© Цветелина Белутова [Капитал] Още по темата Среща с Фолкер

...
© Цветелина Белутова [Капитал] Още по темата Среща с Фолкер
Коментари Харесай

Фолкер Шльондорф и алтернативната "История на прислужницата"

© Цветелина Белутова [Капитал] Още по тематиката
Среща с Фолкер Шльондорф и още осем оферти от програмата на " Синелибри "
от Дневник,17 окт 2017
На кино с книга

Третото издание на Cinelibri е най-голямото до момента и води със себе си новия филм на Полански, писателя Давид Гросман и режисьора Фолкер Шльондорф
6 окт 2017
Клети фенове

Четири сериала за действителността, в която (не желаеме да) живеем
4 авг 2017 Едно от попкултурните събития на годината е сериалът на Hulu " Историята на прислужницата " (The Handmaid`s Tale) с Елизабет Мос, чието излизане съответства с световния страхове около избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати, надигащите се националистически настроения в разнообразни точки от света и непрекъснато настоящите въпроси към нарушаването на правата на дамите и отношението към тях.

Гостуващият в София режисьор Фолкер Шльондорф, притежател на " Оскар " и " Златна палма ", е в действителност първият, който екранизира едноименният дистопичен разказ на Маргарет Атууд. " Историята на прислужницата " излиза през 1990 година и е с присъединяване на Наташа Ричардсън, Фей Дънауей и Робърт Дювал, а създател на саундтрака е Руйчи Сакамото.

" Говорих си с Маргарет Атууд последната събота на Панаира на книгата във Франкфурт. Спомнихме си за работата си дружно, загатна, че сме се справили сносно тогава. Но когато снимахме, даже и аз имах известно съмнение в реалистичността на историята ", споделя пред " Капитал " немският режисьор, който сякаш не би трябвало да пази положителни мемоари от безредното основаване на кино лентата: съгласно автобиографичната му книга Фей Дънауей и Робърт Дювал не са изключително въодушевени от плана, пораждат се разлики за финалната версия на сюжета на Харолд Пинтер, Стинг и Мадона са заинтересувани от екранизацията, само че по този начин и не получават функции, а в последна сметка филмът не се радва на критически и комерсиален триумф.

В книгата той изяснява неуспеха на неговата " История на прислужницата " и с приповдигнатото въодушевление на обществото около рухването на Берлинската стена и устремяването към фантазията за по-либерален свят – никой не желае да гледа филм, който споделя за деспотство.



Изглежда ли сюжета по-реалистичен през днешния ден, в сравнение с тогава? " Никой не си представяше, че сходен свят може да наподобява толкоз реален, изключително на фона на изборите в Съединени американски щати, ходовете, които държавното управление им подхваща към възбрана на абортите и ограничение на правата на дамите, всички скорошни разкрити случаи на принуждение. Дори единствено преди година за нея сходен свят изглеждаше отдалечен ", споделя режисьорът, посещавал България няколко пъти през годините около фотосите на филмите си. " Гледах първия епизод на сериала и ми хареса доста – историята е разказана някак по-чувствително. От друга страна, в малкия екран постоянно се дава на фена тъкмо това, което желае да види – в случай че един персонаж е деспотичен в книгата, той ще бъде деспотичен и в сериала. Във кино лентата се опитвахме да направи някои облици по-нюансирани ".

За разлика от съвременниците си от " Германската нова вълна " като Вернер Херцог и Вим Вендерс, той прекарва по-късната част от кариерата си в по-трудно забележими продукции. С ексцентричния за пътя му досега " Улжан " (2007), разрастващ се в Централна Азия, наградения със " Сезар " за най-хубава акомодация Diplomacy (2014) и позитивните мнения към " Завръщане в Монтаук " (2017) със Стелан Скарсгорд и Нина Хос, кариерата му е в нова сполучлива фаза.

Описва артхаус киното не просто като заплашен, а изчезващ тип, заради неналичието на пазарен интерес. От друга страна регистрира, че хората могат да гледат качествени филми по-лесно, след като и да било. " Сигурен съм, че новите генерации ще намерят пътя си, само че не мога да предвидя по какъв начин – може би посредством сериалите ".

Фолкер Шльондорф е в София като посетител на кино-литературния фестивал Cinelibri, проведен от издателство " Колибри ", и също по този начин лауреат на премията за повсеместен принос.

" Историята на прислужницата " има една оставаща прожекция - на 20 октомври в кино " Влайкова " от 20 ч. Филмът му " Хомо Фабер ", също като " Завръщане в Монтаук " екранизацията по Макс Фриш, ще бъде показан на 19 октомври от 19:30 ч. В Евро синема, на 21 октомври от 20 ч. в кино " Влайкова " и в Културен център Г-8 на 22 октомври от 19:30 ч.

Автобиографичната книга " Светлина, сянка и придвижване: Моят живот и моите филми " е преведена от Жанина Драгостинова и е част от поредицата издания за одобрени режисьори " Библиотека Амаркорд ".

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР