© Цветелина Белутова Много години на голи поляни в планината

...
© Цветелина Белутова Много години на голи поляни в планината
Коментари Харесай

Театърът "Магистрала Хемус"

© Цветелина Белутова " Много години на голи поляни в планината съм заставал по този начин и след година и половина карате по автомагистрала и забравятe труда на стотиците служащи, създали това допустимо. "

С тези думи Бойко Борисов откри със " алегорична първа копка " новия лот от автомагистрала " Хемус " след Боаза - " Луковит - Угърчин ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Копка действително, нямаше. Което беше уместно, тъй като цялото нещо беше предизборно шоу, в каквото от дълго време са превърнати всички инфраструктурни обекти в страната. Единственото строителство, което може да стартира на това място, е за 1.62 км. от общо 15, за които има строително позволение.

За сметка на това имаше всички други вероятни детайли: менче, министър председател, няколко министри и зам.-министри, наложителните представители на църквата (път в България не се строи, без БПЦ да е позволила), както и група бъдещи гласоподаватели от близкото село Торос. Последните се бяха струпали край опънатите шатри и гледаха с интерес гостите от София. До тях стояха камионите с надпис " Автомагистрали " - държавната компания, която получи 1.34 милиарда на мрачно в края на 2018г., точно с цел да строи автомагистралата

Върволицата държавни коли, която мина първо през огледа на сектора Ябланица-Боаза (който би трябвало да бъде приключен в точния момент за локалните избори през есента), а по-късно към започващия нов лот, спираше няколко пъти по трасето. Премиерът се поздравяваше с локалните поданици.

Гледката беше позната: молби и обещания, както и припомняне за добрините на ръководството. " Ще ви молим, също има един проход от Етрополе до Златица. Той свързва двете елементи на Ловченска епархия, а този проход съвсем две трети е непристъпен. Ще ви молим и там да ни помогнете. " Молителят беше не различен, а ловешкия епископ Гавриил. В отговор министър председателят попита по какъв начин е катедралата в Ловеч, а владиката отвърна: " Катедралата е доста добре. Продължаваме да рисуваме. Имаме от вас дадени на този стадий пари. " " Като ги свършите, отново ще приказваме ", кимна министър председателят. Така е в страната, където инфраструктурните потребности се вземат решение не от строен проект, експертни оценки и дълготрайно финансиране, а съгласно хрумванията на един човек и предизборните етюди.

Истинският график на автомагистралата

След напускането на Бойко Борисов обаче стана време за сериозните въпроси: до къде в действителност е построяването на автомагистралата и дали в действителност новите 134 км. могат да бъдат подготвени до края на 2023г., както държавното управление неведнъж дава обещание.

Реално в този момент стартира строителството на 1.6 км. от общо 134-те километра, защото единствено за тях има позволение за градеж

Фотограф: Цветелина Белутова
Изграждането на " Хемус " в тази част е в доста ранен етап, макар сериозните поръчки на държавното управление. Въпросният лот, който сякаш стартира през днешния ден, е дълъг 15.2 км и е от Боаза до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин. Както означи районният министър Петя Аврамова, по него има четири моста и два виадукта.

" Тези 15 км би трябвало да бъдат приключени до 2021г. ", съобщи Аврамова пред публицисти. По останалата част от лота тече отчуждаване.

За този сектор е подписан контракт за контрол за 58 хил.лв. с Данък добавена стойност с " Пътинвест-инженеринг ".

От останалите 132.4 км. вероятно " поетапно " строителство може да стартира единствено откакто има определени надзорни компании. В момента тече социална поръчка за избор на реализатор, като предложения се събират до 10 юни. След това има процедура по желание на реализатор, а и възможни обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това, по стандартите на пътната организация, може да отнеме най-малко половин година, а даже и доста повече.

Лотът сред пътните възли Белокопитово и Буховци (или другояче казано, Шумен и Търговище), където реализатор беше определен през юли 2017г., също буксува. Там първо имаше обжалване на отстранени от търга участници в Комисия за защита на конкуренцията.

Има и едни 90 км., които са още по-назад в развиването си - сред Велико Търново и Търговище. Там има идейни планове, върху които занапред ще се работи, с цел да станат те механически. Там не е ясно още кой ще строи и дали и те ще бъдат " подарени " на държавната компания " Автомагистрали ". За тях няма и заделен финансов запас към този момент.

Път ли е, да го о(б)жалиш

В началото на август 2018г. министър председателят Борисов разгласи, че " следващата година по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са подготвени ". Това обаче е един образец за тези хвърлени в пространството обещания, по които нещата не се развиват по проект - там строителството не върви, макар че първата копка беше през август предходната година. Причината отново са отчуждителните процедури.

" Има [проблем] да, до края на май би трябвало да приключат всички правосъдни каузи, 29 на брой. Последното беше планувано за май месец, тъй че да можем да стартираме и там действителни строителни действия. Делата са за размера на компенсациите, защото всички, които отчуждават земи за държавни потребности, могат да ги апелират ", сподели министър Аврамова.

Отчужденията ще са проблем и в тези 134 км. на " Автомагистрали ". Сроковете, които държавното управление си слага, в този момент зависят от смяна в Закона за държавната благосъстоятелност, която беше импортирана в Народното събрание от депутати на ГЕРБ и Обединените патриоти на 16 април. Според предлагането ще може да се разпорежда авансово осъществяване на отчуждението, когато става дума за национални обекти - да вземем за пример автомагистрали, даже и да вървят тъжби по размера на компенсациите. По думите на районния зам.-министър Николай Нанков, до месец измененията ще са " факт ".

Не на последно място, хората са запас, който не е елементарно предвидим. В момента строителният отрасъл се задъхва от неналичието на хора, а и следва строителството на други огромни държавни обекти - автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, тунел " Железница ", пътят Мездра- Ботевград, както и редица огромни ЖП планове. Така че в действителност целият този оптимизъм би трябвало да бъде свален на земята, при багерите, които занапред ще копаят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР