© Цветелина Белутова Общо 20 млн.лв. по два договора е

...
© Цветелина Белутова Общо 20 млн.лв. по два договора е
Коментари Харесай

АПИ крие за какво харчи десетките милиони при поддръжката на магистрали

© Цветелина Белутова Общо 20 млн.лв. по два контракта е получила държавната " Автомагистрали " от края на 2016г. до момента, с цел да поддържа автомагистрала " Люлин " и 56 км. от " Струма ". Това включва снегопочистването през зимата, само че и настоящи поправки на прави, приключени през последните няколко години.

Пътната организация обаче мълчи защо тъкмо са изхарчени парите, които са от личния й бюджет, тъй че не излиза наяве дали лотовете, открити от 2012г. насам, към този момент са ремонтирани и какво тъкмо е свършено по тях. В отговори на заявление на " Капитал " по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) АПИ за следващ път пропуща да посочи коя сума защо тъкмо е платена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В тези 20 млн.лв. с Данък добавена стойност не се включват последните 1.8 млн.лв., против които ГБС ще ремонтира мостовото уреди при 62-ри км. от " Струма ", което беше обгорено след пожар на нелегално бунище. А по-притеснителното е, че сумата може да пораства безотговорно.

Два контракта за няколко милиона от горната страна

В края на 2016г. АПИ подписва контракт с " Автомагистрали " без авансово съобщение, като няма посочена планирана стойност. Според претекстовете за определената процедура организацията е трябвало незабавно да откри кой да поддържа " Люлин " и " Струма ", до момента в който бъде извършено намерено съревнование. По него са изплатени 7 099 020 лева за малко повече от година.

Въпросният търг стартира през февруари 2017г., два месеца след подписването на първия контракт. Освен " Автомагистрали " там се явяват още трима претенденти, само че те са отстранени преди да бъдат отворени ценовите им предложения и по този начин държавната компания, без конкуренция на последния стадий, печели поръчката. Прогнозно компанията е трябвало да получи 12 млн.лв. с Данък добавена стойност за четири години. Едва година и половина след старта обаче сумата към този момент е превишена - издадени са фактури за 12.76 млн.лв. с Данък добавена стойност, излиза наяве от отговорите до " Капитал ".

В листата с фактурите участват три такива от 2 януари 2019г., като АПИ прецизират, че за тях следва заплащане. Едната фактура е за 7 435 291 лева, или над половината средства до момента. Другите две са общо за над 1.4 млн.лв. В отговорите на пътната организация обаче не е конкретизирано за каква активност са тези суми, макар че категорично този въпрос участва в заявката за достъп до социална информация. Точно за това " Капитал " изпрати още един въпрос до АПИ за каква активност са тези над 7 млн.лв.

Не разбираме думата " съответно "

Практика на организацията е да крие съответните стойности на действия от огромни публични поръчки. Относно поддържането на " Хемус " " Капитал " изиска сумите на заплащанията, само че и " предмета на активността, за която е изпълнено всяко заплащане ". В отговор АПИ просто даде общото заглавие на публичната поръчка без да прецизира какви поправки са изпълнявали.

При заявката за " Струма " се случи същото - там беше поискана " сумата на всяко изпълнено заплащане по контракта, датите на фактурите по тези заплащания и съответният предмет на активност, посочен във фактурите, за които са осъществени заплащанията ". Отново беше представен предметът на целия контракт.

Подобен беше казусът и с ремонта на постройката на тол ръководството. В отговорите си до " Капитал " пътната организация още веднъж цитира общата сума на публичната поръчка за тол системата, част от която е въпросният ремонт, без да каже какъв брой тъкмо е коствал той.

Крайната цена е в пъти повече

Договорите за поддържане както на автомагистрали, по този начин и на републиканската пътна мрежа, в действителност са празни чекове, в които сумата може да набъбне съществено през годините.

За четири години " Автомагистрали " получи над 10 пъти повече пари за поддържане на " Хемус " - вместо в началото плануваните 15 млн.лв., са дадени 160 млн.лв.

Практиката да се раздават спомагателни пари за поправки без да се афишират открити процедури за публични поръчки е от няколко години. По този метод през 2015 година бяха дадени 100 млн. лева за ремонт на автомагистралите " Тракия " и " Хемус ", a през 2016г. - още 100 млн. лева за ремонт на пътища в Северна и Северозападна България, както и за рехабилитация на няколко тунела и виадукта на " Хемус ", два сектора от аутобана до Бургас и Аспаруховия мост.

Освен това в края на 2018г. без конкурс страната избра " Автомагистрали " да строи изчезналите 134 км от " Хемус " за над 1.3 милиарда лева Според Закона за публични поръчки компанията няма да право да употребява подизпълнители, само че в следствие стана ясно, че това ще бъде заобиколени посредством контракти с редица частни строителни компании за наем на хора и техника, които съществено припомнят на такива за подизпълнители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР