© Цветелина Белутова Години наред държавата не може или не

...
© Цветелина Белутова Години наред държавата не може или не
Коментари Харесай

Мръсният път на свищовския боклук

© Цветелина Белутова Години наред страната не може или не желае да рекултивира градските депа за отпадъци. В резултат на това в края на август официално закритото остаряло бунище във Велинград се възпламени и пожарникарите се бориха четири дни, с цел да потушат пожара. По същото време пламна и сметището в Свищов, където кметската администрация беше принудена на два пъти да разгласи бедствено състояние поради обгазяването на града от пушеците. В разгара на рецесията с горящите отпадъци министър Димов призна, че в България има 116 сметища, като това в Свищов (повече по тематиката вижте тук).

" От 10 години всеки ден вървят камионите с контейнерите и се изхвърля боклук нагоре. Не ги знам какви компании са, само че всичко върви нагоре през целия ден ", споделя дядо Петко. Възрастният мъж живее в една от къщите в края на Свищов по пътя за остарялото общинско бунище на града. Съседката му, към която той се обръща с галеното Марче, прибавя, че с изключение на камиони с контейнери нагоре към сметището вървят и открити камиони с отпадъци. " От тях хвърчат найлони и шишета. ", споделя дамата и сочи близкото дере, където е падал боклукът.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На документи от 2016 година Свищов кара битовите си боклуци в новото районно хранилище в никополското село Санадиново, а остарялото бунище, което се намира на към 6 км от града, е закрито. Въпреки това извозването на отпадък до него продължава и това е социална загадка в града. Хората от Свищов споделят, че през годините е имало сигнали до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново, и прокуратурата със фотоси на камиони, пренасящи боклуци, само че противозаконното изхвърляне на отпадък по този начин и не стопира. През август сметището се възпламени и кметът Генчо Генчев беше заставен на два пъти да разгласи бедствено състояние поради обгазяването на града. " Оттогава нагоре по пътя вървят единствено камиони, цялостни с пръст ", споделя дядо Петко.

Версиите

В града има няколко версии за възникването на пожара. Кметът Генчев счита, че той е тенденциозен и е обвързван с идните локални избори. " На трийстата минута след приемането на сигнала за пожара бях на сметището. Докато гледахме на запад, откъдето гореше, стартира да гори и от източната страна. Наближават избори и дайте да създадем на кмета малко черен ПР. Затова съм пуснал сигнал до прокуратурата за тенденциозен палеж, тъй като не може от три места да тръгне пожарът ", изяснява Генчев. По думите му пожарът станал малко откакто оповестил, че ще се кандидатира за втори мандат.

Други обаче виждат връзка сред пожара и идната рекултивация на сметището. През юли беше определена компанията " Климатроник " да извърши дейностите против малко над 3 млн. лева и съгласно хора от общината пожарът е съвпаднал с началото на рекултивацията. Фирмата е обвързвана с убития при започване на 2018 година великотърновски предприемач Петър Христов, който беше непосредствен до тогавашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Дружеството е взело участие в ремонтите на столичната зала " Фестивална " и Зимния замък. Има и печелени публични поръчки в община Свищов за малко под 3 млн. лева, само че няма опит в региона на рекултивацията на сметища.

Версията на кмета за тенденциозен палеж поради изборите наподобява малко евентуална и тъй като зад кандидатурата му са Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Според хора от сектора пък компанията няма интерес да пали сметището, тъй като тя по този начин или другояче ще би трябвало да го засипе с пръст при рекултивацията. Разбира се, както споделя някогашният зам.-кмет по благоустройството на Свищов Виктор Майсторов, от гниенето на боклука се образува метан и е задоволителна и една искра с цел да се възпламени сметището. Но при всички случаи пожарите могат да прикрият и противозаконното изхвърляне на боклуци, за което има подозрение, че се прави.

Сагата с рекултивацията на остарялото бунище

Кметът Генчев твърди, че повода за забавянето на рекултивацията на остарялото бунище е в тромавата процедура в Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), което финансира плановете. " Кандидатстваме от 2017 година, само че едвам тази година получихме финансиране ", споделя той. Обяснява и, че когато остарялото бунище било затворено, хората почнали да изхвърлят боклука си на разнообразни места край пътища и по този начин се образували нерегламентирани сметища. " Затова взехме решение, че е по-добре да хвърлят на закритото бунище, до момента в който стартира рекултивацията, в сравнение с да замърсяват цялата община ", прецизира Генчев.

Виктор Майсторов обаче счита, че " драмата със забавянето е била поради това кой ще вземе публичната поръчка за рекултивацията ". Той споделя, че до момента в който е бил заместител на предходния кмет Станислав Благов, в ПУДООС е бил импортиран планът за рекултивация и е утвърден през 2014 година През 2017 година обаче общината разпорежда на друга компания изработването на нов план. Майсторов твърди, че двата плана са идентични. " Това е илюстрация на една корупционна скица, тъй като за едно и също нещо общината е платила два пъти ", споделя той.
Кметът на Свищов Генчо Генчев споделя, че е взето решение хората да хвърлят отпадъците си на закритото бунище, до момента в който стартира рекултивацията, вместо да замърсяват цялата община

Фотограф: Цветелина Белутова
Защото в Санадиново ни е скъпо

" Треви, клони и дървета не ги карам в Санадиново. Това са разградими боклуци. Раздробяваме ги и ги хвърляме на остарялото бунище, тъй като след 1-2 години това е компост ", признава кметът Генчев. По думите му това е метод общината " да спести " от високите такси, които би трябвало да заплаща за приемането на битовите боклуци в районното хранилище в Санадиново. Откогато то работи, кметът е в открита война с оператора на депото - консорциума " Екосорт Никопол ", като твърди, че договорът с него е подписан от краткотрайно изпълняващата длъжността кмет на Никопол Анелия Димитрова, без да бъдат известени останалите общини, членуващи в сдружението, което ръководи депото - Свищов, Левски, Белене и Павликени. " Един подобен сериозен контракт с оператора, за малко под 7 млн. лева, няма по какъв начин да бъде подписан от краткотрайно изпълняващ длъжността. С него попаднахме в клопката, в който в границите на 5 години ние не можем по никакъв различен метод да отклоняваме отпадъка, да го сепарираме, а всичко би трябвало да се кара в цялостния размер на районното хранилище в Санадиново ", споделя Ганчев.

" До този миг никой не ни изясни по какъв метод и по какъв начин е ценообразуван отпадъкът, с цел да ни стане ясно ние какъв брой плащаме, за какъв боклук и какви са съотношенията сред потребния боклук и този, който отива за депониране ", споделя Ганчев, като прибавя и това, че никоя от общините не знае какви количества от сметта отиват за преработване, за компостиране и каква част отива за депониране, тъй като нямат надзор върху процеса.

Финансистът на община Свищов Стефан Кирчев показва, че през август за сепариране на отпадъка общината е платила 39 лева за звук, а за компостиране са платили 21.81 лева на звук. " С депонирането сумата става към 70 лева на звук и това е без разноските за превоза от Свищов до депото в Санадиново ", прибавя кметът. Понеже общинското дружество " Чистота " няма подобаващ камион, с който да извозва боклуци до Санадиново, което се намира на 35 км, за задачата наема компания. Този разход коства на общината годишно 250 хиляди лева без Данък добавена стойност. Отделно са и двата типа такси, които се внасят в Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Фотограф: Цветелина Белутова Свищов кара в депото неприятен боклук

От консорциума " Екосорт Никопол " изясняват високите цени за сепариране и депониране с повишаването на електрическата енергия и увеличението на минималната работна заплата. Операторът твърди още, че община Свищов е понижила с към 37% боклука, който кара в депото, като освен това идвал единствено боклук, който става единствено за депониране. Подозренията са, че преди да дойде на депото в Санадиново, свищовският отпадък се сепарира в претоварната станция, която кметът Генчев е построил наоколо до Свищов. " Това е все едно да си направиш ново бунище. Фирмата, която извозва отпадъците до депото - " Еко феникс " отделя това, което става за преработване и кара в Санадиново това, което остане. На няколко пъти операторът се оплака, тъй като, първо, че караме малко боклук, и, второ, като го закараме, те не могат да отделят нищо за преработване и по този начин не могат да си извършват задачите ", споделят хора от общината в Свищов.

Къде отиват парите от такса боклук

Колко боклук генерира община Свищов на година се оказа най-строго защитаваната загадка. Кметът Генчев и финансистът на общината обявиха, че " справките за това са в оператора на районното хранилище ". Оттам предоставиха информация за времето от юни 2016 година до август 2018 година, съгласно която община Свищов е извозила до депото общо 20 929 т боклуци, като за двете цялостни години, 2017 и 2018, количествата са надлежно - 6579 т и 7234 т. За осемте месеца на тази година количеството е 4793 т.

" Капитал " се обърна по този въпрос към Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, които също отхвърлиха да ни дават тази информация. Бившият зам.-кмет Майсторов споделя, че до момента в който е заемал поста, общината е генерирала 12 хиляди тона боклуци годишно, само че в този момент регистрира в пъти по-малко. Според кмета Генчев количествата боклуци за година са " 11-12 хиляди тона ". Дългогодишни чиновници в общината пък си спомнят, че преди години, когато страната е плащала на общината за отпадъците, регистрираните количества отпадък са били 40 хиляди т годишно. " След това с решението таксата боклук да се събира от общините и да се изразходва единствено за тази активност за една година, количествата понижиха на 20 хиляди т, а по-късно станаха 12 хиляди т. Бяхме стигнали и до 10 хиляди т. Когато пристигна Бедри Мехмедов (сегашният зам.-кмет по превоза и чистотата от ДПС), докладите стопираха. ", споделят те.

" Простата сметка демонстрира, че близо трите милиона лева от таксата боклук би трябвало да обезпечат обработката на 12 т боклуци, само че действително общината регистрира по-малки количества. ", споделя Майсторов. Той счита, че част от средствата потъват в общинското дружество " Чистота " и се харчат за други действия. Общинският консултант Калин Костов споделя, че в " Чистота " работят по щат 72-ма души, само че има доста хора на цивилен контракти. " Общинското дружество и при предходния кмет си беше анклав, посредством който се държеше турско-циганската общественост. Предишният шеф Илданай Ахмедов беше заловен за пазаруване на гласове в интерес на Движение за права и свободи на парламентарните избори 2013 година Новият шеф Мехмед Мехмедов, който е родственик на зам.-кмета по чистотата Бедри Алиев, също беше заловен да купува гласове на парламентарните избори през 2017 година със служебните коли на " Чистота "., споделя Костов и прибавя, че Движение за права и свободи е един от архитектите на актуалната коалиция, която ръководи Свищов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР