© Цветелина Белутова Moody’s е понижила дългосрочния депозитен рейтинг на

...
© Цветелина Белутова Moody’s е понижила дългосрочния депозитен рейтинг на
Коментари Харесай

Moody’s понижи депозитния рейтинг на ПИБ с една степен до B2

© Цветелина Белутова Moody’s е намалила дълготрайния депозитен рейтинг на Първа капиталова банка от B1 на B2, като резервира стабилната вероятност. Освен това с една степен се намаляват и оценките на рейтинговата организация за вътрешната непоклатимост и мощ на банката (т. нар. baseline credit assessment /BCA/), която не включва опцията и вероятността за външна поддръжка от акционерите или страната.

" Днешното намаляване на рейтинга отразява визията на Moody’s, че високият дял на проблематичните заеми на банката и забележителните активи (основно имоти), добити като обезпечения, не престават да съставляват риск за финансовата база на банката и този риск подхожда по-точно на BCA оценка b3. Преди оценката на организацията за ПИБ включваше очакване тези необслужвани активи до момента да са сведени до сензитивно по-ниско равнище ", се споделя в формалната аргументация на Moody’s от 4 юни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ден по-рано другата от трите огромни организации следящи ПИБ - Fitch, е удостоверила и оставила без смяна оценката си за банката на B със постоянна вероятност. Двата рейтинга са на практика на равностойно равнище по скалите на Moody’s и Fitch.

По-бавно от предстоящото

Според цитираните данни заемите с просрочие повече от 90 дни са намалели от 17.5% за 2017 година до 13% към края на 2018 година, което отразява напъните на ПИБ за реструктуриране, отписване и продажба на проблематични експозиции. Същевременно обаче по-новите разширени дефиниции на Европейския банков орган, които се вкарват редом с Международния стандарт за финансово отчитане 9 за оценка на активите делът на неприятните заеми даже леко се повишават от 21.7 на 21.9%. По оценка на Fitch това е два пъти над междинното за българския пазар.

Затова и от Moody’s одобряват, че има заплаха капиталът на ПИБ да ерозира от неприятните заеми, които не са покрити с хранителни запаси, както и от реализирането на внушителния й портфейл от недвижими парцели.

Отчетеният базов капитал от първи ред (CET1) от ПИБ към края на 2018 година е 13.3%, а общата финансова адекватност - 16.1%, което надвишава условията на Българска народна банка. Освен това тези данни не включват облагата за предходната година, която се чака да се капитализира и по този начин по сметки на Moody’s двете съотношения биха се покачили надлежно до 15.8% и 18.6%.

Същевременно би трябвало да се има поради, че към края на март 2019 година регистрира намаляване на CET 1 до 12.7% и на общата финансова адекватност до 15.6%. Освен това през април Българска народна банка е почнала да изисква и спомагателни финансови надбавки от банките с високи равнища на неприятни заеми и слаб риск мениджмънт, които могат да доближат и до 3-4 процентни пункта надбавка в финансовите условия. От регулатора не оповестяват съответните равнища на тези т. нар SREP условия към обособените банки.

От Moody’s регистрират като позитив на ПИБ мощната опция на банката да генерира възвращаемост преди начисляване на хранителни запаси, структурата й на финансиране, разчитаща главно на депозити, и солидният ликвиден буфер. Като негатив е посочено, че корпоративното ръководство към момента се развива и е по-слабо от международните стандарти за положителни практики. Концентрацията на собствеността в двама акционери поражда някой опасности, свързани с тези основни лица, написа още в обосновката. Основните акционери на ПИБ с по 42.5% дял всеки са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Една стъпка нагоре поради страната

Крайният рейтинг на ПИБ е миропомазан от оценката, че има умерена възможност за поддръжка от държавното управление. Това дава бонус от една стъпка нагоре в рейтинга, който без нея би бил B3 - най-ниското равнище над C-рейтингите, които към този момент отразяват доста високо равнище на кредитен риск. Сегашната оценка на ПИБ B2 е пет равнища под считаните за капиталов клас рейтинги и седем равнища под дълготрайния рейтинг, присъден от Moody’s на България.

От Moody’s обичайно смятат, че макар рестрикциите за избавяне на банки по европейските правила и регулации, страните имат принадлежности за поддръжка, изключително за редовно значими институции. Отчита се и, че ПИБ към този момент е получавала държавна поддръжка през 2014 година С 9.6% пазарен дял към края на 2018 година тя е четвъртата по активи банка в страната, като евентуално ще бъде изместена от тази позиция след придобиването на Пиреос банк България от Пощенска банка и сливането на двете.

Преди основната инспекция

Понижението на рейтинга не е повлияно от провежданите от ЕЦБ прегледи на качеството на активите и стрес проби в ПИБ и още пет български банки, от които към момента няма данни, а резултати се чакат през юли. В известието на Moody’s обаче те са посочени като евентуална причина за ново намаляване, в случай че покажат основни спомагателни опасности. Други фактори, които биха натежали на рейтинга, са утежняване на финансовите индикатори и възвращаемостта или индикации, че банката би имала потребност да набира капитал, с цел да покрие намалени оценки на активите. " Влошаване на ликвидността и отлив на депозити също би могъл да докара до отрицателен напън върху рейтинга ", написа в обосновката.

До повишаване на рейтинга би довело значително възстановяване на финансовия пиедестал и най-много доста намаление на риска посредством стесняване на неприятните заеми и недвижимите парцели в салдото. Това може да бъде реализирано още през повишаване на покритието на проблематичните експозиции с хранителни запаси, само че без да пострада рентабилността, а също и в случай че продължи да се понижава концентрацията на заемите. Евентуално повишаване на депозитния рейтинг може да пристигна от евентуално решение да се употребява зависещ дълг и други хибридни финансови принадлежности, които при възможни проблеми паралелно с акционерите първи понасят загуби. Какво мислят от Fitch

Оценката на другата рейтингова организация е напълно движена от вътрешните индикатори на ПИБ (по терминологията на Fitch - Viability Rating /VR/), като тя не дава
бонус за държавна поддръжка, каквато може да бъде получена, само че не може да се разчита на нея.

VR oценката на ПИБ b се изяснява със едва качество на активите и капитализация. Показателни за това са високо равнище неприятни заеми и на недоходоносни активи, висок конвенционален риск за капитала и забележителна централизация в кредитния портфейл към единични лица. Fitch регистрират като плюс понижения рисков вкус на ПИБ, рационална тактика за интервала 2017-2021, стабилната доходност напоследък и добра ликвидна позиция, подкрепена и от устойчиво финансиране от най-вече дребни ритейл спестители.

Fitch също обръща внимание на активите, добити като поръчителство, които се свиват за година от 13.5% на 11%, само че това се отдава главно на договорката за терена на " Кремиковци " с австрийската Soravia. Освен това едвам 20% от тези парцели са класифицирани в салдото на ПИБ като доходоносни - главно търговски и офис площи. " Почистването на портфейла на ПИБ е доста по-бавно от това на другите на пазара, главно поради по-голямата трудност на проблематичните активи и по-слабия потенциал за попиване на обезценки ", смятат от Fitch.

Нейният рейтинг може да бъде покачен при по-бързо почистване на наследството от неприятни заеми, понижаване на кредитната централизация и осребряване на парцелите в салдото без да пострада капитализацията и рентабилността. До намаляване може да се стигне при утежняване на финансовата позиция или качеството на активите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР