър Кирил Ананиев показа два разновидността за смяна в здравния бранш (виж вляво). Първият е демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, която ще се конкурира за цялостните здравни вноски със застрахователните компании. При него здравната вноска не се усилва. При вторият държавната здравна каса ще заплаща евтините услуги, а тези над 700 лева ще се покриват от здравна застраховка, която ще бъде към 12 лева месечно за всеки. При този вид легалните заплащания за здраве се усилват. Ананиев е покровител на наложителната застраховка и твърди, че конкуренция на каси е допустима, само че едвам след години.

Защо в този момент

Още при встъпването си в служба, здравният министър даде обещание промени, защото никой не е удовлетворен от системата на опазване на здравето – нито пациентите, нито работещите в нея, а в допълнение платените средства натоварват болните хора.

Според данните от касата през 2017 година всеки трети българин е лежал в болница. Данните на Европейската комисия и Световната банка сочат, че при 4.3 милиарда лева обществени средства за здраве през 2017 година, пациентите са платили от джоба си над 3.5 милиарда лева Това значи, че 45% от средствата за здраве идват в брой от болните, до момента в който горният таван на Световната здравна организация за това е 20%. Целта на измененията, предлагани от министерството е тези 3.5 милиарда лева да намалеят.

Проблемът е, че 51% от пациентите имат вяра, че е допустимо здравният модел да се усъвършенства, само че едвам 6% са съгласни да заплащат повече средства над сегашната здравна осигуровка, демонстрира национално представително изследване, поръчано от здравното министерство и извършено от Алфа рисърч.

Целта е да се реализира нов вид надзор от конкуриращи се финансиращи институции, да се отстранен нерегламентираните доплащания и да се модернизира опазването на здравето, разяснява Ананиев.

Той даде обещание, че преди да има цялостен народен консенсус по измененията в здравния модел, няма да предлага законопроекти на държавното управление и Народното събрание.

Моделът на министъра

Въпреки преимуществата на модела с конкуриращите се здравни каси, чийто последовател е финансовият министър Владислав Горанов, здравният министър означи, че той персонално е последовател на модела с три стълба – наложителна здравна осигуровка в здравната каса, наложителна застраховка и доброволна застраховка. Министърът означи, че би могло да се мисли за цялостна демонополизация едвам откакто се мине през втория модел.

При него, както и беше оповестено авансово, при престой в болница, здравната каса ще покрива стойност до 700 лв., като 10 или 15% от цената ще се доплащат персонално от пациента или посредством непринуден здравен осигурител.

При сума на лекуването над 700 лв. пациентът няма да заплаща нищо, а вместо него ще заплаща наложителният здравен осигурител, като плануванаъа месечна вноска за всеки пациент е 12 лв..
В допълнение пациентите ще бъдат глобявани - в случай че не си заплащат застраховката и в случай че не вършат профилактични прегледи. Здравното министерство, застрахователите и лекарите ще дефинират национални цени по клинични пътеки за лекуване, като обаче всяка болница ще има право да дефинира свои – по-високи или по-ниски цени.

Сумата от 12 лева важи единствено за болнично лекуване. Отделно пациентите ще заплащат за медикаменти и медицински произведения (импланти).

След представянето беше дадена думата в резюме на съсловните организации, омбудсмана, икономисти и бизнеса. Омбудсманът Мая Манолова означи, че първо би трябвало да се ревизира дали няма парламентарен проблем, защото здравното обезпечаване не попада в конституцията. Освен това жителите би трябвало да имат отговор какво получават против 12 лева застраховка. Тя добави, че е обезпокоена от специфичните цени, които лечебните заведения ще имат право да образуват, тъй като това няма да отстрани доплащането. Манолова добави още, че в случай че застрахователите и касата бъдат задължени да подписват контракт с всички лечебни заведения и лекари, както и до момента, това няма да докара до действителна конкуренция.

Основният проблем с модела е, че даже да се съберат 800 млн. лева от новата здравна застраховка, това няма да покрие заплащанията от 3.5 милиарда лева, т.е. заплащанията отвън наложителните ще продължат.

В коридорите на полемиката стана ясно, че здравното министерство планува действително остойностяване на клиничните пътеки, преди да пристъпи към промени и занапред следва няколкомесечно разискване на препоръчаните промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР