© Stringer Мърморещият национализъм не е изместил демокрацията.Граждански контрол Абонирайте

...
© Stringer Мърморещият национализъм не е изместил демокрацията.Граждански контрол Абонирайте
Коментари Харесай

Мнения Daily - Сетивата срещу автокрацията остават изострени

© Stringer Мърморещият шовинизъм не е изместил демокрацията.

Граждански надзор

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сетивата против автокрацията остават изострени

От коментар на Владимир Шопов за " Свободна Европа "

Всеки митинг има потребност от лице, с което да се заключи и показа. Това се отнася и до впечатляващата вълна от неодобрение против чешкия министър председател Андрей Бабиш. В този случай всичко потегля от група студенти, която прави " Facebook " страница, наречена " Милион моменти за народна власт ". Нейно лице е Микулаш Минар, който за дни влиза в домовете на цялата страна.

Последните кавги към Бабиш отключват надалеч по-силно от предстоящото неодобрение. Конкретният мотив са одити, сочещи огромни нарушавания при милиардите национални и европейски средства, които се изсипват в неговата бизнес империя през последните години. До такава степен, че през април пражката полиция предложи да стартира следствие против самия министър председател и неговите клиентелисти. Реакцията на премиера пък бе да уволни правосъдния министър и да го смени с по-близък човек. Това безусловно взриви чешкото общество и сложи началото на вълната от митинги.

Новината в Чехия и Централна Европа обаче е друга. Последните митинги са безспорен знак за устойчивата обвързаност към базовите правила на актуалната народна власт, за които се твърдеше, че са обществено сменени от новата вълна мърморещ шовинизъм. Това е изключително годно за Чехия, чиито образци за цивилен кураж и издръжливост от времето на комунизма влязоха вечно в историята на тази част от Европа.

Гражданските сетива против автокрацията и безконтролното преодоляване на институциите остават задоволително изострени. Няколкомесечните митинги против Бабиш обаче илюстрират и постпопулисткото неодобрение, което демаскира баналния опит за клиентелистко преформатиране на страната. Това неодобрение се пробва да сътвори единен цивилен фронт против сходен път за развиване на страната.

Предходните старания в Унгария и Полша към момента не носят еднопосочен триумф, само че сплотяващите се опозиции са към този момент по петите на Орбан и Качински. Последният образец за това е " европейската коалиция " в Полша на последните избори за Европейски парламент. Същественото обаче не е в продължаващото търсене на сполучлива политическа формула, а във възобновяване и активизирането на убеждението и вярата в демократичната народна власт. При всичките й кривини.

-----------

По поддръжката им ще ги познаем.

Партийно строителство

Как да се понижат олигархичните зависимости

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Накрая ще излезе, че плаващото болшинство ГЕРБ & Движение за права и свободи е най-принципното във връзка с партийното финансиране. Хем желае да съблюдава " националната воля " за дотация от левче, хем не му дават. Хем желае да станат очевидни " обръчите " на партиите, хем не му разрешават.

Фотограф: Георги Кожухаров

Ерзац полемиките за партийните дотации от последните седмици скриват огромната тематика: за какво и в този момент има олигархични зависимости, в случай, че сега партиите се финансират с парите на данъкоплатците? И по какъв начин да престанат тези зависимости, или най-малко лимитирани до хигиеничен за обществото най-малко?

Вместо изхвърлянията за един лев или нулева дотация, можеше да се предложат разнообразни други разновидности за здравословно понижаване. Все отново, откогато са въведени преди 17 години, парите за партиите са увеличавани няколко пъти от Народното събрание - Тройната коалиция ги подвигна на 5% от минималната работна заплата за глас, първият кабинет на Борисов наложи друга формула, която ги оцени на 12 лв., след това понижени на днешните 11 лв.. Но вместо рационални оферти, ГЕРБ и Движение за права и свободи стресираха партийните централи, отваряйки сензитивната тематика за парите.

В Народното събрание предстоят значими гласувания по договорката за американските изтребители F-16: актуализация на бюджет 2019, с цел да се извади сумата от запаса и да се платят вкупом, и утвърждение на междуправителствения контракт сред Съединени американски щати и България за закупуването им. Именно Движение за права и свободи бяха политическата мощ, оказала основна поддръжка през януари т.г., когато Народното събрание даде мандат за договаряния с американското държавно управление за договорката. А сътрудниците от обединението не са единомислещи за покупката. Тоягата и морковът са изпитан способ за влияние.

Но Движение за права и свободи надали чака единствено понижение на Данък добавена стойност за книги и учебници против присъединяване си в плаващото болшинство с ГЕРБ. В Народното събрание предстоят и други съществени тематики. По поддръжката им ще ги познаем.

--------------
Партийните пари съвсем постоянно са обществени.

Прозрачност

В Европа господства държавното финансиране на партиите

От коментар на Адриан Николов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Не е и належащо да гледаме чак оттатък океана, с цел да намерим образци за другите благоприятни условия за финансиране и контролиране на партийните финанси. Европейския съюз съдържа много необятен набор от разнообразни подходи към урегулирането на казуса и, в случай че е разполагаем консенсус за смяна на прилагания в България модел, то опитът на другите европейски страни е подобаваща насочна точка за такава смяна.

Фотограф: Надежда Чипева

Най-общо съвсем всички европейски страни ползват някаква форма на държавно финансиране за политическите партии, а най-често срещаният аршин е точно триумфът им на последните парламентарни или локални избори. Обикновено право на такова имат партии или самостоятелни претенденти, взели сред 0,5% и 3% от гласовете, както и спечелилите най-малко едно място в съответното законодателно тяло. Към определянето на самата сума има няколко метода:

- съразмерно на броя гласове или броя места в законодателното тяло, получено от партията;
- закрепена сума за всички парламентарно показани партии;
- дял от избрана в бюджета за дадената година сума;
- композиция от тези подходи.

Струва си да отбележим, че, макар че в множеството страни, където броят гласове е определящ, сходно на България, дотацията на глас е доста по-ниска от 11 лева Това е резултат от относително сходния бюджет, обособен за партийно субсидиране, и огромните разлики в електоралната база, което води до разлики в дотацията на един глас.

От позиция на сегашния спор обаче са по-важни моделите на финансиране посредством корпоративни и персонални дарения, защото точно въвеждането им е на масата за договаряния сега. Повечето европейски страни категорично не разрешават даренията от компании, или най-малко от компании, които вземат участие в планове с обществено финансиране или аплайват за такива (тук споровете на ползи са очевидни). Често срещано ограничаване е и приемането на анонимни дарения, както и на такива от непознати страни и обществени организации като цяло. Дания и Малта са единствените, които не лимитират по никакъв метод даренията, а Унгария не разрешава само анонимните. Често има и тавани за оптималния размер на обособените дарения.

Не бива да забравяме и прозрачността на партийните финанси – при въвеждането на система, основана (предимно) на дарения и частна поддръжка, публикуването на обществена информация за партийните финанси, размерът и източникът на даренията, както и методът на тяхното консумиране се оказва изключително значимо. Тук европейският опит не се разграничава доста – съвсем всички изискват източниците на финансиране на парламентарно предоставените партии да са обществено налични.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР