© Тодор Милиев С премерени движения зад щанда в цветарския

...
© Тодор Милиев С премерени движения зад щанда в цветарския
Коментари Харесай

Stay True People: Жени Ковачева, която предпочете цветята пред модата

© Тодор Милиев С премерени придвижвания зад щанда в цветарския си магазин Жени подрежда грижливо обичаните си хризантеми, рози, брасика, евкалипт, монстера, листа черно кордилине. Както съвсем всяка заран, и тази тя е станала в 5.30 ч., с цел да си набави свежи растения, да смени водата на останалите и да се погрижи за отличния вътрешен тип на пространството на софийската улица " Ангел Кънчев ", което на 9 декември ще означи две години от съществуването си. Тогава NEA започва с концепцията да сътвори не толкоз магазин, колкото студио и изложба с нов взор върху заниманието с цветята, да показва непрекъснато типове, които не са толкоз известни у нас, и методът към избора на цветя да е друг. Иначе казано – селектирането да не е на инцидентен принцип, а деликатният избор да прави цветята забавно и взаимно съчетаеми, да са в най-свеж и първокласен тип.
NEA работи и като магазин, в който Жени продава и създава сама букети на момента, само че не разчита на инцидентните минувачи. Нейните задължения са свързани най-вече с поръчки и предварителни поръчки за разнообразни мотиви. Според това какви са те тя отделя нужното време и внимание, с цел да се посвети на концепцията и мотива. Подготвя цветния натюрморт за сватби – които са и измежду най-интересните, въпреки и трудоемки занимания, с обмяна на хрумвания и продължителни диалози, както и такива за фирмени събития. " Аранжирането и направата на дадена украса бива най-много в границите на два дни, което прекомерно постоянно е напрегнат и непрекъснат труд, с цел да се спазят периодите, да се уточняват детайлите. Влияеш се доста от атмосферни условия, в случай че церемонията е на открито, и е стресово, тъй като са нежни и деликатни като материал ", изяснява тя. Казва, че не приема насериозно запитвания като " върша женитба, желая декорация, какви са ви цените " и не е като множеството компании с закрепени и безкомпромисни цени и метод вид – харесва ви или не, и това е.

Стил на живот

Жени се занимава професионално с флора от две години, само че към този момент има своята вярна аудитория. Преди това отново е била отдадена на естетиката, като прави стайлинг на хора. Затова и самата тя не е сигурна дали е направила огромна смяна с живота си, само че обстоятелствата приказват, че е по този начин. Откакто се помни, модата постоянно й е била пристрастеност. В Пловдив, от кое място е, приключва Националната художествена гимназия " Цанко Лавренов ", компетентност живопис, а след това учи мода в Художествената академия в София. Още до момента в който следва, стартира работа като стилист в телевизионното предаване " Това го знае всяко хлапе ", а през останалото време е на свободна процедура. Тогава стартира дългогодишната й връзка с най-вече телевизионни формати, излъчвания и сериали – облича водещите в Re:TV, работи в bTV като стилист на вести, прогнозата за времето, настоящи излъчвания и така нататък, част е от екипа на първата вълна български сериали, снима за списания и настрана съветва дами за персоналния им жанр. Кандидатства и в народен конкурс на Българска национална телевизия за дизайнер. " Спечелих го, само че не одобрих работата ", споделя Жени. Прави ревюта в курса й в академията и се пробва да направи лична марка – основава две поредни сбирки, само че прекратява дизайна на дрехи.Казах си - цялата тази обич, сила, старания и отговорност, които влагам, мога към този момент да дам само и единствено в случай че работя за себе си.Голямата й обич е присъединяване в екипа на музикални формати – в Music Idol, " България търси гений ", " Гласът на България ". Жени споделя, че всякога било същински театър с десетки танцьори и участници, които пресъздавали нова и нова атмосфера на сцената. По думите й първоначално всичко било доста добре – проведено, апетитно, по тази причина и стилистката си мислела, че с времето нещата ще се развиват от ден на ден и ще стават по-добре. Напротив. " Това беше доста забавно и вълнуващо прекарване за мен, само че и извънредно душевен и физически натоварващо. Капацитетът и мащабът на работата бяха комплицирани, надлежно бюджетите и хонорарите ставаха все по-ниски и все по-ниски, и в един миг се трансформира в насмешка ", споделя тя. " Никой от продуцентите в никакъв случай не си даде ясна сметка какъв брой коства това и че ние, стилистите, не сме просто едни хора, които единствено обикаляме по магазините и, както споделяха с доза неуважение – е, нали така и така вие това обичате да си вършиме, какъв е казусът... "

В последния формат, в който работи, участва на дълги срещи за изчистване на концепциите за показване на всички участници. " Разглеждахме всевъзможни магазини, селектирахме, събирахме, безусловно летяхме с колата, с цел да ни стигне времето, описвахме дълги описи, шихме, бродирахме, лепихме кристали, боядисвахме всевъзможни материали, провеждахме няколко проби. Подреждането по сетове и гладенето е най-малкото от всичко и неизбежна част от работата. Екип от 4-5 души обличахме жури, водеща, участници, танцьори, от време на време посетители. В някои лайфове имаше обединения по 20-30 танцьори, със промяна на цветови концепции в последния миг, неуместни случки и обстановки, относително невисок бюджет и три-четири магазина рекламодатели с бартер. " След приключването на един формат сътрудниците й към този момент са в различен, а отдел " Гардероб " има задача по разчистване, издаване, връщане, бракуване, оправяне на вреди, описи, инвентаризация и така нататък според от мащаба още доста дълго време.Теглих такава линия, че в началото и за мен беше лек потрес, за част от околните ми – също. Казваха ми – несъмнено страдаш сега от някаква прочувствена неустойчивост, имаш потребност от отмора, вземи въздух, нещата ще се наредят... " Предизвикателство е – да, забавно е – да, спомня си с мъка Жени, само че в един миг се трансформира в напълно завладяващо всекидневие и блокиращо цялото ти усещане занятие. " В началото тя не отдава внимание и си споделя, че просто прави работата си, значимото е хората да са удовлетворени, а тя да се усеща добре, до момента в който в един миг умората и прочувственото натоварване не я изтискват изцяло. " Стоях на една слънчева тераса с мой другар и той ме попита – ти си стоманен човек, само че докога по този начин? Струва ли си? " Сметнах, че след всички тези старания и най-много сила, която вкарвахме в продукциите, загубата на естествени параметри на другарство, напъните, които съм положила през годините, и това да се образовам в разнообразни форми – не заслужавам това. Казвах си, че и цялата тази обич, сила, старания и отговорност, които влагам, мога към този момент да дам само и единствено в случай че работя за себе си. "

Една заран се разсънва и споделя – ще се занимавам с цветя. Приключва внезапно и изрично с модата и даже стои няколко месеца без работа. " Теглих такава линия, че в началото и за мен беше лек потрес, за част от околните ми – също. Казваха ми – несъмнено страдаш сега от някаква прочувствена неустойчивост, имаш потребност от отмора, вземи въздух, нещата ще се наредят...

Междувременно - като терапия - тя към този момент е почнала да оказва помощ на близки познати в изработката на флорални украси по разнообразни мотиви и силата й гладко се трансферира към цветята. За няколко месеца работи и в цветарския магазин на другари, където внезапно се сблъсква и с хубавите моменти от специалността, и с подводните й камъни, до момента в който узрее концепцията й да си отвори лично място. Обучава се сама, с доста четене и гледане, без да е ходила на курсове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР