© Цветелина Белутова Още по темата Бъдещето на транспорта е

...
© Цветелина Белутова Още по темата Бъдещето на транспорта е
Коментари Харесай

Занаятчийската традиция продължава

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Бъдещето на превоза е желязно

Най-голямата транспортна компания в България ПИМК ще залага от ден на ден на влакове вместо на камиони
24 май 2018
Роботи, още роботи

Индустрията на Пловдив от ден на ден се нуждае от машини и хора, които да ги схващат
24 май 2018
Много халета, малко офиси

Индустриалното строителство в Пловдив и в " Тракия икономическа зона " през тази година внезапно ще нарасне и по експертни оценки ще доближи 30 млн. евро, в това число купените терени
13 май 2018
Иван Тотев: Кметът има мнение, само че той не въздейства и няма желание да въздейства на плановете за столица на културата

Кметът на Пловдив пред " Капитал "
12 май 2018
София си има конкуренция

Пловдив към този момент не е единствено привлекателен център за заводи, а и за обществен живот. Сега му остава да потвърди, че може да направи идващия скок в развиването си към културна и иновационна столица
12 май 2018
Създателите на роботи

Машините на пловдивската " Милара интернешънъл " ООД не са от евтините. Това е цената на тяхната надеждност
10 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Пловдив ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

" Когато се нанесох, Капана беше паркинг... и тоалетната на центъра ", смее се Венелин Драганов, до момента в който си спомня по какъв начин е отворил своето дърводелско ателие " Дърводелие " на ул. " Загреб " в занаятчийския квартал. В дребната му спретната работилница, в която колкото да съумява да си откри място кучето на дърводелеца - Джаро, няма доста изложени подготвени артикули. Венелин споделя, че създава бутикови произведения от дървесина по поръчка на клиента, като заобикаля серийността и работи единствено с естествени материали – " тъй като другояче се убива цялата уникалност ". Казва, че постоянно пита защо тъкмо ще служи подаръкът и какво е нужно на индивида, на който ще бъде подарен, " и не одобрявам " каквото и да е " за отговор! ".

Започва бизнеса си 2013 година, откакто се връща от няколкогодишно престояване в София и следване като рекламист в Нов български университет. Към занаята го връща както междинното му обучение – направа на музикални принадлежности, по този начин и фамилната традиция. " Връзката със занаята я имам от прародител ми – бъчвар, и чичо ми, който е дърводелец. Не желаех да стана лютиер, тъй като можеше да го върша единствено в чужбина, по тази причина се ориентирах насам ", споделя той.

Капитал Градове - Пловдив, Капана

Фотограф: Цветелина Белутова След отварянето на своя дюкян става очевидец на измененията в Капана от първия ред: " Кварталът се разви доста, нямаше пешеходна зона, имаше обаче коли на всички места! Далеч не бе привлекателното място, което е в този момент. Но пък и духът му бе по-апокрифен ", споделя майсторът. И той като множеството пловдивчани от артистичните среди, с които беседваме, счита, че " картите на Капана не бяха изиграни добре. "

Според него първичният план на общината, който подкрепя занаятчии да се реалокират към квартала, е бил добра концепция и е дал първия такт на мотора за развиването на Капана, а по-късно медиите са основали " новия " му облик. Повечето занаятчии са осъзнали, че не могат да поддържат равнището на приходите, с цел да останат там. " Това, което оставя неприятен усет, са натоварването с упования и крайният резултат ", заключава Венелин.

Въпреки това той остава положителен – както за личната си работа, по този начин и за посоката на развиване на града в последните години. " Правя както банални неща като кутийки, по този начин и бутафорна индонезийска лодка за зрелище в действителен мащаб ", споделя дърводелецът. Според него работата му си заслужава, само че не е за всеки: " Не е от осем до пет часа – не е казус да ми се постанова да остана до 11 вечерта, когато има поръчки. "

Но за сметка на това нищо не може да го върне в София. " Мога да дам образец с две лелки: в случай че погледнеш по какъв начин пловдивските се връщат от работа – постепенно, умерено, айляшката, клатят чантите... а софиянки са постоянно забързани, от единия превоз на другия... "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР