© Цветелина Белутова Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс

...
© Цветелина Белутова Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс
Коментари Харесай

Кои са иновативните предприятия на 2019 г.

© Цветелина Белутова Осем компании бяха отличени в обичайния конкурс за новаторско дружество, който се провежда за 15-а поредна година от Фондация " Приложни проучвания и връзки ", Enterprise Europe Network – България, Представителството на Европейска комисия в България, с поддръжката на Генерална дирекция " Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП " на Европейската комисия и Единен център за нововъведения на Българска академия на науките.

За присъединяване в състезанието през 2019 година са кандидатствали над 100 компании от разнообразни стопански браншове. От тях до номинации са достигнали 21, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общественост и финансиращи организации дефинира спечелилите в осем области съгласно въздействието на нововъведението.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От предходната година номинираните компании получават правото да употребяват новата марка на фондацията - " Високи достижения в нововъведенията ".

Първите две

В категория " Зелена иновация " новаторско дружество за 2019 е " Интернешънъл пауър съплай ". Компанията основава самостоятелна хибридна токозахранваща система за ръководство на добита електрическа енергия от възобновими източници - първата в света с прибавен модулен принцип в зареждането. Иновацията дава опция работата на развален модул да бъде поета от останалите и разрешава запазване на непотребната сила в акумулаторни акумулатори за по-нататъшно потребление. Тя се употребява в 1500 съоръжения в над 60 страни, в това число в райони без достъп или с ненадеждна електропреносна мрежа.

В категория " Пазарно водачество " оценката за 2019 е присъдено на " Ултрафлекс корпорейшън ". Фирмата е създала новаторска система за индукционно нагряване, използвана във всички браншове, свързани с термообработката на материали - индустриалната, бижутерската, лабораторната, зъботехническата и здравната електроника. Иновацията се състои от обособени модули, позволяващи редом нагряване на разнообразни материали съгласно разнообразни параметри, като дава опция и за в допълнение прибавяне на модули при нужда от повече мощ. Дружеството продава своите разработки в Съединени американски щати, Канада, Турция и Индия.

Другите наградени

В категория " Иновативно новостартирало дружество " премията за 2019 година получи " Пауър дрон ". Компанията създава програмен продукт за автоматизиран разбор на данни от техническа ревизия на електропроводи и друга енергийна инфраструктура на основата на снимане с дрон. Разработката употребява логаритми, основани на изкуствен интелект, машинно образование и автоматизирано различаване на изображения. Основните приложения на нововъведението са: за регулярна ревизия, незабавна ревизия при повреда и оценка и картографиране на инфраструктурата.

В региона " Иновация за качество на живот " победител за 2019 е " ПроВиотик ". Компанията основава лиофилизиран пробиотик на основата на вариант Lactobacillus bulgaricus, изолиран от кокиче и отгледан в био зеленчуков сок, с бактерицидни свойства по отношение на причинителя на язвата Helicobacter pylori, опция на тройната антибиотична терапия. Изследвания с продукта са направени в Harvard University, ИСУЛ и Софийския университет " Св. Кл. Охридски ", като част от научния екип включва нобеловия лауреат Бери Маршал.

" Лийнплъм " е победител в категория " Иновационен мениджмънт ". Дружеството създава платформа за мобилен маркетинг за основаване на по-дългосрочни и ефикасни взаимоотношения сред маркетинг експерти и консуматори на мобилни устройства посредством персонализирани акции в действително време. Компанията построява и процеси за развиване на ИТ-талантите във и отвън компанията и се отличава с висока степен на иновационна организация и просвета.

" Юбитрак " получи премията в категория " Иновация за развиване на гении ". Фирмата автоматизира процеса на събиране на данни за представянето на футболисти и тимове посредством използване на логаритми за компютърно зрение и машинно образование върху видео материал. Софтуерът разпознава обектите на терена, разделя тимовете, разпознава всеки състезател и следи обектите до края на срещата. Технологията е налична и за дребни лиги. Дружеството работи с детско-юношеските тимове на " Левски " и " Левски-Раковски ".

В категория " Иновация в изобретателните промишлености " оценката е присъдено на " ЗенАрт ". Компанията създава азбучник от исторически, културни и естествени дестинации във виртуална действителност, като употребява двуизмерни достоверни изображения и ги интерпретира в 3D обекти. Налице е и интерактивност. Първият приключен план са " Белоградчишките скали " - потребителите могат да си създадат виртуална разходка, да стрелят с възрожденски пушки, да научат повече за богатата история на местността посредством аудиоразказвача. Следващите планове са " Олимп " и " Карибски острови ".

" Найкомс " е победител в категория " Социална иновация ". Дружеството е основател на система от хардуерни и софтуерни артикули и услуги в региона на телемедицината: станция за телемедицина; стратегия за онлайн аудио-видео консултация сред доктор и пациент; куфарче с безжични диагностични устройства с опция за автоматизирано запазване, прекачване и шерване на данните и други. Станцията се употребява в 30 лечебни заведения - в общини в областите Русе и Сливен, в " Пирогов ", " Св. Анна " и други Номинираните компании (по азбучен ред)

" Ай Райс Мeханикс 357 " - основател на роботизирано вертикализиращо помощно средство за хора с двигателни увреждания. То разрешава безвредно и несъмнено придвижване в изправена позиция на тялото и по-добра досегаемост до отдалечени и ситуирани нависоко предмети.

" Алфика " - създава първата промишлена апаратура за култивация на микроводорасли в България – фотобиореакторна система. Създава и създава новаторски артикули въз основата на микроводорасли, в това число и свежа спирулина.

" Анкол " - основава система за ръководство на налягането на гумите по време на придвижване и при висока скорост според от пътната настилка, метеoрологичните условия и товара на автомобила, с опция за монтиране на всяко транспортно средство.

LAM’ON - създава биоразградимо фолио за печатната промишленост. То не се разграничава от общоприетите ламинати като издръжливост и оптични качества (гарантирани за най-малко 10 г.). Разгражда се напълно до 1 месец при съществуването на подобаващи топлота, влага и микроорганизми.

" ЛогСентинел " - създава решение за предпазване на сигурни одитни следи, свързани с бизнес дейностите, в частен (персонализиран) блокчейн. То разрешава мониторинг на процесите и засичане на аномално държание. Компанията основава и ръководи сигурна база данни, криптираща всеки запис поотделно, изключително скъпа за съхраняването на персонални данни и високо сензитивна информация.

OS Implants - основава 3D-принтираща платформа за изкуствени кости за производството на анатомични и хирургични модели за образованието на студенти и специализанти. Произвежда персонализирани импланти за хора и животни, създадени според самостоятелните особености на пациента.

OfficeRnD - създава софтуерно решение за ръководство на споделени работни пространства. То дава опция на споделените офиси да автоматизират и интегрират най-важните си процеси (резервиране на стаи и бюра от членовете, взаимодействие сред тях и т.н.). Използва се от клиенти в над 40 страни и от над 100 000 самостоятелни консуматори.

" Пейхоук " - основава програмен продукт, платежни принадлежности и услуга за усъвършенстване на разходния мениджмънт с информация за всяко заплащане в действително време и логаритъм. Разработката извлича данни от сканирани/електронни платежни документи, приготвя ги за осчетоводяване. Предлага лична карта за разплащания за цялостна автоматизация на разходните данни без сканиране.

Pro Drone Sys - създава мултиспектрална аеро камера за прикрепяне към безпилотен летящ уред за разбор на почви и премерване на вегетация. Разработката се употребява за даване на цифровизирани агрономически рекомендации и направа на топографски/ вододелни карти.

" Пукльовците " - основател на едноименната цифрова игра. Тя оказва помощ на учителя да развива умения за работа в екип и други обществени умения у своите възпитаници на основата на математически задания и в екологичен подтекст.

" Скейл Фокус " - създава сложна стратегия за привличане на гении във компанията и за развиването на гении в и отвън нея. Организира отворени академии за ИТ образование, вътрешно съревнование за новаторски хрумвания за пазарна реализация, дава поддръжка за планиране на работните пространства от чиновниците и други

" Смол фут " - основава снегоходки за рискови условия, които да устоят на най-тежките зимни условия, за най-високите планински върхове. Снегоходките са подобаващи за стръмни скатове и смесени терени. Имат регулируема система, даваща опция за вървене с закрепен, издигнат или свободен крайник.

" Фанте агро " - създава козметични сформира на основата на дестилат от шафранов минзухар и розово масло. Произвежда и други козметични артикули с дестилат от шафран, отглежда минзухар и извлича и шафран от него. Предлага развъдилите се луковици на минзухара на други бизнесмени против експертна поддръжка при развъждането и ангажимент за изкупуване на цветовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР