© Цветелина Белутова Още по темата Безпрецедентно КЗК спря сделките

...
© Цветелина Белутова Още по темата Безпрецедентно КЗК спря сделките
Коментари Харесай

Приходите на "Нова броудкастинг груп" нарастват през второто тримесечие

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Безпрецедентно Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за " Нова телевизия " и ЧЕЗ

Антимонополният регулатор аргументира решенията си главно с това, че придобиваните компании са доста огромни
19 юли 2018
Колко влага Българска национална телевизия в международното състезание по футбол...

... и по какъв начин ще завоюва от него
14 юни 2018
Сделката за Нова – за Нова година

Комисията за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв от фонда на Петр Келнер PPF
31 май 2018 В един и същи ден Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с решение, че не разрешава придобиването на " Нова броудкастинг груп " от чешката PPF Group, а притежателят все още шведската компания Modern Times Group (MTG) разгласява формалния си финансов доклад за второто тримесечие. В него написа, че най-голямата медийна група в България регистрира растеж от 7% в приходите си за интервала. Въпреки обичайно оскъдната информация, показана за българското сдружение, в доклада написа още, че делът на аудиторията е повишен, както и телевизионният рекламен пазар.

След като през февруари беше подписано съглашението за продажба на " Нова броудкастинг груп " за 185 млн. евро, чак в края на май Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане за разглеждане на договорката, като единствено дни по-късно реши да стартира задълбочено изследване на желанието на PPF да придобие " Нова " и " Нетинфо ". Днес Комисия за защита на конкуренцията е открила проблем в това, че придобиваната група разполага със забележителен финансов и учредителен запас, опция за осъществяване на икономии от мащаба и обсега, и одобрен имидж. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

В доклада на MTG от по-рано през днешния ден написа, че упованията на компанията са решение за придобиване да има през четвъртото тримесечие.

По-високи резултати в България

През 2017 година " Нова броудкастинг груп " регистрира доходи от 180.5 млн. лева, което съставлява растеж от 15% на годишна база, демонстрират данните в Търговския указател. Положителният финансов резултат пък е 31.3 млн. лева или скок от 17%.

Към момента финансовите резултати на българското сдружение в доклада на MTG са показани в групата на интернационалния им развлекателен бизнес, в която влиза също и френският канал Trace. В средата на януари обаче шведската група стартира процедура по продажба на каузи си от 75% в Trace Partners S.A.S. на фонда TPG Growth. Затова и в доклада е маркирано, че влизат финансовите резултати на френсия канал единствено до май.

Общите доходи за интервала април-юни се равняват на 315 млн. шведски крони или 30.4 млн. евро, което съставлява малко над 2% растеж. За полугодието интернационалният развлекателен бизнес на MTG регистрира доходи от 630 млн. шведски крони или с 10% повече в сравнение с през 2017 година Оперативна облага за второто тримесечие на 2018 година пък е 72 млн. шведски крони спрямо 50 млн. шведски крони година по-рано. От януари до юни финансовият резултат е 112 млн. шведски крони или с близо 58% повече от 2017 година

" Капитал " изпрати питане към " Нова броудкастинг груп " за по-подробна информация и коментар на финансовите им резултати, само че към момента няма отговор от българската компания.

В портфолиото на " Нова броудкастинг груп " влизат телевизионните канали от групата на " Нова " и " Диема ". Комуникационните канали се допълват от радиото Nova News, както и издателската медийна група AtticaEVA. " Лента " пък е кинодистрибуторската компания, с която " Нова броудкастинг груп " навлезе на пазара на киноразпространение в България.

Представяне на групата

От оповестения годишен доклад на шведската компанията се вижда, че общите доходи на MTG за второто тримесечие на 2018 година нарастват с 18% на годишна база, достигайки малко над 5 милиарда шведски крони или към 482.7 млн. евро. Отчетените доходи за полугодието са в размер на 9.8 милиарда шведски крони в съпоставяне със 7.9 милиарда за същия интервал през 2017 година

Оперативната облага на MTG за април-юни е 426 млн. шведски крони или с 15% повече, а за полугодието се равнява на 645 млн. шведски крони, което съставлява растеж от 27%.

Поредицата от продажби, в това число и тази на българския бизнес, MTG аргументира с смяна на бизнеса, тъй като желае напълно да се концентрира върху развиването си от пропагандатор напълно в основател на разнообразни типове медийно и цифрово наличие. Затова и компанията отделя активността си в две юридическа лица. Това ще бъдат MTG AB, който ще сплотява платформите за електронни спортове, онлайн игри и цифровото видеосъдържание. В компанията Nordic Entertainment Group ще остане скандинавският развлекателен бизнес на шведската група, както и MTG Studios и компанията за снимане на наличие през водачи на мнение Splay Networks.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР