© Цветелина Белутова - Договорът за концесията на летище Пловдив

...
© Цветелина Белутова - Договорът за концесията на летище Пловдив
Коментари Харесай

Пловдив в очакване на китайското кацане

© Цветелина Белутова - Договорът за концесията на летище Пловдив с китайската HNA Airport Group ще се подпише при започване на юни
- След удължаването и удебеляването на пистата бъдещият собственик възнамерява да построи огромна карго зона, база за ремонт на самолети и нов пътнически терминал
- Операторът е водил диалози за партньорства с Israel Aerospace Industries за ремонтния бизнес и с Alibaba - за дистрибуционен център Още по тематиката
Туристите в София: Уикенд резултат за стопанската система

Чужденците са привлечени от изобилието на заведения и преференциалните цени, а част от столичните питейни заведения и заведения за хранене се радват на по-висока посещаемост
13 апр 2018
До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив

Потенциалният печеливш е китайският вложител HNA Group
16 мар 2018
Четири компании поемат градския превоз на Пловдив против 37 млн. лева

Превозвачите са обединени в консорциум и ще обслужват общо 13 автобусни линии през идващите 10 години
1 мар 2018
Няма претенденти за бившето летище Търговище

Обявената от Агенцията за приватизация начална цена за наддаването беше 2 млн. лева
3 яну 2018
Комисия за защита на конкуренцията: В концесията на летище Пловдив остават единствено два претендента

Швейцарският кандидат не е потвърдил, че разполага с активи за 20 млн. евро
5 ное 2017

Ако може да се каже нещо изрично за китайските вложения, то е, че за тях се приказва доста и шумно, само че в никакъв случай не се случват на процедура. Досега. Последният огромен китайски план в България, който има възможност да е изключението, е по линия на концесията на летище Пловдив. Тя беше извоювана в края на март от консорциум, отпред с китайския конгломерат HNA Group.

Злополучната популярност на всички китайски планове, оповестени и неслучили се досега, бяха основателна причина за подозрения има ли действително китайско бъдеще за летище Пловдив или не. Те се ускориха в допълнение от " дребната " детайлност, че изборът на концесионера се случи в миг, в който въпросния китайски конгломерат стартира да разпродава благосъстоятелност за милиарди. От една страна, с цел да се спазят наредбите на китайското държавно управление за ограничение на непознатите вложения, а от друга, с цел да понижи големите си отговорности, насъбрани от огромната й агресия през последните няколко години. След новината за китайската победа за 35-годишната концесия на пловдивската аерогара, последва безмълвие.

Сега представителят на консорциума Асен Василев споделя пред " Капитал ", че планът ще се случи и че въпросът дали китайците в последна сметка ще дойдат, не стои. Договорът с българската страна ще бъде подписан при започване на юни и вложителят ще е под контрола на китайците, безапелационен е Василев.

" Дружеството, което влиза тук, е HNA Airport Group. Те се занимават с летища и инфраструктура и сега не разпродават нищо. Същото важи и за самолетната компания им. Продават се външни активи, периферни на главния им бизнес ", споделя той. Единственият риск съгласно него може да е закъснение на вложенията във времето, според от това по какъв начин се движат административните процедури към плана.
Асен Василев, представител на концесионера на летище Пловдив

Фотограф: Цветелина Белутова
Собственикът на концесионера

Срокът за сключване на контракта след формалното съобщение на Министерски съвет за избор на концесионер, е два месеца. Решението на държавното управление стана ясно в края на март. Това, което следва, е да се изиска позволение от Комисията за защита на конкуренцията и да се записва българското сдружение, с което да се подпише договорът с държавното управление.

Акционерите в българската компания ще са HNA Airport Group, която ще има директно 20%. Останалите 80% ще са на записаното в Холандия капиталово сдружение Plovdiv Airport Invest. В него ще има китайски и европейски акционери. Конкретни имена не се дават, само че във връзка с китайските вложители това най-вероятно ще бъдат Hainan и други техни финансови сътрудници, които ще държат главния дял. А европейските най-вероятно ще са финансови и стратегически.

Целият действен надзор, т.е. изпълнителният шеф и двамата му заместници, ще бъдат чиновници на Hainan, споделя Василев, като това е заложено в подадените документи.

Парите

Това, което се чака да получи страната от концесията, е 6% от приходите на аерогарата като концесионно заплащане плюс по 600 хиляди лева на година закрепено заплащане.

Основният ангажимент на спечелилия е да влага 79 млн. евро, като по думите на Василев е съвсем несъмнено, че сумата ще бъде надхвърлена. Инвестициите са разказани в предварителния мастър проект за развиване на летището, като страната сама беше заложила някои от условията, а други са по концепция на концесионера. След одобряването на документа следва да се направи обстоен организационен проект, екологична оценка, отчуждение на земя и така нататък Така действителното строителство може да стартира до 1-2 години.

Пистата

Основна задача е удължаването на пистата със 700 метра, с цел да могат да кацат огромните карго самолети. Сега тя е дълга 2500. За задачата би трябвало да се удебели и настилката до реализиране на PCN (pavement classification number) от 62. Сега PCN-а на летището е 37, като минималният стандарт за широкофюзелажни самолети е 60 PCN и това беше едно от изискванията в заданието към претендентите. Освен удебеляване с жестоко 25 см настилка от горната страна ще е нужна и замяна на редица други неща като осветлението по пистата, разширение и реорганизация на инфраструктурата за рулиране на самолетите и стоянките, належащо е да се измести контролната кула. Ще се извършат и вложения за повишение на класа на летището.

Карго зоната

Основната цел, с която китайската компания взима летището, е превръщането му в карго хъб, който ще е първият в Европа. По думите на Василев трафикът на артикули сред Китай и Европейски Съюз пораства с към 15% на година. В момента през летище Пловдив минават по към 70 тона на месец, като липсват специфични уреди за обработка на товари. Концесионерът е заложил в бъдеще товарите да доближат 50 хиляди тона на година. Толкова е и количеството на българските артикули, които летят по въздух към Китай на година, огромна част от които са авточасти. Сега те пътуват през други европейски летища, главно през Франкфурт.

Бъдещият концесионер планува да се построят два карготерминала и хранилища зад тях, в които да могат да се съхраняват и хранителни артикули на повърхност от 150 хиляди кв. метра.

Очакванията са през летище Пловдив да минават китайски артикули, които пътуват към Европа, които ще се довозват с тирове или жп. По думите на Василев Пловдив е подобаващ за дистрибуционен център за бързи доставки на артикули и особено на електроника. " Има интерес от няколко оператора като китайската COSCO, както и от Alibaba - за дистрибуционен център за стоките, главно електроника, които се доставят по въздух. Разговори има и с други онлайн платформи ", споделя той.

Обратният трафик към Китай пък ще е главно обработени храни, авточасти и други артикули с добавена стойност. Разговори се водят главно с български спедиторски компании, споделя Василев. " Има интерес като цяло ", добавя той.

Базата за ремонт

До каргозоната ще се изградят и два хангара за ремонт и поддръжка на самолети, сходни въз основата на Lufthansa Technik на летище София. Съоръженията на летище Пловдив би трябвало и да със същите мащаби като на немската компания в столицата.

Оператор въз основата за поправки най-вероятно ще бъде израелската компания Israel Aerospace Industries, като до министерство на превоза има писмо за желание за нейното присъединяване, подадено още при кандидатстването за концесията. Компанията поддържа както военни самолети - тези на израелската войска, по този начин и цивилен - като тези на El Al. Идеята е в България да ремонтират пътнически.

Полетите

HNA имат ангажимент да пуснат полети три пъти седмично сред Пловдив и Китай, като те могат да бъдат пътнически, товарни или и двете според от търсенето на пазара. Все още не е ясно кой тъкмо ще е китайският град - Пекин, Гуанджоу, Шанхай или някой различен.

Към момента постоянни полети на летище Пловдив имат единствено Ryanair и съветската S7, която лети през зимния сезон, като останалите кацания са на зимни чартъри. Броят на пасажерите през летището на година е под 100 хиляди На база тази численост концесионерът залага те да доближат 1 млн., в оптимистичния вид до 5 години, в песимистичния - до 10. Ако това се случи, е планувано построяването на нов, в пъти по-голям пътнически терминал. Коя е китайската компания
HNA Airport Group е основана през 1993 година, като началото е сложено от самолетната компания Hainan Airlines на едноименния остров. Впоследствие тя се трансформира в конгломерат в областта на авиацията, туризма, недвижимите парцели, финансите и така нататък с активи и парцели за над 200 милиарда $. В авиационния бизнес HNA Airport Group оперира 16 летища в Китай.

В средата на предходната година HNA Group завърши и с придобиването за 15.1 млн. евро на контролния пакет от 82.5% на летище Frankfurt-Hahn airport, а малко по-рано имаше договорка и за покупката на дял в летището в Рио де Жанейро Galeao за 19 млн. $. Авиационните поделения оперират над 1000 вътрешни и интернационалните линии, ръководят 14 самолетни компании с над 1250 самолета, а годишно те транспортират над 100 млн. пасажери до 260 града. През 2016 година групата закупи кетъринг компанията Gategroup, част от швейцарската Swiss, като беше оповестено, че цената на договорката е 1.5 милиарда $. В началото на 2017 година пък се реализира съглашението Gategroup да придобие 49% в сдружението за авиационен кетъринг Servair на Air France-KLM за 237.5 млн. евро.
Конгломератът участваше интензивно в огромни покупко-продажби през годините. HNA влезе измежду акционерите на Deutsche Bank и Hilton Worldwide. През последните месеци обаче интензивно разпродава, като упованията са за осребряване на активи за 16 милиарда $. HNA към този момент продаде каузи си в Hilton Grand Vacations за 1.1 милиарда $, както и в Hilton Park Hotels & Resort за малко под 1.4 милиарда $. В началото на април Bloomberg заяви, че компанията възнамерява да продаде акции на стойност 6.5 милиарда $ от хотелския оператор Hilton Worldwide, а присъединяване в Deutsche Bank пък ще се свие от 8.8% на 7.9%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР