© Цветелина Белутова [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал

...
© Цветелина Белутова [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал
Коментари Харесай

За тях няма 15 септември

© Цветелина Белутова [Капитал]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

:

- За няколко хиляди деца и тази година няма да има първи образователен ден

- Отпадането от учебно заведение има напълно съответни загуби за стопанската система

- Кампания на МОН се пробва да активизира разнообразни институции за връщане на децата в класните стаи21 хиляди отпаднали от просветителната система през 2016г. 20% не вървят на училище40% функционална неначетеност Още по тематиката
Първият образователен ден в цифри и графики

Статистиката демонстрира все по-малко деца и по-възрастни преподаватели
14 сеп 2017
" Човешки запаси " финансира обществено включване на младежи с 4 млн. лева

" Открий ме " е най-новата отворена процедура по програмата
13 сеп 2017
Ако четете този текст, сигурно имате не просто начално, само че и приблизително, и висше обучение, и казусът с децата, които в никакъв случай не са стъпвали в учебно заведение, може би ви наподобява отдалечен. Всъщност това визира всички ни, и то много непосредствено - губят се пари, пропущат се изгоди за стопанската система и се усилва престъпността. Тази година тематиката влезе във фокуса на властта и поради националистите, които имат зъб на ромските деца, само че напъните да се реши казусът могат да се изплатят с доста съответни изгоди.

Около 206 000 са децата в България сред 5 и 18 години, които не посещават учебно заведение, съгласно данни на Министерството на образованието и науката (МОН). Събрани на едно място, тези деца биха могли да оформят петия по величина град в България - едно същинско патиланско царство на равнодушие, изоставащо напълно малко зад Бургас по население. Безгрижието обаче е несвоевременно - това е проблем, който залага съществени социално-икономически проблеми в народен мащаб, вън от персоналната драма на всяко отпаднало дете.

Тази година МОН разгласи акция за връщането на децата в учебно заведение. Беше основано национално координационно звено, което би трябвало да сплоти всички вероятни институции, които имат допир до децата от тези рискови групи - просветителни специалисти, обществени служащи, Министерство на вътрешните работи, общините и други

Опитът на МОН е окуражителен, само че въпреки и приветстван от специалистите в образованието, следва да се сблъска с мудната и разконцентрирана държавна администрация. Различните организации употребяват разнообразни бази данни, които занапред ще би трябвало да се сплотяват, а няколко служби за първи път ще се координират да вземат решение дружно общ проблем.

Колко коства

Цената на отпадането от учебно заведение е извънредно висока - съгласно икономиста Лъчезар Богданов от IndustryWatch по последни данни хората сред 25 и 64 години с главно и по-ниско обучение са над 700 хиляди, като половината са неактивни - т.е. изобщо не търсят работа, а 80 хиляди са безработни. Само за последните 10 години поради ранно отпадане от учебно заведение (преди довеждане докрай на приблизително образование) на пазара на труда са навлезли близо 150 хиляди лица с главно и по-ниско обучение. Шансовете им да си намерят работа са извънредно ниски - при 68% коефициент на претовареност за хората със приблизително обучение, за тези с главно той е 33%, а при начално и по-ниско - едвам 18-19%.

Хипотетично, в случай че нямаше отпаднали преди довеждане докрай на междинното обучение и при настоящето равнище на икономическа интензивност и потребности на работодателите, това би означавало 155 хиляди повече заети лица в стопанската система. Ако няма отпаднали, всяка година стопанската система ще може да пораства с към 0.2% единствено поради нарастването на работната мощ с най-малко минимална просветеност.

Бедността ражда беднотия

Основната причина за отпадане от учебно заведение във всички изследвания по тематиката е " социално-икономическа ", или беднотия и безработица. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева разкрива комплицираната картина на този проблем: " Значителна част от тези деца са от ромския етнос, само че има от турски етнически генезис, деца на мигранти, които живеят с бабата и дядото и са на огромна възраст - приказваме за 13-15 годишни ", споделя тя. " Родителите, от време на време от възприятие за виновност, изпращат много пари и можете да си визиите, изключително в по-малките градове, без наставнически надзор какво става. Има и деца с увреждания, които са отпаднали заради неналичието на благоприятни условия и ресурсни учители, изключително в дребните обитаеми места. За девойките от турския етнос има сериозен проблем след 7 клас, техните родители отхвърлят те да пътуват в друго обитаемо място. Този проблем се среща и в ромската общественост, където девойките биват спирани от учебно заведение, с цел да не бъдат откраднати ", споделя Сачева.

Това, че бедността и културата на обособени етнически общности са в основата на казуса, удостоверяват и от Центъра за приобщаващо обучение, само че те прибавят и изводите си от изследване, излязло едвам преди няколко дни. То установи извънредно слаба обязаност на шестокласниците с образователния материал в просветителната система - близо 46% от децата считат, че значимите предмети (като математика, история, география, английски) са изцяло безинтересни. Близо 30% от шестокласниците са в риск да изгубят мотивация за учене и даже да отпаднат от учебно заведение, а 18% сами признават, че имат проблеми с българския. Данните следват и сходно изследване от 2007 година на УНИЦЕФ, което слага също слабостите в просветителната система, наред със социо-икономическите и етно-културните, като един от главните фактори, водещи до ранно отпадане от учебно заведение.

Какво ще се прави

Новата акция е разчетена като непрекъсната активност, само че първо ще се очертае картината на казуса с обединените старания на 1103 екипа, в които ще работят над 11 603 представители на съвсем всички държавни институции - МОН, общественото министерство, Министерство на вътрешните работи (детска педагогическа стая и охранителна полиция). Към екипите, които вървят по места, са включени представители на локалните общини, Неправителствени организации, локалните комисии за битка с противообществените прояви, посредници, психолози и педагози. Ще участват даже и представители на Районната здравна ревизия, които ще наблюдават дали документите за неявяване от учебно заведение не са подправени.

Инициативата идва и в сериозен миг - откакто години наред Национален статистически институт регистрираше спад на напусналите учебно заведение - до към 14 хиляди на година, за миналата образователна година са регистрирани едни от най-високите равнища - над 21 хиляди отпаднали от просветителната система.

Сачева изрично отхвърля изказванията, че " МОН ще глобява безработни наред " и натъртва, че задачата е по всевъзможен метод децата да бъдат върнати в учебно заведение: " На първо място да се разпознава физическото местонахождение на детето, а след това ще се открива за какво то не върви на учебно заведение - дали по стопански или други аргументи. Преценява се дали помощта за фамилията да не се дава в натура или като такса за детската градина. Екипите разполагат с информация за всички обществени услуги в съответното обитаемо място, в това число и за рехабилитация, психически и спомагателни съвещания, даже и за часове по български език ", изяснява тя.

Ще има ли резултат

На процедура обаче самодейността прохожда мъчно, най-много заради недостатъци на държавните институции. Числото от близо 206 хиляди деца в действителност не е напълно тъкмо - към този момент то се получава от разликата сред записаните в ГРАО деца в ученическа възраст и действително пребиваващите в учебно заведение. Затова първата работа на самодейността е да откри напълно прецизен брой на отпадналите и ясна картина за всеки неприсъстващ възпитаник.

Според експерти ще отнеме време и до момента в който представители на толкоз разнообразни институции се стиковат дейно. Тепърва ще се построява общ лист на отпадналите деца, като всяка институция има лични данни и събирането им на едно място демонстрира съществени разминавания.

На среща на екип в жк " Люлин ", на която " Капитал " участва, се разбра, че близо половината от 67-те регистрирани деца под 16-годишна възраст са в чужбина. Експерти от институциите в региона на " Люлин " обаче са безапелационни, че действителният брой на отпадналите от учебно заведение е доста по-висок, най-много поради многото деца без ЕГН - проблем, който ще се взема решение в придвижване от ГРАО.

" До 25 октомври би трябвало да бъдат подготвени първите систематизирани доклади от активността на екипите ", обясни Деница Сачева пред " Капитал ". " След това стартират видеопроверки, както и инспекции на място дали вървят на учебно заведение. И където е належащо - повече педагогичен съветници и психолози ", добавя тя.

Според директорката на ОУ " Васил Левски " в с. Караджово Красимира Благоева, която има сериозен опит с връщане на възпитаници в учебно заведение, взаимната самодейност е стъпка в вярната посока: " Не знам до каква степен екипите ще създадат разлика, ние имаме опит с сходни действия. Но е значимото, че ще има обща платформа, в която, в случай че един възпитаник престане да посещава учебно заведение, един път маркиран от учителя, той е забележим за чиновниците на Министерство на вътрешните работи като евентуален техен клиент; общината също незабавно записва този проблем. В дълготраен аспект тази платформа може да направи доста за връщането на доста деца в учебно заведение. " 
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР