© Stoyan Nenov Още по темата Държавна китайска банка финансира

...
© Stoyan Nenov Още по темата Държавна китайска банка финансира
Коментари Харесай

Дойде, видя, обеща: един ден на Китай в София

© Stoyan Nenov Още по тематиката
Държавна китайска банка финансира Кирил Домусчиев

Споразумението за 94.15 млн. $ е за строителството на шест кораба на БМФ
8 юли 2018
Търговската война сред Съединени американски щати и Китай стартира

Съединени американски щати постановиха мита за 34 милиарда $, Китай отговори неотложно
6 юли 2018
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Чуй Хонгджиян: Трудно е за Китай да одобри всички правила на Европейски Съюз внезапно

Директорът на департамента по Европейски Науки в Китайския институт за интернационалните науки пред " Капитал "
6 юли 2018
Китайско знамение за два дни

Срещата Китай - Източна Европа в София ще донесе следващите обещания за доста вложения. Не стискайте доста мощно палци
6 юли 2018 След 6 месеца председателство и един ден конгрес Източна Европа-Китай едно нещо не може да бъде отречено - НДК е юридически по поръчка за такива мероприятия. Добре отделената от останалата част на града постройка е лесна за разединение и надзор, цялостна с дребни коридори, секрети пространства и странни порти и задоволително мегаломанска, с цел да може да приема всевъзможни посетители.

А за срещата във формата 16+1, която се състоя в събота, несъмнено имаше потребност от сходно пространство. Това беше първото посещаване на китайски министър председател от 18 години, първата среща в този формат във София и най-мащабния конгрес с присъединяване на китайски и български бизнес до момента (над 1500 компании). Резултатът от нея е, че България потвърди, че може да провежда добре сходни събития. Това несъмнено оказва помощ в очите на влюбените в мащаба и успеваемостта азиатци. За по-сериозните обещания обаче е все по този начин рано.

Добър хазаин

За среща, проведена единствено за два месеца, тази беше извънредно добре подредена. Тук несъмнено, оказа помощ инерцията от скоро завършилото председателство. Всеки, който е провел демонстрация с повече от трима участници (без те да са държавни глави), ще разбере какъв брой комплицирана задача е да събереш министър председателите на 17 страни дружно с делегациите им, плюс съпътстващ бизнес. Единственият държавен началник, който не дойде в София, беше полският министър председател.
НДК добре подхожда на мегаломанията на такива конгреси

Фотограф: Stoyan Nenov
В НДК обаче нямаше безпорядък, влизането и организацията вътре беше на равнище и с няколко дребни изключения (част от публиката в зала 1 по този начин и не съумя да включи старите устройства за превод, например) формалната част мина безпрепятствено. " Чух от българска страна, че е било предизвикателство организирането, само че не виждам никакви проблеми, желая да ви поздравя ", съобщи китайският министър председател Ли Къциян по време на полемиката с водачите на европейските страни.

" Капитал " научи, че самите китайци са поискали насрочването на срещата, с цел да съвпадне с дневния ред на Ли, който по-късно отпътува за Германия. Само допреди два месеца слуховете бяха, че този формат ще претърпи смяна и евентуално ще стане двугодишен, като срещата в София може да бъде отсрочена за 2019 година Явно събитията в комерсиалната война със Съединени американски щати, както и желанието за усилване на контактите с Европа са изиграли роля китайската дипломация да се засилва.

Европа? Приятно ми е, Китай

При откриването Бойко Борисов няколко пъти натърти, че задачата на 16+1 не е да разделя, а да укрепва Европа. " Той не ни разделя, в противен случай. Целта му е да финансира планове, за които няма пари от Европейски Съюз или не са забавни за съюза. Искам да успокоим всички, които считат, че тези срещи не са потребни за Европа ", съобщи българският министър председател.
Всички министър председатели на страните от ЦИЕ, без този на Полша, бяха в София. На фотографията - чешкият Андрей Бабиш, унгарският Виктор Орбан и черногорският Душко Маркович

Фотограф: Handout
Успокоение едва ли е имало, тъй като е повече от явно, че срещите в този формат са част от тактиката на Китай за игра на няколко фронта. Самият Ли Къциян, който очевидно се усещаше много удобно на срещата, уточни че тя е отворена за " трети страни ". " Ако Европа отслабне, това ще е неприятна, не добра вест за Китай ", съобщи той. Коментар в " Синхуа " преди срещата обявяваше, че китайският министър председател ще насочи " мощно обръщение за свободна търговия ", както в София, по този начин и в Берлин. По време на софийския конгрес, като явен контрапункт на Доналд Тръмп, Ли натърти че Китай ще понижава вносните си мита.

Всъщност действителностите сочат, че сходно на всяка огромна стопанска система, Китай избира да търгува с по-малки обединявания, с цел да може по-лесно да постанова своите правила. Европейският търговски блок е прекомерно огромен и мощен сътрудник, както потвърждава и единодушието на китайската страна, огласено в София, най-сетне да стартира да играе по европейските правила за публични поръчки. " Съгласихме се с Борисов, че би трябвало да проучим разпоредбите и законите на Европейски Съюз ", сподели Ли Къциян. Двамата с българския министър председател оповестиха, че ще се сътвори световен център за партньорство, в който китайските компании да се учат да съблюдават европейските процедури.

Това е необичайно изявление. Китай прави бизнес с Европа от десетилетия и евентуално познава по-добре европейското законодателство даже от някои страни на Стария Континент. Причината китайските компании да не играят по тези правила не е непознаването им, а нежеланието. Новият център също по този начин беше разгласен " сред страните от ЦИЕ и Китай ", което го прави още по-странен. Европейски Съюз има орган, който дава отговор за разпоредбите и тяхното съблюдаване и той се назовава Европейска комисия. Силно евентуално е Брюксел да огледа със подозрение на новото начинание.

Дипломатически източник уточни пред " Капитал ", че всички изводи на форума са били авансово съгласувани с Европейска комисия, с цел да няма разминаване преди огромната среща с Китай в края на месеца. На нея, с изключение на за митата, ще се приказва и за отварянето на китайската стопанска система за вложители в дадени затворени браншове и за комерсиалната война със Съединени американски щати.

Подари ми град, тунел, централа...

Що се отнася до бизнес-частта на форума, тук цареше нещо приблизително сред нормалната грандомания на такива срещи и обещанието, което постоянно се носи около огромните пари на Пекин. Най-голямо развлечение измежду българските представители на бизнеса и неразбиране измежду китайските провокира малко филмче за несъществуващия " китайски град " в Мусачево. В комбинация от същински фрагменти (неизвестно откъде) и 3Д анимация, се разказваше за плана " Света София ", като че ли към този момент е издигнат до най-дребните му елементи - да вземем за пример басейните, магазините за висша мода и църквата.

Всъщност, компанията зад него - " Кепитъл консепт лимитед " (CCL), по този начин и не е почнала да строи. Сертификатът на " Света София " за предпочитан капиталов план беше продължен в края на предходната година от Министерството на стопанската система с 2 години, като съгласно проектите новата първата копка трябваше да бъде при започване на 2018 година На сегашната среща CCL, China construction и Центърът за експорт на земеделска продукция към китайските пазари (структура към Министерство на здравеопазването, която още не работи) подписаха съглашение в несъществуващия град да бъде ситуиран демонстрационен център.

За да се увери, че сходни развлекателни моменти не ни чакат и при други планове, " Капитал " беседва както с един от предстоящите вложители във възродения АЕЦ " Белене ", по този начин и с огромен инфраструктурен строител и с компания, която се чака да направи първа инвестиция " на зелено " в Пловдив.

Дин Дзиян, вицепрезидент на китайската държавна CNNC, удостовери че компанията му ще подаде документи, когато процедурата за рестарт на " Белене " бъде пусната. " Интересуваме се и знаем предварителните български условия - без държавна гаранция и без контракт за изкупуване на силата ", сподели Дин (виж изявлението с него). Той обаче не се ангажира със стойност на плана.

Колко мъчно ще е да се работи по такива огромни планове с Китай обаче, сподели диалогът със строителната и финансова компания, която има интерес към тунела под Шипка. Там българската страна към момента не може да даде разновидности за таксуване, които да вършат свястно публично-частното партньорство.

За сметка на това, представители на " Булгартрансгаз ", пътната организация и Министерство на превоза още веднъж изляха в презентации един и същи лист с планове, които търсят непознато финансиране. Те не се трансформират изключително през годините и включват както автомагистрала " Хемус ", тунелът под Шипка и Русе-Велико Търново, по този начин и автомагистрала " Черно море " и съвсем всички ж.п. линии. Не стана ясно нито по какъв начин тези планове могат да бъдат финансирани от Китай (чиито лихви не са по-ниски от другото финансиране, което България може да откри в момента), нито на какъв принцип се търси вложител в тях.
Ли пое персонално заричане пред Борисов Китай да изкупува българска тютюнева продукция

Фотограф: Handout
Общото усещане беше, че България продължава да чака азиатската страна да й " подари " някакъв план, единствено поради обстоятелството, че сме в Европа. Това беше най-видимо в триумфалното известие на Борисов, че Китай се е заел да изкупува голяма част от създадените в България тютюневи листа. " От години Борисов показва предпочитание за това, по този начин ще отговоря на потребностите на нашия сътрудник ", разгласи Ли. От думите на китайския министър председател излезе, че няма никаква комерсиална логичност зад решението, а чисто политическа. Интересно ще бъде да се види каква ще е отплатата, която Пекин ще получи за този ангажимент. Китайски е-камиони в Пловдив

Питър Уанг от Cenntro Automotive Group пък е решил да подходи по друг метод. Вместо да приказва за големи вложения и мегаградове, Cenntro има намерение да отвори средноголяма фабрика за сглобяване на електрически камиончета за доставки в Пловдив, обявиха Уонг и неговия бизнес сътрудник от Люксембург - Жилбер Жост от Sevic.

Двамата са в договаряния с " Тракия икономическа зона ", като следва да бъде утвърдено мястото за създаване на завода. Очакваната първична инвестиция за първите 3 години е 10 млн. евро, а заетите ще са към 100 души.

Става дума за дребни камиони за доставки, като концепцията е те да се продават както в България, по този начин и в района, посочи Уанг. Батериите на първите модели, които ще се сглобяват в Пловдив, ще устоят към 80 км, само че има опция да стартират да се сглобяват и модели с обхват до 150 км, считат от Sevic. Очакванията са първичния потенциал на фабриката да е 10 хиляди бройки годишно.

Компанията към този момент има един сътрудник в Холандия, който сглобява такива камиони с доставени от Китай елементи. В Пловдив концепцията ще е същата, като в по-късен миг Уанг се надява да може и да създава нужните елементи в България.

" Сега се опознаваме. Мисля, че китайските вложители не знаят доста за България, по тази причина такива срещи са значими ", уточни Уанг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР