© Цветелина Белутова Още по темата Бъдещето на транспорта е

...
© Цветелина Белутова Още по темата Бъдещето на транспорта е
Коментари Харесай

Кръстниците на Капана

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Бъдещето на превоза е желязно

Най-голямата транспортна компания в България ПИМК ще залага от ден на ден на влакове вместо на камиони
24 май 2018
Роботи, още роботи

Индустрията на Пловдив от ден на ден се нуждае от машини и хора, които да ги схващат
24 май 2018
Много халета, малко офиси

Индустриалното строителство в Пловдив и в " Тракия икономическа зона " през тази година внезапно ще нарасне и по експертни оценки ще доближи 30 млн. евро, в това число купените терени
13 май 2018
София си има конкуренция

Пловдив към този момент не е единствено привлекателен център за заводи, а и за обществен живот. Сега му остава да потвърди, че може да направи идващия скок в развиването си към културна и иновационна столица
12 май 2018
Създателите на роботи

Машините на пловдивската " Милара интернешънъл " ООД не са от евтините. Това е цената на тяхната надеждност
10 май 2018
В Капана на славата

С развиването на Пловдив дребната зона в центъра се трансформира от културна в туристическа зона и това се отрази на наемите
19 май 2017 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Пловдив ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Едно от придобилите паметен статут места в Капана е барът " Котка и мишка " на ул. " Христо Дюкмеджиев ". Безброй спокойни следобеди стартират на по бира там. Малко хора, които сядат на бара, знаят, че притежателите на заведението – Ивайло Дернев и Димитър Семков, в действителност са по предопределение и орис публицисти, а една от водещите причина и барът, и другите им планове да съществуват е да подкрепят тяхната локална медия " Под тепето ".

Освен публицисти обаче на тях им се постанова да бъдат и серийни бизнесмени. Другите им планове включват културната медия " Капана.бг " и цифровия справочник на града под тепетата LostInPlovdiv.com, който има британска и българска версия. Последните им бизнес инициативи, които развиват дружно с по-малкия брат на Димитър – Виктор, са първата бутикова дизайнерска къща за посетители в квартала, Mouse House, както и коуъркинг пространство, което ще се обитава в прилежащо на бара помещение.

Двамата напущат локалния в. " Марица " преди десетилетие, където Ивайло е бил начин на живот редактор, а Димитър – стопански кореспондент, с концепцията да развият личния си уебсайт. " Медията ни е медия на хората и на обществените дела ", споделя Ивайло.

Той се гордее с лоялната си публика – 25 000 читатели, които дефинира като дейното ядро на града. Неведнъж уеб сайтът е провокирал съществени публични реакции като в случаите с облепянето на храм-паметник на културата " Св. Марина " с тапети и концепцията на Божидар Димитров и компания да се застрои Небет тепе с бутафорни крепостни кули. Но работата на екипа на Ивайло и Димитър не се лимитира с това да е единствено консервативен и сериозен по отношение на скандални решения, а и служи за канал, който да насочва градивна сила. Най-значимият образец за това е фактът, че Капана като медиен облик бива разпространяван първо от техните уеб сайтове.

Фотограф: Цветелина Белутова
За да поддържат темпото и да устоят медията си (и то самостоятелна от прикрито или полускрито държавно финансиране), на Димитър и Ивайло им се постанова да търсят най-разнообразни комбинации. " Под тепето " мъчно би издържало репортерите си без помощта на финансирането на дейната в Пловдив фондация " Америка за България ". Първоначалната прехрана идва от бизнеса на двамата като връзки с обществеността на огромна американска онлайн компания. След като тя се изтегля, стартират да диверсифицират и основават бара в Капана, а с него внасят занапред зараждащата се даже в София крафт бирена просвета. Виждайки, че към него се заражда живот, те стартират да развиват другите си медийни артикули, които служат за укрепване на интереса освен към тяхното заведение, а и към квартала като цяло. С идването на туристите пък им излиза наяве, че в отесняващия откъм хотели Пловдив има място за нов вид места за настаняване и по този начин основават Mouse House. " Пловдив към момента е по-скоро лоу кост туристическа дестинация. Но бекпакърите през днешния ден са заможните туристи след 10 година ", обобщава Димитър.

Следващата им стъпка е да дават място за работа в центъра на прииждащите задгранични " цифрови номади ", които стават все по-многобройни в квартала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР