© SHUTTERSTOK Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване :

...
© SHUTTERSTOK Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване :
Коментари Харесай

Обезщетение по образец

© SHUTTERSTOK
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
: - Готова е единната методика на застрахователите, по която ще се дефинира размерът на компенсациите след произшествия - До плана се стигна след рецесия в сектора през предходната година- Първите рецензии подлагат на подозрение справедливостта и успеваемостта на новата система Две катастрофи на пътя, едни и същи последици, разнообразни компенсации: в единия случай 80 хиляди лева на потърпевш, в другия съвсем двойно повече - 150 хиляди лева Подобни фрапантни разминавания са вероятни в България, тъй като съдиите, които дефинират размера на обезщетенията след произшествия, нямат единна система за изчисление на вредите. От следващата година това може да се промени, откакто застрахователният бранш влага в създаването на методика, планът бе оповестен за публично разискване тази седмица, а през декември се обрисува да бъде регламентирано и използването на новата система.

Българският модел беше направен от консултанта " Ейч Ел Би България " за рекордно късите осем месеца на фона на другояче всекидневно отнемащите години за разисквания застрахователни промени. Той компилира опита на седем съпоставими пазара и дава опция за калибриране в придвижване. Дори и да има пороци, въвеждането му в практиката би спомогнало за решаването на генерални проблеми като неналичието на предвидимост за размера на вредите (което е от голяма важност за стабилността на застрахователите) и неналичието на бистрота при определянето на обезщетенията (което е в ущърб на потърпевшите). Методиката е и стъпка към повече правдивост за жертвите на произшествия, тъй като отсега нататък едни и същи по тежест загуби ще се обезщетяват еднообразно, без значение кой е застрахователят на отговорния лидер и дали делото се гледа във Видин или в София.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Голямата смяна е, че с приемането на методика претърпените болки и премеждия ще престанат да се употребяват като главен инструмент за обезщетяване на тежки загуби. Неизмерими по своя темперамент, те ще имат допълваща роля при установяване размера на компенсацията, до момента в който за база ще се вземат справедливи за установяване фактори. Занапред съдиите ще вършат ясно разграничаване сред имуществените и неимуществените вреди, като общата сметка на компенсацията ще е общ брой от двата съставния елемент.

Всяка контузия с точките си

При случай с ранен имуществени вреди са разноските за лекуване, разноските за специфични помощни средства или нуждата от наемане на помощник за домашна грижа. Ако поради злополуката потърпевшият би трябвало да се движи в инвалидна количка, то имуществена щета може да бъде разходът, изработен за преустрояване на жилището с естакади. Такива вреди се потвърждават писмено на база направените разходи за лекари, лечебни заведения, аптеки и така нататък

Новият миг, който методиката вкарва, е подробна таблица, в която всяка здравна и психическа контузия се остойностява в точки, като една точка се равнява на минималната работна заплата, или 560 лева все още. Максимумът е 200 точки и се дава за най-тежките положения, като да вземем за пример изпадане в будна кома или ампутация на два крайника. Най-масовите леки контузии при произшествия като травма на крак, спукано ребро и фрактура на главата без нужда от интервенция, са остойностени в порядъка на 1 до 10 точки.

Отделно съпътстващите психическите контузии ще прибавят още точки към тези, образувани от калкулацията на медицинските контузии. Такива са настойчиво главоболие, мигрена, чести световъртежи, проблеми със съня, утежняване на паметта и проблеми с концентрацията, депресивни разстройства, намалено полово предпочитание.

Друга значима иновация на методиката е, когато в резултат на случая потърпевшият е с понижена работоспособност, да се вършат актюерски калкулации за допълнение на компенсацията за претърпени материални вреди. За задачата се вземат поради възрастта на лицето, годините, които му остават до пенсия, и получаваният приход. Така се получава действителна сметка за пропуснатите изгоди, които той и фамилията, което устоя, биха имали право да претендират за компенсиране.

Когато се е случило най-лошото

При злополука със умрял методиката предлага скица за обезщетяване на избрания от закона кръг от близки лица. В нея неимуществените вреди се класират в три категории: съществени, особени вреди и вреди с извънреден темперамент (виж таблицата).

В първата рубрика са претърпените болки и премеждия от загубата, за които са планувани суми с съответни предели. Например за брачен партньор, брачна половинка или лице, с което умрелият е живял на брачен начала, компенсацията е от 40 до 60 хиляди лева според от продължителността на взаимния живот. За лица от периферния кръг родственици, който бе уголемен с тълкувателно решение на Върховния касационен съд предходната година, се резервира размерът на прелюдия краткотраен таван от 5 хиляди лева на човек.

Втората категория вреди, по този начин наречените особени вреди, ще водят до завишаване на сумата на компенсацията с до 75%. Примери за такива случаи са, в случай че починалият е бил единствен родител и след гибелта му детето остава кръговиден сирак или когато починалата при злополука е бременна жена.

Последната категория вреди с извънреден темперамент също ще водят до нарастване на размера на компенсацията с още 25%. В тази рубрика ще попадат тежки случаи, при които да вземем за пример татко е бил заставен да гледа гибелта на детето си.

Другият значим съставен елемент при установяване размера на компенсацията за околните на умрял, е пресмятането на материалните вреди. Отново те ще се потвърждават с актюерски прийом, което значи, че ще се вземат поради възрастта на децата (когато умрелият е родител), времето до пенсия на преживелия брачен партньор или брачна половинка и най-много доказуемите приходи на умрелия.

Любопитна детайлност е, че прехрана за децата ще се дефинира до навършването на пълноправие или до 25-ата им годишнина, в случай че случаят е станал, до момента в който учат в университет. Ако детето получава обществена пенсия, то размерът на пенсията ще се приспада от компенсацията.

На преживелия брачен партньор или брачна половинка издръжката ще се изплаща до три години след случая, а в случай че в това време е излязъл/излязла в пенсия, то от компенсацията се приспада размерът на пенсията.

Обезщетението за деца ще може да е до 30% от потвърдения чист приход на умрелия, само че не по-малко от една четвърт от минималната работна заплата. За родител, изгубил наследник или щерка, компенсацията е до 20% от прихода на умрелия. Важно е да се знае, че общият размер на компенсацията за всички близки на умрелия не може да надвишава 80% от прихода му приживе и при положение на надвишаване дяловете им се понижават съразмерно

Първите рецензии

Още преди да е почнало публичното разискване, към плана като цяло няма възражения от застрахователни компании, само че методиката притегля рецензии от хора отвън сектора. Един от упреците е по линия на обвързването на точковата система при контузиите с минималната работна заплата в страната и за какво е определена тя, а не междинната работна заплата да вземем за пример. При представянето на плана от " Ейч Ел Би България " обясниха, че са се спрели на този вид, тъй като е МРЗ справедлив измерител в стопанската система и с индексирането й ще се получава автоматизирана актуализация на компенсациите.

Друго несъгласие е по какъв начин ще се потвърждават пропуснати изгоди за лица, които публично заявяват по-ниски от действителните си приходи. Големият сив бранш би довел до сензитивно по-ниски компенсации за хора с ниски приходи, което би могло да се одобри за незаслужено, въпреки да е разследване от личните им дейности. " Странно е, че в случай че си бил незает все още на настъпване на вредата и до три години преди този момент, изобщо няма да получиш обезщетение за имуществени вреди заради това, че не си трудоустроен. Няма никаква гаранция, че в случай че някой не ти е предизвикал щета, ти е нямало да си намериш работа ", вижда минус юрист Валя Гигова. Според нея има още моменти, които будят неразбиране. " Степента на зрялост има отношение към дееспособността и не може да се употребява за измерител, че някой страда повече или по-малко. Защото ще се окаже, че едно бебе на 5 месеца, което няма по какъв начин да осъзнае гибелта на родителя си, има право да получи по-голямо обезщетение от някой 23-годишен ". Продължителността на брачния живот като аршин за размера на компенсацията или доказването на фактическо общуване посредством адресна регистрация също наподобяват неприемливи съгласно юриста. " Ти може да си женен за някого от 50 години, само че в последните 20 да не си му виждал очите, това не може да бъде аршин ", счита тя. " Целият този педантизъм, който прозира, по-скоро дефинира методиката като цена, а не като методика. Защото методиката би трябвало да регистрира обстоятелствата и би трябвало да изхожда от правосъдната процедура. По-добре щеше да бъде да се направи сериозен разбор на правосъдната процедура, в сравнение с относителен разбор на европейските практики. Неслучайно при нематериалните вреди се употребява критерият правдивост, тъй като той произлиза от съответната житейска обстановка, а не от официални критерии. Да не се окаже, че тази методика не е добра нито за потърпевшите, нито за застрахователите ", е първото усещане от плана на Валя Гигова. Още въпроси
Проблемен занапред е и въпросът по какъв начин съдът може да бъде принуден да употребява методиката, откакто тя не е написана със закон, а се вкарва с разпоредба. Член 52 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД) споделя, че неимуществени вреди се обезщетяват по правдивост и това ще продължи да е водещ принцип за магистратите, които гледат каузи против застрахователи. Законодателят е този, който ще би трябвало да откри решение по този проблем.

Дори и съдилищата да откажат да се преценяват с методиката, когато КФН, Министерство на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика одобряват наредбата за използването й, тя ще стане наложителна за всички застрахователи, което е позитивна стъпка за пазара, тъй като ще изглади разликите сред фирмите. И в този момент обособените застрахователи имат свои методики, по които пресмятат доброволните заплащания при произшествия. Практиката е първо тези суми да се оферират на потърпевшия и едвам когато той не е склонен, казусът да се отнася към съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР