© Цветелина Белутова 1. Изненадващо държавата реши да иска ДДС

...
© Цветелина Белутова 1. Изненадващо държавата реши да иска ДДС
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

© Цветелина Белутова 1. Изненадващо страната реши да желае Данък добавена стойност от частните оператори на елементарни пощенски услуги

Ако сте постоянен клиент на услуга, която изненадващо е поскъпнала с 20%, а алтернативата е по-бавна и с по-лошо обслужване, няма да сте доста щастливи. Намръщването няма да е единствено при потребителя, само че и в компанията, която ще загуби клиенти и доходи. А омразата за смяната има получател - данъчните, и претекст - спасяването на държавните пощи.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В тази обстановка в този момент се озовават няколкото частни куриерски компании, които оферират и така наречен универсална пощенска услуга. Този тип писма и колетни колета са освободени от Данък добавена стойност, или най-малко години наред подобен е прочитът на закона и от бизнес, и от администрация. До този април, когато Национална агенция за приходите привиква на срещи всички частни оператори, с цел да им изясни, че е трябвало да начисляват Данък добавена стойност върху своите услуги и че чака от тях да внесат и дължимия налог за пет години обратно. Вижте историята тук.

2. Руснаците все по-малко купуват жилища по морето. Някои от тях продават - най-вече на български притежатели

Оплакването, че руснаците всеобщо разпродават ваканционните си парцели в България и напущат страната, е мощно пресилено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от съветските парцели по българското Черноморието са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика демонстрира напълно друга картина: 81 114 съветски жители са придобили парцели в България за последните 20 години, а почти 636 (под 1% от тях) са продали. Това са данни, предоставени на " Капитал " от Агенцията по вписвания. А делът на искащите да продават занапред, съдейки по офертите на пазара, е най-много 9%. Подробности четете тук.

3. Българската компания " Колелиния " пуска на пазара трети нов модел на ексцентричния велосипед Halfbike

Историите на някои от най-големите компании в света стартират от дребен гаражен офис и огромна концепция, изменяща средата. Подобна последователност на развиване следва и българската Halfbike, която сглобява първите си бройки ексцентрични колела в дребна таванска работилница. Те обаче са задоволително, с цел да провокират огромен интерес към различния способ за напредване, и единствено няколко години по-късно младата компания към този момент създава хиляди " полуколелета " и провежда третата си акция за групово финансиране. Повече за историята на триумфа й, провокациите пред растежа и новите хрумвания описваме в този текст.

4. Пътуването посредством замяна на жилища набира известност

От другия завършек на стръмна уличка, обрамчена от мандаринови дръвчета, ни маха добре облечен, необятно ухилен грък – Паскалис.

" Вие би трябвало да сте гостите на Динос! ", провиква се той и задържа вратата на постройката, подканвайки ни да влезем. Води ни до последния етаж и отключва необятен апартамент със слънчева тераса, задоволително огромна за волейболен мач.

Стените са покрити с постмодерно и психеделично изкуство, а по рафтовете, сред томове на британски, гръцки и френски, се мъдрят облицовани с кожа чаши и сюрреалистични статуи, като да вземем за пример железна глава със стърчаща от нея тръба. Никога не сме виждали Динос, само че неговият деликатно спретнат дом в Атина се трансформира в наша цитадела за пет дни, до момента в който самият той опознаваше София от нашето у дома. Как по този начин? Просто разменихме домовете си посредством една от специфичните платформи за този вид пътешестване. Всичко, което би трябвало да знаете, в случай че и вие решите да попътувате по този метод, можете да откриете в този текст.

5. Репортаж от райския остров Сокотра, където се преплитат ползите на ОАЕ и Саудитска Арабия, която има военно наличие

Остров Сокотра е част от Йемен, където войната продължава от 2015 година насам. Макар на Сокотра да не е имало никакви безредици, спорът е направил острова още по-трудно наличен и изолиран. Сокотра е бленувана дестинация за доста пътешественици. Описан е още от Марко Поло, който го дефинира като мистериозно парче земя, населявано от джинове и хора с вълшебен качества, които можели да накарат острова да изчезне. Благодарение на отдалечеността си и от Африка и от Азия Сокотра се е трансформирал в капсула на времето, съхранила растителни и скотски типове, които не се срещат другаде по света.

За да се доберем до него, минаваме през дълга връзка с посолства, локални поданици, пристанищни сътрудници и всевъзможни хора, които могат да спомагат с парченце информация. Контакт в Йемен ни предизвестява: " Задавате прекомерно доста въпроси. Това е рисково. Хората ги е боязън да приказват. Телефоните им се наблюдават. " Тъй като ни беше обяснено от локални хора през Фейсбук, че достъпът на публицисти до острова е неразрешен, се постанова да изфабрикуваме подправено писмо от български университет, в което се представяме за антрополози, които ще организират изследователска активност и ще снимат фотографии за тази цел. А против 200 $ на човек митнически сътрудник в Салала ни обезпечава незаконен транспорт на индийски товарен транспортен съд, с който да преплаваме съвсем 400-те км от Арабско море, делящи ни от Сокотра. Историята продължава тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР