© Цветелина Белутова Международната рейтингова агенция Moody`s Investors Service понижи

...
© Цветелина Белутова Международната рейтингова агенция Moody`s Investors Service понижи
Коментари Харесай

Moody`s свали депозитния рейтинг на ПИБ до B3 след проверката на ЕЦБ

© Цветелина Белутова Международната рейтингова организация Moody`s Investors Service намали с една степен дълготрайния депозитен рейтинг на Първа капиталова банка (ПИБ) на B3, като промени и вероятността пред оценката на отрицателна. Това е най-ниското равнище над свръхрисковата категория на C рейтингите, като към този момент независимата оценка на банката (без предугаждане за допустима държавна подкрепа) е caa1.

Причината е слабият резултат от завършилите преди седмица обзор на качеството на активите и стрес тест осъществени от ЕЦБ. Според Moody`s инспекцията е посочила, че качеството на кредитния портфейл може да подложи на по-голям риск платежоспособността на банката, в сравнение с се е считало до момента. Непосредствено след корекцията на рейтинга от ПИБ оповестиха, че още на 21 юни са пратили до Moody`s заявление за отдръпване на рейтинга. По принцип интернационалните организации дават услугите си против възнаграждение, само че е честа процедура те да дават и непоискани рейтинги.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За повторно това лято

Промяната по Moody`s идва тъкмо два месеца след последната промяна, която също беше с отрицателен знак. През юни организацията намали дълготрайния депозитен рейтинг на ПИБ от B1 на B2, като резервира вероятността по него постоянна. Сега рейтингът е свален с още една стъпка надолу до B3, а вероятността е поправена на отрицателна. Ревизирани са и други индикатори, които се наблюдават от вложителите и отразяват вътрешната непоклатимост и мощ на банката, която не включва опцията и вероятността за външна поддръжка от акционерите или страната.

Действието е отражение на евентуалния по-висок риск, който проблематичните експозиции в кредитния портфейл оказват върху индикаторите за кредитоспособност на банката. Наложените корекции усилват необслужваните експозиции на 44.1% по отношение на равнището от 19,1%, регистрирано от банката в края на 2018 година, освен това главно в корпоративния кредитен портфейл. Това поражда нужда от начисляване на по-големи хранителни запаси и може да се отрази както върху капитала, по този начин и върху рентабилността на ПИБ, се показва в оценката.

От Moody`s регистрират готовността на банката да предприеме дейности след установения финансов дефицит посредством обезпечени 130 млн. евро към 30 юни и планове за генериране на още 133 млн. евро от бъдещи облаги, понижаване на рисковите експозиции и други ограничения. Посочва се, че и макроикономическата конюнктура в България е удобна за осъществяване на подобен проект.

При осъществяване на желанията си със лични средства, редуцирайки сензитивно рисковите си активи и обезпеченията под формата на недвижими парцели, организацията смята, че ПИБ би имала мотив за усъвършенстване на рейтинга. Все отново обаче организацията отрицателна вероятност, отразяваща по-голяма възможност за ново намаляване, защото оздравяването на банката може да утежни финансовото й показване през идващите 12-18 месеца.

Не е ясно обаче дали следваща оценка ще има, защото незабавно след решението за следващото намаляване на оценката, от банката осведомиха, че са прекратили работа с Moody`s още от 21 юни, малко след предходното намаляване. По принцип агенцииите могат да изготвят рейтинги и без желанието и присъединяване на лицата, които изследват, само че рядко избират да заделят запас за това изключително за дребни институции,к към които няма сериозен интерес на межддународните пазари. " Първа капиталова банка ще продължи да работи с организация Fitch Ratings " бе посочено в известие на банката.

След слабата оценка на стрес теста

ПИБ бе една от шестте кредитни институции, които бяха подложени на инспекция от Европейската централна банка (ЕЦБ) тази година, като част от подготовката на България за влизане във валутния механизъм ERM II. Заедно с Инвестбанк тя още веднъж се открои с установени пролеми, освен това след три години на заявен по-стриктен контрол от страна на Българска народна банка, мотив за който бяха показаните недостатъци при предходната инспекция от 2016-а година.

Прегледът бе на база финансови индикатори от края на 2018 година, като за ПИБ инспекцията на качеството на активите откри финансов дефицит от 125 млн. евро и нужда от промяна на проблематичните експозиции. При симулация на отрицателен стрес тест сюжет, банката се оказа с негативен капитал и дефицит на 263 млн. евро. Това докара до наставление за подсилване на финансовите буфери.

Според Moody`s сега има лимитирана опция за повишаване на рейтинга на банката, само че вероятността може да се повиши на постоянна, в случай че финансовият дефицит бъде запълнен с частни средства, в случай че се понижат неприятните заеми и недвижимите парцели в салдото и в същото време се повиши покритието с хранителни запаси. Емитирането на зависещ срочен дълг или други принадлежности, които се задействат първи при неплатежоспособност, също може да повишат депозитния рейтинг. Понижение пък би последвало при неубедтелни дейности в идващите тримесечие по адресиране на разпознатите проблеми или при утежняване на показателие за капитализация или доходност. Негативен резултат би имало и в случай че се реши, че има по-малка възможност за сържавна поддръжка при потребност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР