© Цветелина Белутова Още по темата Христо Христов: Транспортът е

...
© Цветелина Белутова Още по темата Христо Христов: Транспортът е
Коментари Харесай

Александра Дойчинова: Надявам се засилването на инвестициите към България да продължи

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Христо Христов: Транспортът е притежател на огромни промени в новите технологии

Президентът и изпълнителен шеф на транспортната компания " Дискордиа " пред " Капитал "
20 дек 2017
Чавдар Кенаров: Ценното в цифровата среда е директната връзка с потребителите

Основателят и креативен шеф на Noble Graphics пред " Капитал "
20 дек 2017
Константин Шаламанов: Интернет оказва помощ и нашият обичаен отрасъл да пораства

Председателят на съвета на шефовете и съсобственик на козметичната компания " Лавена " пред " Капитал "
20 дек 2017
Николай Логофетов: Здравното обезпечаване ще надвиши 90 млн. лева

Има наклонност на повишаване на продуктите с 5-8%, показва изпълнителният шеф на ЗАД " България " пред " Капитал "
20 дек 2017
Зоран Арсовски: Опитваме се да мислим като стартъп бизнесмени

Директорът " Дигитален маркетинг " в Progress пред " Капитал "
19 дек 2017
Шакир Ахмедов: Банките, телекомите и туризмът имат най-голяма потребност от технологиите

2018-а ще бъде годината на виртуалната и добавената действителност в търговията, предвижда мениджърът на " Омни ченъл " пред " Капитал "
19 дек 2017 Александра Дойчинова, ръководещ сътрудник Shoenherr

Каква беше годината като покупко-продажби и интензивности по сливания и придобивания?

Последната година за нас беше сполучлива и много по-напрегната откъм работа, спрямо последните години. Дали и идните години ще продължат по този начин и това е симптом, че стопанската система се възвръща и има интерес към нови вложения, ще покаже 2018-а, а може би и идващите години. Не изключваме и да е било кратковременен интерес, ние да сме имали шанс при нас да има забавни покупко-продажби, само че доколкото чуваме и от други сътрудници от нашата сфера, има възкръсване на пазара, което като цяло е добра вест и се надяваме да продължи и през идните години.

За нас имаше един огромен тренд тази година и това са продажбите на молове и търговски площи. Никога на нашия пазар не е имало такова оживление след интервала 2006 - 2008-а, когато започваха огромните вложения в такива търговски площи. За пръв път има всеобщо покупко-продажби с тях. Публична информация е, че южноафрикански фондове влагат. Nepi Rokcastle получиха тази година два мола, МОЛ " Сердика " завърши сполучливо, както и Мол Paradise. Общата цена за " Сердика " беше над 200 млн. евро, а за Paradise център е над 250 млн. евро. МОЛ " България " смени притежателя си, " Галерия " Бургас, " Галерия " Стара Загора... тъй че това бе едно оживление, което беше доста мощно за пазара, невиждано до в този момент и в случай че вярно разбираме, тези фондове имат интерес да продължат да влагат на нашия пазар.



В какъв вид активи и браншове?

Мога да злоупотребявам, само че допускам, че от същия тип.

Случващото се при моловете докара нови външни вложители. Намирате ли, че това наклонност?

Действително Между 2012 и 2016 година сме работили най-вече за продавачи - наши клиенти, задгранични, които за жалост напускаха пазара. През 2017-а година виждаме нахлуване на нови клиенти, които не са били преди на българския пазар, както виждаме и български притежатели, които са развили бизнеса си и съумяват да го продадат на външен вложител и то от западна Европа или Америка. Това е добра вест и значи, че пазарът ненапълно още веднъж печели доверието на задграничните вложители, което след 2012-а бе поизгубено, съгласно нашето чувство.

Освен от Южна Африка, от кое място другаде има интерес за вложения?

При нас не престават да са европейски вложителите, като виждаме интерес към огромни вложения в производството, в автомобилната промишленост, да вземем за пример. Проблемът е, че не във всички райони можем да предложим нужния размер работна ръка и инфраструкура, които са нужни за огромни производства.

На база на случилото се през тази година, какво можем да чакаме през идната?

За това, което бе мощно тази година, комерсиалните площи, мисля, че сме завършили. Офис площи, в областта на недвижимите парцели, е нещо, което чакаме да поражда интерес. В сферата на осведомителните технологии чакаме да има и покупко-продажби, както и нахлуване на непознати сътрудници в български бизнеси, които са достигнали до стадий, в който им би трябвало спомагателен запас да продължат да се развиват и да продават продуктите си в чужбина. Така че стартъпи, почнали през минали години, създадени платформи може би ще излязат на пазара на покупко-продажби.

В момента съвсем няма бизнес, който да не е обиден от дигитализацията. Как тя движи покупко-продажбите?

Дружества, които се занимават в тази сфера, стават по-интересни за вложения - освен да продадат, само че и да притеглят вложители в своя бизнес. Нивото на цифровизация, която във всяка една сфера е друго нужна, с цел да се движи бизнеса, е значително решаваща за цената, която може да се реализира при несъмнено дружество, тъй като един задграничен вложител гледа до каква степен, в случай че би трябвало да се направи бъдеща инвестиция, това ще се отрази в разноските.

Иначе, в нашата работа, като по-консервативна специалност, обвързвана с персони и личностни услуги, към момента дигитлизацията не е настъпила доста мощно. В нашия бизнес има два аспекта: цифровизация и осведомителните технологии, които ни оказват помощ да вършим по-бързо нашата работа и технологии, които ще заместят до избрана степен услугите, които юристите предлагаме.

Примера, който доста постоянно се дава, при покупка на търговски център, да вземем за пример, нормално има 100 - 200 контракта за наем, които са съвсем идентични, само че не напълно. Ако би трябвало да ги прегледа правист, това ще отнеме седмица - две, до момента в който компютърна стратегия го прави за минути.
В " детски обувки " са тези технологии, само че те вървят към нас. Ще отнеме време да ги въведем, само че ще стигнат рано или късно и от там нататък ще се отрази на упованията на клиентите по отношение на нас. Това ненапълно ще промени и конкуренцията на пазара, тъй като който успее да финасира подобен програмен продукт, може би ще има преимущество по отношение на другите като време и разход, който може да предложи за осъществяването на една задача.

Какви са вашите очаквания за 2018-та година?

Първо, бихме се радвали, в случай че взривът или усилването и интереса към вложения в България от 2017 година се окаже тренд, а не случайност. Второ, значително, най-малко ние осъзнаваме, като адвокати, че нашето участие в Европейския съюз е необикновено мощен мотив за привличането на инвестиии, тъй като прави усещане за съществуване на правна сигурност. Истината е, че правната сигурност в България не сме я постигнали към момента. Истината е, че безусловно всички вложители, без изключение, не престават да имат предразсъдъци към нашата правосъдна система. Не мога да кажа, че те са неоснователни. Не се виждат промени, макар, че имаше опити да се създадат промени в правосъдната система, тя в действителност да е самостоятелна, да има механизми за бързо разглеждане на каузи. За страдание това към момента не е реализирано.

Имам очаквания във връзка с работата на институциите - до момента в който в някои аспекти сме доста напреднали, да вземем за пример Търговския указател, който доста напред спрямо други страни, в други изоставаме. Добър образец за това са измененията в Закона за особените залози, които са доста позитивна стъпка за отбрана на кредиторите. Но половин година по-късно има изключителна неусигурност за това какво би трябвало да се подаде в регистъра, с цел да се впишат избрани неща.

Отстраняването на правната неустановеност е най-важното нещо. И, несъмнено, бистрота при публичните поръчки и процеси. Много огромна тематика е дигитализацията, отбраната на персоналните данни. През май 2018 година стартира да се ползва нова инструкция, по която ние имаме изключителна специализация и доста приказваме с предприятията, само че де факто се оказва, че тя е още непозната. Така че се надяваме нещата да се развиват по сполучлив и потребен за стопанската система метод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР