© Stringer Още по темата Правителството иска да контролира работата

...
© Stringer Още по темата Правителството иска да контролира работата
Коментари Харесай

Административни бариери спират достъпа на пациентите до 26 нови лекарства

© Stringer Още по тематиката
Правителството желае да управлява работата и парите на всички лечебни заведения

Лекарите остават единствено с един трудов контракт, което може да остави дребните градове без още експерти
14 окт 2018
Държавата желае лекарите да изписват единствено евтини медикаменти

Това планува огромен пакет с промени, препоръчан от държавното управление, който също по този начин закрива Фонда за лекуване на деца и основава нов надзорен орган
12 окт 2018 Българските пациенти могат да бъдат лишени от 26 нови животоспасяващи медикаменти през 2019 година по административни аргументи. За това оповестяват в публично писмо от Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители, която сплотява представителствата на международните фармацевтични концерни. Става въпрос за лекарства, които оказват помощ при лекуването на тежки болести като рак, хематологични болести, ХИВ/СПИН, хепатит С, астма и други

Причината за това е самобитен мораториум, който постановат институциите, които дават отговор за това новаторските медикаменти да бъдат позволени до пазара. Това са Комисията за оценка на здравните технологии и Националният съвет по цените на медикаментите.

Защо се бавят

Комисията е тази, която би трябвало да предложи на здравната каса да покрива новите артикули, като оцени изгодата от тях под формата на изцеление и удължение на продължителността на живота. Органът, в който всички членове са от държавната администрация, не съумя да събере кворум през целия септември и да прегледа досиетата на кандидатстващите артикули. Става въпрос за медикаменти, които от няколко години се покриват от здравните каси в Европа. В Националния съвет също има закъснение при разглеждането на документите на новите лекарства.

Това пък от своя страна бави процеса по допускането им за възнаграждение от здравната каса. За да може ново лекарство да стигне до там, то би трябвало да има позитивна оценка от Комисията за оценка на здравните технологии, а производителят му да организира договаряния със здравната каса и да й даде отстъпка от цената си. Едва по-късно лекарството получава дефинитивна цена от Националния съвет по цените.

От фирмите разясняват, че поради забавянето на оценката, се бави и целия останал развой по стъпването на медикаментите им в България и в известна степен подозират, че зад зтова стои стремежът на администрацията страната да не заплаща повече за медикаменти. В момента здравната каса покрива медикаменти за домашно лекуване и химиотерапия на стойност 1 милиарда лева годишно, като пациентите си купуват сами или доплащат за лекарства на стойност 2.5 милиарда лева

По-бавно от Европейски Съюз

В България забавянето на навлизането на нови лечения е приблизително 3-4 години спрямо останалите европейски страни. В същото време заплащанията на здравната каса за медикаменти нарастват всяка година защото популацията застарява, боледува доста, само че пък и преживяемостта и излекуването бележат растеж. Има голям брой пациенти за които тежките болести стават хронични с помощта на новаторската терапия и други, които изцяло се излекуват.

От асоциацията приканват да се спрат престъпните практики, при които здравната каса заплаща медикаменти, които не стигат до пациентите, вместо да се орязва достъпът до модерно лекуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР