© Цветелина Белутова Част от темата Малките тротинетки, които преобразиха

...
© Цветелина Белутова Част от темата Малките тротинетки, които преобразиха
Коментари Харесай

Тамаш Тот: Не виждам София като град с лоша инфраструктура

© Цветелина Белутова Част от тематиката Малките тротинетки, които преобразиха огромния град
Теодор Рачев: Hobo ще има месечни карти за наем на тротинетки

Изпълнителният шеф и съосновател на Hobo пред " Капитал "

Нашествието на тротинетките

Частните и споделените електрически тротинетки ще преобразят улиците на София, само че това крие и рискове
Lime е най-добре наложена в Западна Европа, където инфраструктурата е доста по-добре усъвършенствана за електрически тротинетки. София е усъвършенствана на първо място за коли. Проблем ли е инфраструктурата тук за вас?

- София има доста велоалеи, което е положително начало. Аз съм от Будапеща, където започнахме работа през май. Там имаме добра инфраструктура, само че не толкоз зони за колела и пешеходци. Или пък Букурещ, където велоалеи на процедура не съществуват. Хората карат по тротоара, там се паркират и коли и, наподобява, малко хора ги интересува. Тук, в София, аз виждам, че към този момент имате велоалеи, че всичко е добре разграничено, паркирането е уредено. Не виждам София като град с неприятна инфраструктура или предизвикателство.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква беше повода да се забави стартирането на Lime? Оригинално чакахме оповестяването на услугата през април

- Не бих го нарекъл закъснение. Искахме да изчакаме, до момента в който се почисти картината към регулациите, това къде ще бъдат горещите точки за паркиране. Изчакахме се взаимно с общината и ние не одобряваме всичко това като закъснение. Ние избираме да имаме работеща връзка с общината, партньорство, в сравнение с просто да пуснем тротинетките и да забележим какво ще стане. Не е нашият жанр на работа. За нас задачата не е незабавно да влезем на нов пазар, с цел да вършим пари. Ако казусът беше подобен, методът ни щеше да бъде доста по-различен. Това, което ние желаеме, е да понижим използването на коли в града.

Каква е връзката ви с общината?

- Имаме контакт със " Зелена София " и имаме доста добра връзка. Не срещаме проблеми. Трябва да сметнем обстоятелството, че навлизането на тротинетките лишава време. Това е нещо напълно ново. Услуга, която не съществуваше преди две години. Изведнъж всички приказват за електрически тротинетки. В Париж да вземем за пример имаме 11 хиляди тротинетки – всички градове са разнообразни, някои управи са по-предпазливи в това отношение. Разбира се, ние би трябвало да разбираем на градовете какви са нашите цели и че концепцията не е да използваш тротинетката за 40-километрови предвижвания всеки ден. Зависи и от инфраструктурата на града във връзка с градския превоз, а градският превоз на София е доста добър. Имате комфортно метро, имате система от трамваи, рейсове. Всичко е проведено добре. Така че в случай че можем към това да прибавим и електрическите тротинетки като метод на напредване, това би било най-хубавия вид.

Как ще работите в София – ще имате ли офис?

- Няма да имаме офис, ще имаме хранилища за тротинетките. Ще имаме екип, който да дава отговор за тях, като сега ги наемаме. Също по този начин ще имаме и хора, които да прибират тротинетките, които имат проблеми, с цел да ги поправят. На процедура ще имаме локален екип, измежду който няма да има мениджъри. Имаме също и огромни ванове, които обикалят градовете, с цел да събират тротинетките, в случай че има потребност от това. Останалото е под шапката на програмата Juicers - трети страни, които механически работят за нас. Регистрираме ги и имаме контракт с тях. Те се занимават със зареждането на тротинетките, които устоят към 25 - 30 километра. Когато батериите падат, хората от програмата получават уведомление и се грижат за това те да са заредени.

Притеснени ли сте за конкуренцията в града? Вие ще започнете първи, само че до края на годината се чакат още няколко компании?

- Те ще стартират по-късно от нас. Всичко това е добре за града. Голямата цел е да бъде понижено потреблението на коли. Така че не, не се опасяваме от конкуренцията, тъй като всички желаеме едно и също. Ако сме тук заради същата причина, то няма същинска конкуренция.

Какъв е процеса по стъпването на Lime в един нов град?

- Процесът е доста дълъг. Започваме с регистрирането на компания, след което започваме да търсим контакт с общината, да се срещнем с регулациите, в случай че съществуват такива. Сега чакаме нови регулации, които ще се отнасят за оптималната скорост на тротинетките и къде тъкмо могат да карат те. Това е добре и за нас, тъй като ние, както и всички останали, мислим за сигурността на каращите и хората по улиците. Безопасността постоянно е най-големият ни приоритет. Опитваме се да приказваме с хората от града и общината, да имаме непрекъсната връзка и да се включваме в полемиките. Говорим за неща като това къде ще бъдат горещите точки за тротинетките, там, където ще се паркират те. Всичко би трябвало да бъде доста проведено и целият развой е дълъг. Вече няколко пъти сме били тук, с цел да изследваме пазара, с цел да се срещнем с особеностите. Има го и въпросът по кое време е най-хубавият ден за стартиране на услугата. Оказва се, че е чевтъртък, въпреки тук да започваме в петък. Правим разбор на какъв брой хора са в града, къде живеят, какъв брой туристи идват.

Каква беше повода да се забави стартирането на Lime? Оригинално чакахме оповестяването на услугата през април

- Не бих го нарекъл закъснение. Искахме да изчакаме, до момента в който се почисти картината към регулациите, това къде ще бъдат горещите точки за паркиране. Изчакахме се взаимно с общината и ние не одобряваме всичко това като закъснение. Ние избираме да имаме работеща връзка с общината, партньорство, в сравнение с просто да пуснем тротинетките и да забележим какво ще стане. Не е нашият жанр на работа. За нас задачата не е незабавно да влезем на нов пазар, с цел да вършим пари. Ако казусът беше подобен, методът ни щеше да бъде доста по-различен. Това, което ние желаеме, е да понижим използването на коли в града.

Каква е разликата сред пазара в Източна Европа и Западна Европа?

- Това, което е забавно е, че всичките ни градове в Източна Европа са на облага. Всичките вървят доста добре. Тротинетките се употребяват по разнообразни способи на другите пазари. Например в Будапеща пътуванията са доста по-дълги, а и са доста известни измежду туристите. Във Варшава са доста по-кратки, само че и доста по-чести. Понякога някои консуматори там употребяват тротинетки по четири пъти дневно. Всеки град е друг – във Виена електрическите тротинетки към този момент са част от културата, там имаме конкуренция от още 5-6 компании.

Да, само че и инфраструктурата в градове като Виена е доста по-добра, изключително за велосипедисти и пешеходци. София се пробва да следва някои от тези образци, само че не постоянно резултатите са обнадеждаващи...

- Да, само че от какъв брой време София се пробва да бъде зелена столица? Преди 30 години тук не е имало даже метро, а в този момент градът е обвързван доста добре. Бих споделил, че България е доста по-иновативна и бързорастяща във връзка с зелени технологии и политики, в сравнение с това преди се случваше в Западна Европа. Например в Амстердам ни няма, тъй като няма потребност от нас – там всички карат колелета, само че всичко това е лишило извънредно доста време. В София, в случай че погледнем града преди 10 години, разликата е голяма. И считам, че в случай че можехме да забележим какво ще бъде след още 10 години, ще бъде даже по-голяма.

Имате ли съответни упования за това какъв брой хора ще употребяват Lime в София през първата година?

- Аз съм един от най-оптимистичните хора в компанията, тъй че имам цифри в главата си, само че не бих ги споделил на глас. Представям си по какъв начин хората употребяват тротинетките ни за транспорт след работа, да стигнат до вечеря, за метод да прегледат града. Защото когато си в кола или в рейс, не виждаш в действителност града – единствено преминаваш. Когато си с тротинетка, виждаш всичко към себе си, след което го оставяш на комфортно място и продължаваш с разходката си. Това не е плюс единствено за туристите, само че и за жителите на града, които постоянно не са толкоз добре осведомени с него, колкото си мислят.

Смятате ли, че ще има задоволително пазар в София за вас и конкурентните компании?

- Да, тъй като София не е единствено центъра. Например считам, че ще има огромно търсене в Бизнес парка и изобщо на всички места, където има огромен трафик и би трябвало да се понижи броя на колите. Както споделих, ние сме тук, с цел да решим съответен проблем и всички работим с една цел.

Ще работите ли през зимата и в случай че да - по какъв начин?

Наясно сме със зимните условия в България и ще решим какви да бъдат идващите ни стъпки по отношение на търсенето през по-студените сезони. Нашият най-съществен приоритет е сигурността на хората; в случай че времето е прекомерно влажно, снежно или заледено, ще премахнем тротинетките от улиците. Нашите консуматори не престават да употребяват тротинетките ни и при по-студените метеорологични условия в целия свят. Въпреки че това е предизвикателство единствено по себе си, ние подхождаме рационално по какъв начин и къде да разположим тротинетките си, с цел да обслужваме хората оптимално добре.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР