© Цветелина Белутова Ден след като прекрати договорите на Миролюба

...
© Цветелина Белутова Ден след като прекрати договорите на Миролюба
Коментари Харесай

Още кадри на Пеевски в "Нова" на Домусчиев

© Цветелина Белутова Ден откакто приключи договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, " Нова тв " разгласи нов план за журналистически следствия. Плановете са той да стартира от есента, а главното лице в него да е Васил Иванов. В момента той работи в " Канал 3 ", откакто си потегли от " Нова " при много съмнителни условия.

Как Васил Иванов си потегли от Нова

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Той напусна малкия екран през лятото на 2017 година след скандал, на който той се опита да постави етикет " цензура ". Тогава той упрекна директорката на " Новини и настоящи излъчвания " Дарина Сарелска в прекъсване на негови следствия.

От обясненията на Иванов тогава и последвалите отговори на " Нова " и персонално на Сарелска, публиката по-скоро остава с усещане, че е очевидец на персонален спор сред сътрудници, въпреки и с претенцията за кардинален спор за журналистически стандарти. На процедура обаче по тази тематика се сподели прекомерно малко и чувството беше, че Васил Иванов се пробва да даде причини за отстраняването на Дарина Сарелска. Това в последна сметка се случи няколко месеца по-късно след мощна акция против нея в медиите към Пеевски. Преди нейното премахване по малкия екран беше излъчено изявление с американския юрист на Цветан Василев, който придвижва жалбата му в Съединени американски щати по закона " Магнитски ".

Махайки се от " Нова " Иванов отиде в близката до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски телевизия - Канал 3, където работи до в този момент. Този трансфер ускори съмненията, че напускането му в действителност е било е част от акцията против Дарина Сарелска, защото тя отхвърля да се преценява с линията на властта в " Нова ".

Васил Иванов не е единствения кадър на Канал 3, който отива в " Нова ". Броени дни откакто малкия екран стана благосъстоятелност на братята Кирил и Георги Домусчиеви, те направиха първото предопределение на значима управителна позиция. На позицията шеф на " Новини и настоящи излъчвания " застъпи Миляна Велева, която е работила на две места, свързвани със мощното въздействие на Делян Пеевски (ТВ7 и " Канал 3 " ).

Какво включва новия план за разследащо предаване

В прессъобщението от през днешния ден на " Нова тв " до медиите се оповестява, че новия план ще се осъществя от Иванов, който се връща в медиата и един тип е оправдан от новия притежател. " От септември феновете още веднъж ще имат опция да проследят по какъв начин журналистът Васил Иванов разобличава незаконни схеми за корупция, обири и измами. Той се завръща в медията с подписан авторски контракт, след персоналната покана на притежателя на " Адванс Медия Груп " Кирил Домусчиев ", гласи формалното известие.

Очевидно връщането на Васил Иванов е стратегическо преди идните локални избори. В формалното известие на " Нова " категорично се обръща внимание, че " в неговите репортажи, са уличени редица висши държавни и общински служители в корупция и други злоупотреби с власт. Както те, по този начин и десетки кметове и шефове на организации, разследвани от Васил Иванов, губят постовете си ", написа в прессъобщението.

Към екипа на новия план се причислява и репортерът на " Нова " и TrafficNews.bg Тина Ивайлова.

Подмяната в " Нова "

В началото на месеца се разбра, че " Нова тв " е предложила на трима проверяващи публицисти от медията - Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов, смяна на трудовите взаимоотношения, като им се предлага да създават продукция, която след това да оферират на малкия екран. Вчера двете журналистки бяха освободени, което значи, че не са приели новата форма на договаряне, която им е препоръчана. Каква е тя, те не разясняват. Засега към момента не се знае какво ще е бъдещето на Николов, който сега е в отпуска.

Днес във facebook профилите си Бенатова и Шикерова са отбелязали, че напущат " Нова ", а изпод с дребни букви се чете " и цветущ празник на @Boyko Borissov! ".

По мотив смяната на договорите на проверяващите публицисти от " Нова " разясниха пред " Kапитал " още предходната седмица, че " Поканата за ново договаряне е част от цялостния развой на преструктуриране в групата. В нюзрумите на медийните компании по целия свят също се преценя формата на договаряне - трудови взаимоотношения или авторски контракти с обезпечено заплащане и спомагателна финансова и техническа обезпеченост за производството на материалите. Предвид амбициозната бизнес тактика на НБГ това би довело до основаване на повече качествена продукция при усъвършенстване на разноските ", споделиха от мениджмънта на медиата.

Един от дребното хора, които имаха смелостта да заявят мощна позиция и да кажат, че има опит за безпрецдентна интервенция в публицистичната политика на онлайн изданията от групата на " Нет Инфо " - част от " Нова Броудкастинг Груп " (НБГ), бе изпълнителния шеф Христо Христов. Това провокира освобождението му от поста, а от компанията споделиха, че се " опълчват на опита за дискредитация на медията за обслужване на ползите на миноритарния притежател в миг на търговски договаряния ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР