© Цветелина Белутова Министерството на здравеопазването възобновява търга за избор

...
© Цветелина Белутова Министерството на здравеопазването възобновява търга за избор
Коментари Харесай

Здравното министерство възобнови търга за строеж на детска болница

© Цветелина Белутова Министерството на здравеопазването възобновява търга за избор на архитект, строител и контрол на Националната многопрофилна детска болница, оповестиха от ведомството, ръководено от Кирил Ананиев. Поръчката е на обща стойност 95.4 млн. лева, а градежът ще продължи три години след подписването на контракта с определената компания.

Обществената поръчка беше обжалвана от една строителна компания и от Камарата на архитектите. Докато Комисията за защита на конкуренцията се произнесе по настояването на камарата за налагане на краткотрайна мярка прекъсване на поръчката до изговаряне всъщност, процедурата беше замръзнала. Последният период за подаване на офертите беше 11 септември. Комисия за защита на конкуренцията в последна сметка даде ход на делото, само че не почете настояването за прекъсване на цялата поръчка и сега министерството я възобновява. Комисията обаче ще продължи да гледа проблема всъщност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Стара основа, нова постройка

Идеята на здравното министерство е строителят да употребява три корпуса в София, покрай Майчин дом, чиято първа копка е от 1978 година Самите стени на постройката са излети от бетон през 1991 година и по-късно са изоставени. Здравното министерство разпореди проучване дали да се резервира или унищожи структурата, което сподели, че тя би трябвало да остане. Предишно проучване беше посочило, че би трябвало да се унищожи. Камарата на архитектите внесе жалбата в Комисия за защита на конкуренцията, тъй като обследването не беше приложено към документите, до които участниците имаха достъп.

Какво считат архитектите

Според жалбата на Камарата на архитектите, в поръчката има най-малко 10 пропуща, които я опорочават и тя е оповестена в нарушаване на законодателството. Камарата показва, че техническото задание за планиране е ненапълно, както все още на разкриване на процедурата, по този начин и след смяната в обявлението за нея и не съдържа минималните изходни данни, които са нужни за правене на оферта за планиране, а оттова и на оферта за осъществяване на строителството и реализиране на авторски контрол. КАБ показва неналичието на градивна експертиза и отчета от осъщественото изследване.

" Състоянието на структурата, оценката за нейната носимоспособност и сходството й със актуалните правила за земетръс са директно свързани с размера и сложността на проектантските и строително-монтажните работи, и надлежно, със периодите и цената на осъществяването им. Информацията, съдържаща се в прединвестиционното изследване за наличната техническа инфраструктура - електропроводи, водоснабдителни, канализационни, газопреносни и топлопреносни мрежи, наоколо до обекта, е определяща, с цел да се реши размера на работите, свързани със зареждане на бъдещата постройка със съответните мощности и построяването на съответните външни връзки за това ", се споделя в жалбата. Архитектите допълват, че в техническото задание напълно липсват условия към отоплението, вентилацията и климатизацията, електрическото, ВиК оборудването и пожарната сигурност, което е неприемливо.

Според камарата поръчката е написана по този начин, че се пилеят средства на данъкоплатците. Най-малкото процедурата за по едно и също време възлагане на планиране и строителство е несъответствуваща, защото към момента няма изяснена концепция какво би трябвало да съставлява болничното заведение. Липсата на абстрактен план не разрешава да се извърши ясна и точна оценка строителните активност и оттова не може да се дефинира вярно прогнозната стойност на строителството и да се избере подобаващ строител, считат от камарата.

В жалбата е маркирано, че методиката за оценка на плановете е незаконосъобразна, тъй като няма справедливи критерии и качествени индикатори за оценка на проектирането и строителството, а също така в поръчката има дискриминационни критерии за асортимент на участниците, да вземем за пример участници могат да бъдат единствено лица, притежаващи качеството " строител ", макар че две от дейностите могат да бъдат изпълнени единствено от лица – проектанти.

Процедурата не стопира

Въпреки множеството пороци, които обявленията съдържат, Комисия за защита на конкуренцията счита, че " построяването на Национална многопрофилна детска болница е задача с огромна социална значителност, предпочитана за развиването на качественото опазване на здравето в Република България и от огромно значение за оказване на съответна, своевременна и висококвалифицирана помощ на малолетни и малолетни пациенти " и отхвърля да я спре. Причината е, че Министерството на здравеопазването по този начин или другояче няма право да подписа контракт с определения реализатор преди влизане в действие на всички решения по процедурата.

" Дори и процедурата да не бъде спряна и да продължи с избор на реализатор, ползите на жалбоподателя ще бъдат предпазени в оптималната степен до решение на разногласието всъщност ", се споделя в определението на Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР