© Цветелина Белутова Димитрис Лицикакис е кънтри мениджър на финтех

...
© Цветелина Белутова Димитрис Лицикакис е кънтри мениджър на финтех
Коментари Харесай

България е от ключовите страни за експанзията ни

© Цветелина Белутова Димитрис Лицикакис е кънтри управител на финтех компанията Revolut за Гърция, само че дава отговор и за пазарите в района. Преди да се причисли към екипа й, е работил за разнообразни софтуерни стартъпи, а в този момент изследва капацитета на българския пазар за възможна агресия.

Revolut започва през 2015 година като платформа за парични преводи, само че в последните години все по-дълбоко навлиза в обичайното банкиране, предлагайки услуги освен за самостоятелни консуматори, само че и за компании. В палитрата си от благоприятни условия включва търговия с криптовалути и даже обезпечаване. Актуална вест за компанията е, че кандидатства за банков лиценз, което ще й лдаде опция да взе участие в европейската скица за гарантиране на депозитите.

През април пазарната оценка за Revolut надвиши тази на другия огромен английски финтех дисраптър, Transferwise, достигайки 1.7 милиарда $, съгласно Financial Times. За това способстват броя на потребителите, достигащ 3 млн. (от които към 15 хиляди в България) и непрестанно растящите размери на осъществени парични преводи в размер на 1.8 милиарда $ месечно.

Основатели и ръководители на Revolut са Николай Стронски и Влад Яценко, а след няколко сполучливи кръга по начбиране на капитал измежду институционалните вложители в лондонската компания са Point Nine, Index Ventures, Seedcamp, Balderton Capital, Ribbit Capital.
Още по тематиката
Финтех фирмите трансформират банковия бранш във Англия

Стартиращи фитнех компании влизат в директна конкуренция с обичайните банки на Острова
8 окт 2018
" Теленор " стартира да приема цифрови заплащания по услугите си

Българският телеком предлага услугата след съдействие с немската компания Wirecard
3 юли 2018
Защо ми е портфейл, когато има phyre

Българска компания прави поръчка за наличие на пазара на цифрови разплащания
15 юни 2018

Как Revolut избира пазарите, на които да стъпи?

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Броят на потребителите, несъмнено, е от огромно значение, само че не е единственият фактор да включим някоя страна в пътната ни карта. Проучваме деликатно каква е средата и опциите за напредък на дадения пазар. Когато стъпихме в Малта, там към този момент имахме към 20 хиляди консуматори, а капацитетът идваше от многото работещи в чужбина и от многото регистрирани непознати компании. Само за две месеца от формалния си старт в Малта Revolut удвои клиентите си на 40 хиляди, множеството от които са дейни консуматори. В целия свят имаме към този момент над 3 млн. клиенти, а размерът на средствата, които минават през системата, е 22 милиарда $. Всеки месец отчитаме по 35% растеж в броя на транзакциите.

Как стъпването ви в Малта се отрази на обичайните банки там? Повлия ли на размера банкови преводи? Доведе ли до понижаване на банковите такси?

Няма такива забележими резултати, само че пък започнах да получавам предложения да представям пред банкери опита на Revolut в дигитализацията на финансови услуги и в основаването на потребителско прекарване. Според мен банките няма да изчезнат, в противен случай, тяхната значимост ще продължи да е огромна за финансовия свят. Но компании като нашата са техният тласък да се модернизират, тъй като системите и разпоредбите, по които работят, са от 80-те, когато правилото е бил: " Ако нещо работи, не го пипай! ". В банките гледат на нас като на нещо далечно от бъдещето, надали не от Космоса, и като че ли към момента не осъзнават, че ние сме тук в този момент, на прага на вратите им.

Какъв е профилът на вашите консуматори?

В страни като Малта ние сме към този момент мейнстрийм, т.е. няма възрастови граници, не може да кажете, че единствено по-младите и по-заможните консуматори употребяват услугите. В момента пазарният ни дял там е 10%, което е доста за финтех компания и няма по какъв начин да пристигна единствено от една група хора. Имайте поради обаче, че ние не предлагаме услуги на малолетни, тъй че, като изключите тази група от популацията и пенсионерите, нашият дял в промишлеността може да се окаже и по-висок.

В момента Revolut е най-сваляното приложение в Малта - освен в категория финанси, а изобщо. И рейтингът му е 4.9 от 5 точки, при рейтинг от 2.5-3 в най-хубавия случай на приложенията на останалите банки и софтуерни съперници. Така че ние сме удовлетворени от резултатите и не се тормозим от конкуренцията. За нас е основно, че сме стъпили първи на пазара. Това дава преимущества.

Вашите консуматори сигурно са задоволително любопитни да тестват предложенията на съперниците ви, което много бързо може да стопи сегашната ви преднина. Как работите по тази заплаха?

Ние в никакъв случай не стоим на едно място и това не е просто една известна мантра в софтуерните среди. Ако ни следите, сте забелязали, че безусловно всеки месец, анонсираме нова услуга или артикул - дали ще е застраховка при пътешестване, криптовалута или железна карта с премиум екстри за притежателите й. Те разнообразяват и източниците ни на доход.

Научили сме клиентите ни да чакат непрестанно нещо ново и услуги, които им дават повече от това, което имат сега. Това е един от методите да задържиш потребителите. Другото е, че цените на услугите ни са доста ясни и постоянно когато можем, предлагаме 0% комисиона. Това се реализира с помощта на обстоятелството, че нямаме физически обекти, клонове, многочислени чиновници. Имаме център за обслужванена клиенти в Полша и той е доста ефикасен.

Защо кандидатствате за банкова лицензия?

Защото тя ще ни вкара в европейската система за гарантиране на депозитите до 100 хиляди евро. Лицензията ще ни даде опция и да предоставяме лични заеми. Това е нещо, което на този стадий предлагаме през сътрудник.

Как гарантирате потребителските средства сега?

Парите в Revolut са подсигурени с това, че те не се влагат в нищо. Директно се поставят в сегрегирани сметки в Lloyds Bank и клиентите могат да оперират с тях когато и да е. Ако се случи нещо необикновено и банката банкрутира, средствата на депозантите се изплащат с преимущество пред вземанията на кредиторите.

Банковите отговорности няма ли да създадат по-скъпи услугите ви? Акционерите ви надали ще са удовлетворени също...

Нашата задача не е да караме скъпи спортни коли. Ние желаеме да променим света. Revolut излезе на break even през декември предходната година и резултатите ни не престават да са обнадеждаващи с помощта на това, че имаме диверсифициран източник на доходи. Акционерите ни също няма от какво да са недоволни - оценката ни е повишена пет пъти до 1.7 милиарда $.

Имате и корпоративни клиенти. Какви са резултатите ви с тях?

Вече имаме 60 хиляди корпоративни клиенти - от фрийлансъри до дребни и междинни компании. Отскоро имаме и обществена компания от фондовата борса за клиент. Този огромен интерес съгласно мен се дължи на преимуществата, които клиентите виждат - нулевите разноски при превалутиране, безплатните парични прехвърляния сред поделенията в една компания, корпоративната карта. Бизнесът цени софтуерните решения, които му пестят време и старания. А от противоположната връзка към този момент виждаме, че съумяваме да му спестим и пари - единствено от транзакции се пестят до 7% от разноските. При самостоятелните консуматори пък спестяванията са към 50 евро в случай че пътуват в чужбина и употребяват картата си за разплащания.

Как Revolut гледа на България като на перспективен за нея пазар?

Ние преследваме цел в идващите 3 до 5 години да достигнем до 100 млн. консуматори по целия свят. За да го реализираме, сме възнамерявали стъпки в разнообразни местоположения - Съединени американски щати, Япония, Австралия, Хонконг, Сингапур. Присъствието ни в дадена страна не е просто през отварянето на офис или сформирането на екип, само че и през посланици на Revolut, които приготвят пазара.

България е една от страните, които са основни. От една страна, броят на потребителите от 15 хиляди не е дребен, а от друга, имате огромна диаспора в чужбина. Това са хора, които пращат пари на околните си. Освен това тук националната валута е левът, което постанова доста превалутиране при пътешестване и при правене на бизнес в чужбина. Така че първоначално работим по опцията да можете да захранвате своята Revolut сметка в левове.

Има ли нещо в регулациите, които смятате, че би могло да се промени за положително и на бизнеса, и на потребителите?

От регулациите чакаме да предложат отбрана за потребителите, само че това и в този момент не се получава. Аз мъчително си припомням какво се случи преди три години в Гърция, когато беше натрапен финансов надзор и за една нощ хората се разсъниха със замразени активи и неспособност да изтеглят по повече от 60 евро дневно от сметката си. Ами в случай че би трябвало да идеш на доктор и за него ти трябват 100 евро? По същия метод хората в Кипър трябваше да преглътнат орязване с 10% на средствата им в банките. Тези събития имаха отражение върху потребителите в тази страни и ние видяхме растеж на клиентите на финтех услуги. Според мен обаче въздействат и върху потребителите в другите страни, тъй като те виждат какво може да се случи и при тях, в случай че не си подсигурят най-малко една опция от наличните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР