© Цветелина Белутова Документ Проучването В изследваните шоколади има много

...
© Цветелина Белутова Документ Проучването В изследваните шоколади има много
Коментари Харесай

Анализ на етикетите на 27 млечни шоколада показва наличие на нетипични суровини

© Цветелина Белутова Документ
Проучването
" В изследваните шоколади има доста захар и малко какао ", настояват от " Активни консуматори " след изследване на етикетите на 27 марки млечен шоколад, закупени от комерсиалната мрежа при започване на декември т.г. Проверката обаче не открива тежки нарушавания.

Изводите на неправителствената организация са единствено и само от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Екипът на " Активни консуматори " не е правил разбор на наличието на общата какаова маса, тъй като и на национално, и на европейско равнище липсва всепризнат годен способ за това. Освен това от организацията са изследвали единствено млечни шоколади, за чието наличие има определение в законодателството на Европейски Съюз. В него обаче липсват критерии за мрачен, недопечен или неподсладен шоколад, по тази причина те не са обект на този разбор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какаова маса

Според законодателството на Европейски Съюз, с цел да се именува шоколад един артикул, той би трябвало да съдържа най-малко 35% обща какаова маса. При млечните шоколади обаче е разрешено съкращаване на това количество до 20%, прецизират от " Активни консуматори ".

Според изследването две от марките (Ritter sport Cocoa selection, Ritter sport Fine milk chocolate) дават отговор на общото определение за шоколад със наличие на какаова маса от 35% и повече. Останалите 25 продукта обаче също не са в нарушаване по този индикатор, тъй като съдържат какаова маса в диапазона 25-35%, с което покриват условията за млечен шоколад, разясняват производители.

Захар/и

Анализът на етикетите демонстрира извънредно високо наличие на въглехидрати, най-много захар, показват от " Активни консуматори ". Според неправителствената организация при 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 доближава 60%. Само при 6 шоколада захарта е под 50% и единствено при един артикул общата какаова маса е повече от захарта, обобщава изследването.

В формален отговор от " Нестле България " (които участват с един артикул в изследването) обаче показват, че " цитираните на етикетите " Захари " включват в себе си всички типове захари (глюкоза, фруктоза, лактоза и така нататък – в случай че участват в съответния продукт) и че количеството им не е равнозначно на количеството добавена захар ".

Нетипични първични материали

Всичките 27 марки шоколад са направени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е изработен по истинската рецепта с шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се открива вложение на нетипични първични материали, настояват от " Активни консуматори ".

Според разбора на изписаното на етикетите при 7 продукта е добавяна растителна, главно палмова лой. Други 7 съдържат софтуерната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една - Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста, без това да е маркирано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което съставлява риск за алергичните консуматори, предизвестяват от " Активни консуматори ".

При нито една марка не е разказано количеството на добавяната растителна/палмова лой, която би трябвало да е до 5% (критерий на ЕС). Само при една марка е упомената страната на генезис на суровината, регистрират от неправителствената асоциация.

Етикети

Всички марки шоколади са етикирани според условията без груби нарушавания, демонстрира анализът. Но при по-голяма част от комерсиалните марки наложителната информация за съставките и предизвестията за съществуване на алергени са отпечатани с доста малък и постоянно неразбираем шрифт, а от време на време на пъстър декор, замазващ буквите, регистрират от асоциацията.

" Не открихме тежки нарушавания. Нашата инспекция има повече учебен темперамент, желаеме да призовем за следващ път потребителите да наблюдават изписаното на етикетите. За страдание обаче трендовете при индустриалните храни са идентични – блян към понижаване на скъпите съставки и замяната им с по-евтини ", разяснява за " Капитал " Богомил Николов, ръководител на " Активни консуматори ".

" Качеството на нашите артикули е от първостепенна значимост за нашата компания. Шоколадовите артикули на " Нестле България " дават отговор на условията на Директива 2000/36/ЕО по отношение на какаовите и шоколадовите артикули, предопределени за консумация от индивида. В Директивата има ясно разказани количества какаови съставки и захари, които могат да бъдат влагани и които се употребяват за изработката на нашите артикули. Всички артикули на " Нестле България " са етикетирани съгласно настоящото законодателство на Европейски Съюз и Република България ", се споделя в формален отговор на компанията до " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР