© Цветелина Белутова 1. Устройственият план на Борисова градина осветли

...
© Цветелина Белутова 1. Устройственият план на Борисова градина осветли
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

© Цветелина Белутова 1. Устройственият проект на Борисова градина осветли няколко съмнителни покупко-продажби, останали под радара на публичното внимание 20 години

На 5 май Столичната община показа план за Подробен организационен проект на Борисовата градина, който би трябвало да дефинира режимите в парка (къде какво е позволено) и да зададе посоката му на развиване в идващите години. Документът провокира мощно неспокойствие, а създателите на проекта " Ковачев и архитекти " и възложителят Столична община отнесоха доста рецензии от жители, неправителствения бранш и даже районни кметове. Покрай горещите тематики с бъдещето на спортните уреди в парка, достъпа, планувани нови градежи и други се повдигна и въпросът за собствеността в парка, която би трябвало да е обществена. Помним по какъв начин по отработената скица за апорт на апетитни общински терени в " смесени сдружения " общината изгуби собствеността върху къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл в интерес на компании от кръга на силовата формация ВИС. Устройственият проект на Борисовата и графичните елементи към него обаче изсветлиха и още няколко съмнителни покупко-продажби за терени, останали в сянка съвсем 20 години. Вижте тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък 2. До какво действително ще доведат концепциите за по-ниски ставки на Данък добавена стойност, с които се заиграват политиците

" Мислим да внесем законопроект за събаряне на ДДС-то на хляба, тъй като това е огромен проблем, на 5%. За медикаментите да помислим и безвъзмездни детски градини... и за книгите. " Тепърва ще стане ясно какво в действителност е целял с това изявление депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че с него той още веднъж отвори кутията на Пандора, наречена налози. Както и апетита към политически популизъм. Така седмица по-късно от Българска социалистическа партия, които желаят диференцирани ставки на косвения налог от дълго време, внесоха съответни законови ремонти, а министър председателят Бойко Борисов заприказва за освобождение на книгите от облагане.

В цялото това политическо наддаване обаче смислените стопански причини за какво са нужни сходни промени бяха малко, а споменаването на негативите напълно липсваше. А истината е, че в случай че се намали данъчната тежест през косвеното облагане, с цел да има пари за пенсии, здраве, войска и така нататък, както до момента, ще би трябвало да се усилят директните налози – тези върху труда и капитала. Четете тук.

3. Под патронажа на прокуратурата се организира координирана институционална и медийна офанзива против публицистите от " Биволъ " Атанас Чобанов и Асен Йорданов, с цел да се омаловажат следствията им

" Положението е доста ужасно, това е нахлуване на подмолна тирания и смазване на всякакво гражданско общество ", споделя журналистът Асен Йорданов. Поводът за неговите думи е прокурорското произвеждане, формирано по неизвестен сигнал против него и сътрудника му от " Биволъ " Атанас Чобанов.

" В Русия подмятат на проверяващите публицисти дрога, арестуват ги и ги упрекват. У нас подмятат подправени сигнали на прокуратурата и тя се задейства против публицистите, знаейки чудесно защо става дума. " Това пък написа във Фейсбук Атанас Чобанов при започване на седмицата, откакто е известен от проверяващ служител на реда по телефона, че прокуратурата е почнала произвеждане против него и сътрудника му. Историята е в този текст.

4. Софийският заможен план за над 180 млн. евро Garitage Park е благосъстоятелност на фамилията на казахстанския политик Аслан Мусин, който до 2012 година е считан за дясна ръка на Назарбаев

Garitage Park е най-големият заможен план в София след рецесията. Това е мегакомплекс от офиси и жилища, ситуиран в полите на Витоша, до околовръстния път на София, на 167 дка, в който плануваната инвестиция е 180 млн. евро, отчасти финансирана и посредством заем от Уникредит Булбанк.

За достолепията му е изписано доста и в действителност в бранша го смятат за един от добре плануваните и изпълняваните. Частта, която до момента убягва от обществения фокус, въпреки и в никакъв случай да не е прикривана, е кой е главният вложител в него. Това, видно от данните в Търговския указател (включително и от новите заявления за автентичен собственик), са компании, следени от двама братя - Аслбек и Сауранбек Мусини. В България тези имена не приказват нищо, само че в Казахстан семейството е известна. Техният татко Аслан Мусин допреди седем години е един от най-влиятелните политици в някогашната руска република. Той е бил регионален шеф, народен представител, ръководител на долната камара на казахския парламент, вицепремиер и (до 2012 г.) шеф на администрацията на президента Нурсултан Назарбаев. Подробности четете тук.

5. Национална агенция за приходите и А1 са в данъчен спор от далечната 2012 година, a към този момент резултатът е 80 млн. лева в интерес на данъчните

В един от най-големите данъчни разногласия сред компания и страната към този момент резултатът е минус 80 млн. лева за сдружението. Главен воин в историята, почнала преди цели 15 години, е мобилният оператор с най-вече клиенти - А1, тогава " Мобилтел ". Казусът е доста профилиран и мъчно може да послужи на други компании, тъй като и законите са се трансформирали. Но е индикативен за няколко неща. Първо, данъчните и съдът са в позиция, в която търсят оптимално висока сума за бюджета. Второ, не всеки опит за данъчни спестявания може да е сполучлив, даже и с гласни и негласни уверения от ръководещите. И трето, непостоянството в данъчната и правосъдната процедура няма по какъв начин да е добър сигнал към вложителите. Историята можете да наблюдавате в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР