© Цветелина Белутова Нещо ново, нещо люто, нещо старо: новото

...
© Цветелина Белутова Нещо ново, нещо люто, нещо старо: новото
Коментари Харесай

Ново място: Spice Station

© Цветелина Белутова Нещо ново, нещо люто, нещо остаряло: новото е ароматният магазин за подправки, който преди две седмици отвори изненадващо порти до пазара на Римската стена, лютото е в обилие, а и остарялото не липсва – обичайните мерудии, като чубрица да вземем за пример.

Собственикът Павлин Петров е зад щанда и е подготвен да показа опит коя фалшификация на какво ядене отива: " Имам дълги години опит в ресторантьорския бизнес и от дълго време желаех да продавам подправки. Един ден минах около пазара, видях, че помещението се отдава чартърен, и след ден-два към този момент брат ми, който е професионален карикатурист, изрисува стените като космос, цялостен с подправки. "

Фотограф: Цветелина Белутова
Доставчиците са от Сирия и Египет, които го доставят непосредствено. Предлагат се няколко типа масала: тика масала, гарам масала, заатар, тандури масала. Тук ще откриете и сместа " Рас ел Ханут " от Северна Африка, която се употребява в Мароко, Алжир и Тунис и е доста наситена, с цветен мирис и усет. Буквалният й превод е " тарторът на магазина " и е бленд от почти 25 - 30 подправки. Всеки притежател си прави микса по негов усет. Тази е вкусна масала, която съдържа кардамон, кимион, кармафил, канела, индийско орехче, куркума, бахар, изсъхнал джинджифил, бял пипер, люти чушки, къри, семена от кориандър, пипер, сладостен и пикантен кайенски червен пипер, семена от анасон, сминдух, сушени розови листенца и други Подходяща е за ястия с месо, за ястия с ориз. Важно е да се знае, че съставките първо се изпичат на тиган (за кратко) и по-късно се намачкват в хаванчето.

" По мои наблюдения доста от хората имат нужните познания и знаят тъкмо какво търсят. Определено има огромно търсене на подправките за лечебни цели. " В момента в магазина се оферират повече от 100 подправки и билки. С концепцията да се усилят скоро до 150. Ще има и пресни билки и подправки, както и насипни чайове. Чубрицата и някои други подправки са български, само че шафранката да вземем за пример е американска. " Това е разновидност на шафрана, която е доста по-достъпна, само че с положителни вкусови качества и не би трябвало да се подценява ", споделя Павлин Петров.

Барбекю сосовете също са от Съединени американски щати на Seet Baby Ray’s, захарта е кафява белгийска, създадена от захарна тръстика " Касонада ". Павлин Петров предлага черния кимион като фалшификация, която освен употребява в ястия, само че и е потребен и за имунната система. На едната стена са подредени и всевъзможни съдове за и стъкленици за предпазване: " Подправките не би трябвало да бъдат държани в дървен съд, най-добре е стъклен или в краен случай пластмасов. "

Най-новите попълнения в магазина ще са подправки за пуканки, които не са известни в България, само че им придават напълно друг усет.

Адресът на Spice Station е жк " Лозенец ", ул. " Стара стена " 1, до пазара на Римската стена. Работно време: понеделник до петък от 9 до 19 ч., в събота от 9 до 18 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР