© Силвия Златкова Още по темата Минава, природният газ минава

...
© Силвия Златкова Още по темата Минава, природният газ минава
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Силвия Златкова Още по тематиката
Минава, природният газ минава

За да се транзитира газ през България, е значимо да има кой да го купува
8 юни 2018
АЕЦ " Белене " към този момент потегля процедурно, строителството е под въпрос

Управляващите получиха зелена светлина да стартират нов рунд от разходи по два пъти проваления план за централата
7 юни 2018
Инсталираните ВЕИ мощности в света са достигнали връх през 2017 година

Въпреки това излъчванията въглероден диоксид набъбнаха за пръв път от четири години
7 юни 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде и търговец на ток

Компанията възнамерява да работи на пазара на едро, без да доставя електрическа енергия на крайни клиенти
5 юни 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

България ще би трябвало да удвои производството на зелена сила до 2030 година

След 14 часов маратон, договарящите от името на Европейския парламент и българското председателство на Съвета на Европейски Съюз (което съставлява страните членки) се договориха, че Европейски Съюз като цяло би трябвало да доближи 32% дял на възобновимата сила в крайното си енергийно ползване към 2030 година Досега задачата беше 20% дял на зелената сила към 2020 година За България бяха заложени 16%, които бяха реализирани през 2015 година Компромисът следва да бъде официално утвърден от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

За разлика от досегашното законодателство, новите цели не са наложителни за страните членки, които нямат да има самостоятелна цел. Европейската комисия обаче ще има право да следи дали те употребяват пълноценно ресурсите си. Как ще става това ще бъде занапред договаряно. През 2023 година ще има обзор на достижението и в случай че страните членки вървят по-бързо от предстоящото, задачата ще може да бъде нараснала.

Страните членки се бяха договорили още през 2014 година, че новите цели за възобновима сила ще бъдат 27%. Позицията на Европейския парламент беше за 35%, защото съгласно евродепутатите цените на зелените технологии падат стремглаво, а с по-ниски упоритости Европейски Съюз не може да извърши поетите по Парижкото съглашение за климата задължения за понижаване на излъчванията на въглероден двуокис с най-малко 40% към 2030 година (спрямо равнищата им от 1990 г).

Първият каспийски газ потегля към Турция

Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия дадоха публично началото на употребата на Трансанадолски газопровод (TANAP) - турската част от огромния план " Южен газов кулоар ". Коридорът се чака да обезпечи природен газ от Каспийския район за Европа като опция на съветските доставки.

Проектът е значим и за България, защото ще диверсифицира източниците на газ за страната и ще открие благоприятни условия за пренос. Толкова значим в действителност, че на откриването му се отби и министър председателят Бойко Борисов, който е на път за Израел. Борисов се видя с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм и продължи към Тел Авив, само че остави министъра на стопанската система Емил Караниколов на самата гала по откриването.

Тя бе в турския град Ескишехир и на нея участваха освен президентите на трите страни - Реджеп Тайип Ердоган, Илхам Алиев и Георги Маргвелашвили, само че и министри на енергетиката, ръководители на енергийни компании и високопоставени публични лица.

Продава се хъб

" Концепцията за газовия хъб в България ще бъде подготвена до края на юли ", сподели тази седмица в Брюксел заместник-министърът на енергетиката Жечко Станков. Той дружно с изпълнителния шеф на българския газов систематичен оператор " Булгартрансгаз " Владимир Малинов и депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Валентин Николов показаха в Генерална дирекция " Енергетика " на Европейската комисия междинното изследване на опциите за създаване на газов хъб в България (т.е. платформа, на която другите снабдители и консуматори на газ да търгуват) . През септември може да се проведат и договаряния с вложители, добави Станков.

Засега концепцията за газовия хъб е стигнала единствено до обзор на възможните благоприятни условия за входни точки (13) и изходни точки (11), по които да се движат потоците в българската газопреносна мрежа, и кардинален бизнес модел. Изследването също е оценило капацитета за повишаване на търсенето на газ в страните от Европейския съюз, направило е кардиналния бизнес модел, само че към момента е надалеч от действителен бизнес проект.

Проектът АЕЦ " Белене " – повече нездравословен, в сравнение с безценен

Проектът АЕЦ " Белене " е енергийно зомби, което възкръсва постоянно когато задуха североизточният вятър с аромат на лесни пари. На диалог сред зомбита припомня и полемиката в държавното управление и Народното събрание за неговия рестарт:

– Дайте да дадем!
– Дали да не дадем повече?
– Важното е да дадем!
– Давайте да даваме...

Никакъв разбор, никакъв знак за просветеност. Размерът на този план е толкоз огромен, че може да загроби освен настоящето потомство, само че и напъните на няколко генерации напред.

В международната енергетика протича гражданска война, гигантска промяна. В началото тя беше катализирана от заплахата от климатичните промени, политически съглашения и ограничения на държавните управления. В момента е напълно движена от пазарни сили, нововъведения и революционни нови технологии. Енергетиката на бъдещето ще бъде децентрализирана, източниците на сила ще са разпределени близо да потребителите. Всеки консуматор ще бъде в същото време и производител, и място за предпазване.

Енергийните мрежи на бъдещето ще са умни, гъвкави, с модули за ръководство на търсенето и предлагането на сила в действително време. Самата сила ще е основно електрическа, която поетапно ще измести остарелите въглищни, дизелови и газови технологии. Звучи като фантастика? Подобни енергийни общности към този момент съществуват в Калифорния, Дания, Австралия, Чили и на доста други места. В развой на пораждане са даже и в България.

В същата посока е и политиката на Европейски Съюз, дефинирана в пакета " Чиста сила за всички европейци ". В него се основават тласъци за пазарно развиване на чистите източници на сила, на енергийната успеваемост и се вкарват пазарни механизми за ограничение работата на въглищните централи след 2030 година.

AES ще каже на 30 юни каква отплата желае за контракта си за Топлоелектрическа централа

Дългосрочният контракт за изкупуване на електрическата сила от Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " може да бъде негоден, в случай че се одобряват механизми за отплата на невъзстановените разноски. Това оповестиха от " AES България ", която е вложител и оператор на централата.

Изпълнителният шеф на сдружението Иван Цанков заяви, че на 30 юни на Министерството на енергетиката ще бъде показано мнение по препоръчаната през февруари методология за пресмятане на невъзстановяеми разноски. Едва след тази дата ще стартират същинските договаряния с държавното управление по параметрите на бъдещото съглашение, което би трябвало да подсигурява сигурността на доставките на сила при цялостна либераизация на пазара.

Съветът на Европейски Съюз реализира единодушие за ролята на общия енергиен регулатор

Енергийните министри на Европейски Съюз одобриха през днешния ден обща позиция по регламента за функционалностите на Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори (ACER). Това е европейският орган, който координира дейностите на националните - като Комисията за енергийно и водно контролиране, и следи за злоупотреби на вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ. ACER е от стратегическо значение за гарантиране съдействието сред националните регулатори на страните от Европейски Съюз.

Целта на новите договорености е да се разшири още обсегът на деяние на ACER и да се усъвършенства съдействието сред националните регулатори. Това се постанова поради все по-голямата роля на възобновимите енергийни източници и децентрализираното произвеждане на електричество, усилването на свободната търговия с сила и основаването на общ европейски енергиен пазар.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР