© Силвия Златкова Още по темата Вечерни новини: Алпинистът Боян

...
© Силвия Златкова Още по темата Вечерни новини: Алпинистът Боян
Коментари Харесай

Вечерни новини: До 35% от енергията в ЕС до 2030 г. да е от ВЕИ поиска европарламентът, кабинетът с крачка към по-евтин роуминг с Македония

© Силвия Златкова Още по тематиката
Вечерни вести: Алпинистът Боян Петров предлага решение за Пирин, ГЕРБ поддържа закона " Пеевски за КТБ "

И още: Bitcoin загуби 25% и към този момент е под 10 000 долара; Борисов даде обещание да се оправи с корупцията в България " до две-три години "
17 яну 2018
Вечерни вести: Центърът на София ще се затваря за коли при замърсен въздух, а Румъния отново е без министър председател

И още: Политическо ликвидиране в Косово разклати района, а Австралия пробва да избави Големия бариерен риф; Еврокомисията има нова тактика против пластмасите
16 яну 2018
Вечерни вести: Общински лечебни заведения желаят още пари от страната, стартира построяването на тол-системата

И още: Балотаж ще дефинира новия президент на Чехия; Парламентът в Скопие ратифицира Договора за другарство с България; Европейски Съюз ще разгласи ограничения против пластмасата
15 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Паника в Хавай след подправена паника за балистична ракета; Държавата желае по-строг надзор на санирането от общините;Тръмп удължи облекчаването на глобите за Иран " за последно " ; Ратификацията на Истанбулската спогодба провокира следващите земетресения в БСП; Онлайн заплащанията в Европейски Съюз към този момент са по-евтини и сигурни
14 яну 2018 Четвъртък - безоблачен, само че леден - осъмна с новината, че в цяла Смолянска област е оповестено бедствено състояние от 8 часа сутринта, откакто мощният вятър през нощта изкорени дървета и прекъсна електричеството на доста места. Както към този момент сте усетили, жълт код за мощен вятър е в действие за цялата страна, а метеоролозите посъветваха хората да имат едно мислено за летящи във въздуха предмети, когато вървят по улицата.

В София обаче тези катаклизми останаха леко настрана, което даде шир на публиката да продължи с преосмислянето на вчерашните вести, а най-много - дебюта на Бойко Борисов в европарламента, донесъл следващото паметно признание. " Спирал съм инфраструктурни планове с години, с цел да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да придвижват персонално блатни кокичета, с цел да не остане нито един филиз сплескан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни планове са с тунели за мечки, вълци, костенурки ", разнежи се министър председателят в Страсбург. Отгласът продължава повече от денонощие.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Европарламентът изиска по-високи цели за ВЕИ и енергийна успеваемост до 2030 година

Евродепутатите оповестиха, че ще договарят с държавите-членки (Съвета на ЕС) за нови обвързващи енергийни цели до 2030 година Те включват повишение от 30% на 35% на енергийната успеваемост и от 27% на 35% на каузи на ВЕИ в енергийния микс. Редом с това напълно нов текст изисква да има електрозарядни станции в 90 % от бензиностанциите по главните европейски трасета до 2022 година Предлага се и твърдите горива от биомаса от хранителни или фуражни култури да бъдат последователно отстранени до 2030 година, а тези от палмово масло да стартират да се отстраняват от 2021 година

Решението на европарламента идва откакто през декември европейските министри на енергетиката поохладиха упоритостите на Европейската комисия и отхвърлиха да завишат тези цели. На процедура в този момент Европарламентът застава на страната на Комисията. Държавите-членки ще би трябвало да дефинират свои десетгодишни интегрирани национални проекти, а Комисията ще има контролни и коргиращи функционалности за тях.

Кабинетът утвърди съглашението за по-евтин роуминг с Македония

Правителството утвърди подписания на 23 ноември 2017 година в Струмица Меморандум за съгласие с Македония за понижаване на интернационалните цени за роуминг за телекомуникационни услуги. Според него, постигането на по-евтин роуминг ще се търси като страните предизвикват насърчават мобилните оператори да реализират съответни съглашения между тях, които да доведат до трайното понижаване на интернационалните цени. Аналогичен меморандум за по-евтин роуминг през декември м.г. бе подписан и със Сърбия, чака се скоро държавното управление да утвърди и него.

Кабинетът промотира това като едно от практическите решения, които предлага за подкрепяне на развиването на Западните Балкани с общ пазар от 22 млн. души, наред с поддръжката за европейска интеграция. В момента цените на роуминта в района са едни от най-високите в Европа – сред 2,99 лева и 6,99 лева на минута и към 25 лева на мегабайт.

Китайският напредък за 2017 година се форсира за пръв път от седем години

Китайската стопанска система е повишена по-бързо от предстоящото през четвъртото тримесечие на 2017 година Възстановяването на износа е помогнало през предходната година Брутният вътрешен продукт да нарасне за пръв път по отношение на миналата от 2010 година Това опровергава опасенията, че рестриктивните мерки в региона на промишлеността и кредитирането ще се отразят отрицателно на растежа, написа Reuters.

Данните са добра вест за Пекин, който желае да понижи дълга и замърсяването при по-старите промишлености, без това да се отрази на стопанската система. Брутният вътрешен продукт е повишен с 6.8% от октомври до декември спрямо година по-рано. Това надминава плануваните от експертите 6.7% и е непроменено спрямо предходното тримесечие. За цялата година Брутният вътрешен продукт е повишен с 6.9%.

БИЗНЕС НОВИНА НА ДЕНЯ

Telenor продава телеком бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора

Норвежкият телеком Telenor договаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора, а може би и Унгария, против цена от 2 милиарда евро,съобщава профилираното издание Mergermarket. По данни на " Капитал " купувачът е бил определен като извънреден още през декември, само че името му още не е ясно. При договорка той ще получи наличие на четири пазара с общо съвсем 10 млн. клиенти.

Само 3 години и половина откакто закупи " Глобул ", Telenor очевидно е трансформирал тактиката си. От договорката, която беше за 717 млн. евро, до момента скандинавската група съумя да усили пазарния дял и бързо да вкара 4G мрежа. Според резултатите за последното регистрирано към този момент трето тримесечие телекомът има 3.23 милиона клиенти в България, с 9% по-малко по отношение на година по-рано. Той е трети по доходи в страната: за последната година (към края на октомври 2017) те са 667 млн. лева

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Световният имидж на Съединени американски щати при ръководството на Тръмп се утежнява

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Година откакто Доналд Тръмп пое поста президент на Съединени американски щати, имиджът на американското водачество по света наподобява отслабен по отношение на интервалите на ръководство на Джордж Буш и Барак Обама, сочат данни от социологическо проучване на Gallup в 134 страни по света, представено от английския Guardian. Към сегашния миг междинното равнище на утвърждение на американския президент е 30%, до момента в който година след встъпване в служба на Барак Обама бе 48%, а на Буш - 34%. Картата демонстрира забавни данни за това, къде и с какъв брой имиджът на Съединени американски щати се е повишил след идването на власт на Тръмп и къде е понижен. На процедура Тръмп се харесва повече от предшественика си в Русия и някогашните съвсетски републики, част от Централна и Източна Европа и някои африкански страни.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Меркел ще беседва с Макрон за Brexit, промените в еврозоната и бъдещето на Европейски Съюз

Този петък следва публично посещаване на немския канцлер Ангела Меркел при президента на Франция Еманюел Макрон. Според френското президентство съществена тематика на диалог сред двамата водачи ще бъде бъдещето на Европейския съюз (ЕС) и изясняването на общите цели на фона на Brexit и други вътрешноевропейски спорове. Срещата идва с доза забавяне от немска страна, породена от неуспеха за образуване на коалиция близо четири месеца след провеждането на парламентарните избори. След срещата в Париж, Меркел и Макрон най-вероятно ще обединят сили и по време на Световния стопански конгрес в Давос сред 23 и 26 януари. В събота пък немският канцлер ще е на публично посещаване в София.

Преди по-малко от седмица завършиха проучвателните договаряния сред водения от Меркел закостенял блок и социалдемократите на Мартин Шулц. Ако втория рунд договаряния за колалиция приключи сполучливо, Шулц може да се окаже скъп съдружник за Макрон и проектите на френския президент за Европейски Съюз, имайки поради прореформаторските възгледи за Европа на социалдемократите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Парламентът ратифицира контракта за добросъседство с Македония единомислещо в четвъртък, откакто в понеделник документът бе утвърден и от Народното събрание в Скопие. Така договорът, който бе подписан на 1 август от македонския министър председател Зоран Заев и българския Бойко Борисов, влиза в действие. Документът е значим за бъдещата евроинтеграция на Македония.

Законопроектът за излизане на Англия от Европейски Съюз мина в долната камара на английския парламент с 324 гласа " за " при 295 " срещу ". " Ройтерс " дефинира изхода от гласуването като победа за премиера Тереза Мей над нейните политически съперници, които желаят " по-мек " Брекзит.

Унгарското държавно управление предложи пакет " Закони за прекъсване на Сорос ". Те плануват данъчно облагане и санкции за организации, които подкрепят незаконната имиграция и получават задгранично финансиране. Унгарският министър председател Виктор Орбан, изострен съперник на приемането на бежанци, счита, че американският милиардер Сорос е една от аргументите за проблемите на Европейски Съюз с миграцията, тъй като финансира организации, защитаващи правата на бежанците.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Германската евродепутатка Ска Келер: Защитата на Пирин не е единствено проблем на България, а на Европа

" Тревогата за Пирин е доста по-голяма, в сравнение с съответния ски въжен превоз, за който приказва българският министър-председател [по време на чуването пред Европарламента в сряда]. Той не помни да спомене, че новият проект за ръководство на Национален парк " Пирин " открива опция да бъдат изсечени вековни гори върху повърхност, достигаща 150 кв. км ". Това декларира в изявление пред " Дневник " немската евродепутатката Ска Келер, съпредседател на парламентарната група на Зелените/Европейски свободен алианс. В сряда при чуването на Бойко Борисов в Страсбург тя пожела коментар за митингите в България в отбрана на Пирин. Борисов отговори, че с изключение на втори въжен превоз " една керемида " няма да се постави повече в Пирин.
Защитата на Пирин не е единствено вътрешен проблем на България, обилни елементи от парка са предпазени от правото на Европейски Съюз, а Зелените са изпратили до Европейска комисия питане за новите проекти за развиване на Национален парк " Пирин ", споделя Келер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР