© Цветелина Белутова Още по темата Хибридни трусове в коалицията

...
© Цветелина Белутова Още по темата Хибридни трусове в коалицията
Коментари Харесай

Усвояващата еврофондове класа ще ни вкара в задънена улица

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Хибридни земетресения в обединението

Апетитите на националистите във властта се оказват доста по-големи от упованията на ГЕРБ
16 фев 2018
Гунтрам Волф: Качеството на институциите в България е причина за скептицизма за влизането ѝ в еврозоната

Директорът на Bruegel пред " Капитал "
16 фев 2018
Мнения Daily - Премиерът пое курс към разграничение от Цеко Минев

И още: Симеонов е плосък политик - еднопланов и истеричен; Скептичен съм към новите измерения на ляволибералния светоглед
15 фев 2018 През януари Владислав Панев беше избран отново за съпредседател на партия " Зелените ". Той е притежател на ръководещо сдружение " Скай ръководство на активи " АД, лицензиран капиталов съветник и регистриран професионален вложител.

Покрай следващите митинги за Пирин зелените още веднъж са обект на отрицателна акция, която този път създаде и невиждано арогантната декларация на вицепремиера Симеонов във връзка визитата на евродепутата Ска Келер - какво демонстрират тези реакции?
- Честно казано чаках тази реакция, тъй като през последните години равнището на политическия спор стана доста просташко. Стигнахме до там, че обидите и нападките с вулгарни думи, вместо с причини, към този момент не вършат усещане на никого. За страдание избрани политици и медии, които са благосъстоятелност или близки до Делян Пеевски, постановат този жанр. Той беше въведен от Бойко Борисов и други политици също го възприеха, тъй като се оказа печеливш. Но радикализацията и фашизирането на говоренето няма да доведат до нищо положително и може да основат съществени проблеми и даже такива, свързани с оставането ни в Европейски Съюз и припознаването на България като естествена европейска страна. И то единствено с цел да може някои така наречен патриоти да упражняват бизнеса с ненавист. Общественият спор би трябвало да излезе от това поле и да се върне в някакви допустими рамки на замяна на причини и контрааргументи.

Протестите са форма на въздействие, само че те са по-скоро инструмент на неправителствените организации и на обособени жители. Като партия " Зелените " ние не организираме тези митинги, само че, несъмнено, ги поддържаме и участваме в тях. Като извънпарламентарна партия механизмите ни са сведени до публичен напън и защото сме членове на Европейската зелена партия - посредством Европейския парламент. " Пирин " е народен парк, обект на отбрана освен от българското законодателство, само че и от ЮНЕСКО, тъй че се надяваме и лобираме за опазването му и посредством европейски депутати.

Битката не е сред еколозите и бизнеса, а сред жителите и бизнеса от една страна и държавното управление и подкрепяния от него монопол на концесионера на ски зоната - от друга.

Исканите от концесионера на ски зоната в Банско " Юлен " промени в концесионния контракт и в проекта за ръководство на Пирин излизаха на дневен ред при няколко държавни управления, само че поради публичния напън решение не се взимаше. Как си обяснявате, че настоящето държавно управление одобри тези промени?
- Настроенията в държавното управление да прокара в този момент това решение за Банско са мощни и поради наличието на " Обединените патриоти " в него. Те са във властта конюнктурно и евентуално не разчитат на дълго наличие в нея. Затова желаят да завоюват бързи дивиденти от присъединяване си в ръководството, което виждат като once-in-a-lifetime, и това ги прави доста по-мотивирани. Както се споделя, в този момент им е паднало да кешират.

От друга страна министър председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда Нено Димов оправдават смяната в проекта за ръководство на " Пирин " с нуждата от строителството на втори въжен превоз, какъвто явно не е казусът. Ако беше единствено за това, те щяха да одобряват предлагането на алпиниста Боян Петров за създаване единствено на втори въжен превоз и нищо друго. От финансовите доклади на концесионера " Юлен " се оказва, че сдружението търпи загуби. Премиерът призна очевидното - че краен притежател на компанията е главният акционер в ПИБ Цеко Минев или близо до него лице. Така че в миг, в който банката се продава, за държавното управление явно е значимо да има положителни вести към нея.

Каква е оценката ви за настоящето ръководство?
-В момента то ни тласка към феодализъм. Случаят в Банско, възможното възкресение на плана " Белене ", ограничението на медийната независимост и метода, по който се ръководят еврофондовете, демонстрират едно - то насърчава околните до него олигарси, монополисти и клиентела за сметка на самостоятелния бизнес и жителите. Все повече запаси на страната и европейски средства се концентрират в ръцете на няколко индивида.
Големият абсурд е, че посредством методиката за усвояването на еврофондовете Европейският съюз предизвиква тъкмо този вид феодализъм, тъй като оставя държавното управление да " разпределя порциите " измежду своите другари. По този метод се доизграждат феодалните връзки и това е очевидно в дребните обитаеми места, където кметовете са политически и стопански мощни. Същото става и на централно равнище. Парите за реклама на еврофондовете да вземем за пример се разпределят главно сред медии, които поддържат властта и пишат хвалебствия за Бойко Борисов. По този метод кабинетът си отглежда послушни медии. Този метод разрушава икономическия разцвет, конкуренцията и в последна сметка качеството на живот на хората.

Управляващите обаче показват като триумф икономическия напредък.
- Това е по този начин, тъй като международната стопанска система е във фаза на напредък. Но макар тази наклонност в международен мащаб, ние осъществяваме болнав напредък сред 3% и 4%. Румъния пораства два пъти по-бързо. Ние като най-бедна страна в Европейски Съюз би трябвало да сме водачи по напредък. И главната причина това да не се получава е държавната интервенция в стопанската система, което в интервали на рецесии може да докара до проблеми като тези на Гърция.Ние би трябвало да поемем по пътя на Ирландия, която беше една от най-бедните европейски страни през 80-те години на предишния век, а в този момент е една от най-богатите. Това е постижимо, в случай че се ограничи намесата на държавното управление в стопанската система и властта престане да дефинира кои ще бъдат сполучливите предприемачи в страната.

В България обаче следим сюжет, който е присъщ за страните от Южна Европа от последните десетилетия на предишния век. Не виждам по какъв начин ще избегнем тяхната орис, в случай че продължаваме с този метод на ръководство - концентриране на държавни и европейски средства в малцина близки до властта играчи. Това сътвори цяла класа от политици и предприемачи, чиято съществена цел е по какъв начин да отговори на изискванията за финансиране от еврофондове, а не да прави нововъведения или да се стреми да изкара на пазара артикул, който е конкурентоспособен и който ще ги направи пазарни водачи. Това слага бизнеса в един шаблон, тъй като с цел да дава отговор на изискванията, той би трябвало да е като другите.

По света ставаме очевидци на енергийна гражданска война, електрическите коли ще навлизат все по-масово, случва се какво ли още не, и ние би трябвало да имаме доста по-голям дял от това. А освен да усвояваме, което ще ни вкара в задънена улица.

Как може да се разбие този модел на зависимости сред държавното управление, част от бизнеса, правосъдната власт и медиите?

-На първо място би трябвало да се предизвикват новите технологии и нововъведенията, а не просто усвояването на пари от Европейски Съюз. Когато Бойко Борисов пристигна на власт през 2009 година, той трансформира това асимилиране в единствената задача на ръководството си. Хвали се, че ние усвояваме повече еврофондове от други страни. По този метод той на практика вкара целия бизнес под този капак. Моделът може да се разбие с повече пазарни механизми и по-малко надзор на държавното управление върху стопанската система. Виждаме, че даже браншове, които на никое място в света не са монополизирани - като да вземем за пример производството на месо и мляко, в България са.
Фирмите, които оперират в този бизнес са единици.

Рецептата е насочено към естествения бизнес държавно управление, което значи отвод от толериране на другарски бизнеси, тъй като това ни прави неконкурентни. Туризмът, за който стана въпрос около Банско, е единственият бранш с по-ниско Данък добавена стойност и в това време с най-ниските заплати в цялата страна съгласно Национален статистически институт. Това е извънредно неприятно ръководен бранш, който поради неприятни управнически решения е набутан в най-ниския ценови клас. Сега министър Ангелкова прави комични опити за повишение на цените в хотелите, които няма да доведат до нищо положително.

Правителството и правосъдната власт би трябвало да бъдат неутрален съдия вместо да бутат напред приятелите си. Трябва да влагаме и доста повече в обучение.

ГЕРБ разгласи образованието за приоритет.
-Не виждаме нещо да прави. Ясно е, че това няма да донесе известност за ръководещите, тъй като вложенията в бранша се изплащат след 20 години, само че с цел да имаме сериозен растеж на приходите в България, би трябвало да влагаме в това нашите деца да получават добра подготовка и да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда. Голяма част от най-умните ни деца отиват в западни университети и емигрират. И повода за това не е единствено в ниското възнаграждение. Медийната помийна яма, силата, която непрестанно се хаби в едни борби сред хора, мръсният въздух и отношението към чистотата в градовете, монополизацията на бизнеси, както и многото регулации, които пречат на бизнеса, са другите аргументи.

Управляващите оповестиха като приоритет и административната промяна и въвеждането на електронно ръководство, само че отново единствено на думи. Очевидният приоритет на държавното управление е по какъв начин да обезпечи повече дарове за околните до тях олигарси.

Какъв съгласно вас е хоризонтът на това ръководство?
- Ако това държавно управление е обединено от кражбата на публичен запас и удовлетворяването на избрани бизнес кръгове, то може да изкара и цялостен мандат. Хоризонтът на едно ръководство обаче би трябвало да е надалеч по-голям и да се простира за десетилетия напред, то би трябвало да има визия за това каква би трябвало да бъде България, а не както сегашните.

Има ли опция на това статукво?
-Вътре в българския парламент не може да има опция. Виждаме, че във връзка с " Белене " и на Банско в Народното събрание има цялостен консенсус. Българска социалистическа партия даже упреква държавното управление, че върви с прекомерно мудни стъпки към реализирането на плана за " Белене ".

Ние дружно с още четири партии - ДСБ, " Да, България ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС излизаме от няколко месеца дружно с общи заявления против разнообразни решения на държавното управление. Така започваме постепенно да построяваме доверие по сред си. Наясно сме, че независимо като обособени партии към този момент сме прекомерно слаби да осигурим опция на настоящето ръководство. Но ще има смисъл от обединяването на напъните ни единствено в случай че успеем да предложим на жителите задоволително добра визия за просперираща, богата и чиста България за идващите 10-20 години. Ако не успеем да създадем такава визия или не убедим хората, че можем да я осъществяваме, тогава няма да има смисъл от нашето битие.

Ще се случи ли това обединяване, тъй като преди изборите имаше такава настройка и тя се провали?
- Рано е още да се каже. Водим диалози, само че не бих желал да приказвам авансово, тъй като знаете, че до момента в който нещо не е контрактувано дефинитивно, нищо не е контрактувано. Ще повторя, че на този стадий работим в посока на създаване на доверие между тях, в това число и през самодейността Български манифест за Европа. И се надявам това да продължи.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР