© STR Публикуваме някои от първите реакции в социалната мрежа

...
© STR Публикуваме някои от първите реакции в социалната мрежа
Коментари Харесай

Милен Цветков загина от безнаказания произвол

© STR Публикуваме някои от първите реакции в обществената мрежа след известието по здрач на Великден, че журналистът Милен Цветков е погубен, откакто в колата му, чакаща на светофар в София, се е врязал джип Audi Q7, каран от дрогиран юноша. От това, което най-силно ненавиждаше Атанас Семов, парламентарен арбитър:

Mилeн Цвeтĸoв зaгинa oт тoвa, ĸoeтo нaй-cилнo нeнaвиждaшe: бeзнaĸaзaния пpoизвoл! Зapaди пaмeттa мy cмe длъжни дa гo ĸaжeм яcнo: в Бългapия нямa влacт, ĸoятo peaлнo дa ce бopи cpeщy paзпpocтpaнeниeтo и yпoтpeбaтa нa нapĸoтици! Πpoдaвaт ce ĸpaй вcяĸo yчилищe ce, в xиляди зaвeдeния, нa знaйни зa мнoзинa явĸи - и нe, ниĸoй нe пpecлeдвa yбийцитe
Mилeн Цвeтĸoв бeшe доста мощен публицист - несклоняем, непослушен, неуместен, ексцентричен. C бъpзa миcъл, динaмичeн, зeмeн и глoбaлнo миcлeщ. Cвaляxa нeгoви пpeдaвaния, гoнexa гo, бягaxa oт нeгo - нaĸpaя гo нacтигнa eдин нeдъгaв млaд cимвoл нa вceoбщoтo бeзнaĸaзaнo бeзoбpaзиe
Учacтвaл cъм мнoгo пъти в нeгoви пpeдaвaния - и винaги cъм излизaл oт cтyдиoтo мy вдъxнoвeн oт дoбpa жypнaлиcтиĸa!
Cбoгoм, Mилeнe, и cвeтлa ти пaмeт! Tи ocтaви пpимep!

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ужасяваща причинност
Ангел Игов, публицист

Забелязвате ли по какъв начин в злополуката, в която почина Милен Цветков, всички условия се подреждат в ужасяваща причинност? Шофьорът на джипа бил дрогиран и даже не му хрумнало, че би могъл да спре на червен светофар; джипът му бил подарен за абитуриентския бал, само че другояче се води благосъстоятелност на компанията на майка му; компанията преди време усвоявала еврофондове, от години не регистрира активност, само че купува джипове. Сега прокуратурата, по предписание на Инструмента Господен, щяла да проверява произхода на средствата. Само че в случай че прокуратурата си вършеше работата отрано, тези джипове въобще нямаше да ги има по улиците, те нямаше да бъдат купени и подарени, нямаше да ги ръководят хора, уверени, че са хванали Господ за... шлифера.

Диагноза за обществото ни
Валери Найденов, публицист Убийството на Милен от дрогиран пубер в суперскъп джип, платен със аграрни дотации от компанията на майка му, е неповторима притча за целия ни преход. Това е антиутопия в най-чист тип. Това е диагноза на обществото ни.

Знам ги мамините синчета
Емил Джасим, преподавател

Знам ги мамините синчета. За мамините синчета в никакъв случай не е значимо това " А след това? ", тъй като за тях после-то е постоянно отсрочено или най-често спестено. Винаги им се разминава. Винаги, преди да дойдат при мен.
Преди безусловно 10 дни използвах метафората с злополуката пред едни мамини синчета в 12-ти клас, обяснявайки им неизбежността на пропуснатия за финален път краен период.
Дали ще има резултат, с изключение на ниските им оценки? Не имам вяра.
Мамините синчета постоянно след това изкарват матурите чудесно... със слушалка в ухото. И след това отиват да учат в някой безценен западен университет, с цел да могат след това да се гордеят по какъв начин са се върнали и са станали шефчета на някого като Милен Цветков. Или другите надарени публицисти, които башибозукът на олигарсите разчиства от медиите.
Мамините синчета постоянно се отървават, тъй като " баща познава доста хора ", и тъй като " ти не знаеш кой е чичо ми, бе, злощастник ".
Мамините синчета карат пияни и надрусани, а когато ги хване полиция, звънят на тате, който звъни на шефа на полицията. Тогава мамините синчета дават обещание да не вършат повече по този начин, тъй като цялостен живот родителите им желаят единствено това - да обещаят, че повече няма да вършат по този начин.
После отново карат нашмъркани и заляни.
Мамините синчета са бъдещи депутати и министри. Онези депутати и министри, които се опасяваха от въпросите от Милен Цветков. Защо някой би трябвало да загине, с цел да погледнем злокобната истина? Александрина Пендачанска, оперна певица
И в този момент, след загубата на Милен Цветков, внезапно се оказва, че ВСИЧКИ са го ценили и страдат за него, аз запитвам ЗАЩО БЕШЕ ИЗГОНЕН? Защо нямаше предаване и не водеше нищо по Българска национална телевизия или Народоосвободителна въстаническа армия? Защо седнал съм без работа и преди два месеца показа, че е обезверен, че никой не му дава работа и не го желае? Защо някой би трябвало да загине, с цел да погледнем злокобната истина за свободата на словото, положението на политическата система и гражданските свободи в България?

Или след този въпрос да очаквам на следващия ден Гешев да ме арестува, тъй като си разрешавам да задавам въпроси по време на изключителното състояние?! Нека този път не бъркаме Теодор Ушев, художник Милен Цветков беше публицист, който не цепеше басма на никого. От тези импулсивни пичове, за които справедливостта е закон, а правдата - честен коректив. Беше " наш " човек. Затова го недолюбваха... И тъкмо тази нискочел примитивизъм, против който недоволстваше, го умъртви.
Гняв. Не ми дава съвест да трансформира този Великден в празник на демона, тъй като гневът е дявол... Но този, чието Возкресение честваме през днешния ден, е споделил: Гневете се, само че не грешете: слънце да ви не залязва гневни; нито давайте място на дявола.
В негово име - дано този път не бъркаме. И невъзмутимо да ги изринем на следващия ден. Всички тези, които го убиха.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР