© Shutterstock Вероятно никъде в учебниците по маркетинг не пише

...
© Shutterstock Вероятно никъде в учебниците по маркетинг не пише
Коментари Харесай

Ваксина срещу комуникационна криза

© Shutterstock Вероятно на никое място в учебниците по маркетинг не написа каква е вярната информационна тактика по време на пандемия, още повече когато тя може да докара и до световна криза. Досега в информационна рецесия са изпадали обособени компании или браншове, само че разпространяването на COVID-19 и последвалите ограничения ще обиден голям брой разнообразни бизнеси.

Някои компании ще излязат като спечелили от рецесията, а за други тя може да се окаже съдбовна. Същото важи и за информационните организации, които в този момент имат може би най-сериозната опция да покажат на клиентите си за какво са им нужни и до какви бизнес резултати могат да доведат дейностите им.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Макар да няма всеобщо златно предписание за връзка по време на пандемия, вижте някои стъпки, които фирмите и техните организации могат да следват, с цел да прекарват оптимално леко коронакризата.

1. Комуникацията стартира от вътрешната страна на открито

Като първа стъпка в изключително състояние фирмите е добре да се концентрират върху вътрешната си връзка - какво следва, какви ограничения и дейности се взимат в организацията за сигурността на чиновниците. От Българската асоциация на PR организациите (БАПРА) поучават връзката да бъде регулярна. " Ако пропуснете този аспект и се насочите единствено към връзка с външни публики, ще се неуспехите. Вашите чиновници ще популяризират клюки, няма да се усещат част от решението и могат даже да откажат да извършват другояче рутинни дейности ", безапелационна е Илияна Захариева, ръководител на Българското сдружение за връзки с обществеността (БДВО) и шеф " Корпоративни връзки " в " А1 България ".

2. Преосмисляне на досегашната тактика

Динамичните промени изискват и смяна на досегашните информационни тактики на фирмите, тъй че да бъдат оптимално съответни на обстановката. За задачата в партньорство с организациите експертите предлагат да се спрат акции, които популяризират ненужни за потребителите към този миг услуги, даже това да коства разноски за организацията. " Не е време за промоция 2 в 1, нито за игри с награди пътешестване до екзотична дестинация. Ако имате артикул или услуга, която може да улесни живота на хората във време на обществена изолираност, в този момент е моментът да я промотирате ", разяснява Радослав Бимбалов, съосновател на организацията The Smarts.

" Приоритетен фокус сега са лоялните клиенти и осведомената публика вместо агресивното таргетиране на незапозната публика, което ще разреши устойчиво обмисляне на приходите в идващите седмици ", разясняват от браншовото съдружие IAB Bulgaria.

3. Бързина и еластичност

В непрекъснато изменящата се среда фирмите са изправени пред предизвикването да взимат бързи решения и да работят с краткосрочни проекти както за организацията на бизнеса им, по този начин и за връзката с потребителите. Затова те би трябвало да бъдат оптимално гъвкави. " Гледаме с прогноза две седмици напред, а във връзка с по-дългосрочните акции е добре да се работи с проект А и проект Б. Това прави работата на маркетинг екипите по-трудна, само че и доста по-важна ", изяснява другият съосновател на The Smarts, Гергана Иванова.

Съветът на БАПРА е фирмите да бъдат изобретателни и смели в връзката си. " Кризите дават такава опция и е добре оптимално добре да се възползват от нея - да трансфорат събитията си във виртуални конференции, да помислят за нови или неизползвани досега канали за постигане до консуматори, да заложат на наличието ", разясняват още от асоциацията пред " Капитал ".

4. Директни, човешки и разбираеми послания

Компаниите не би трябвало да не помнят, че потребителите сега са изключително чувствителни към информацията. Специалистите поучават компаниите да одобряват човешки образ в връзката си и да приказват с елементарни и същински послания, без непотребен възторг, с цел да задържат доверието на потребителите си. " Брандовете ще стартират да имат същински лица - тези на главните мотори, притежатели или мениджъри. От тяхното държание и публично наличие ще зависи ориста на целия бранд, тъй като към този момент никой няма да може да се скрие зад логото си, колкото и да е огромно то ", споделя Бимбалов.

Фокус в връзката на фирмите би трябвало да бъде потребната и значима за потребителите информация. " Това може да бъде съвет, безвъзмездна доставка, еластичност в даването на услугата, работно време с клиенти, контактна информация, новите условия или ограничавания за контакт и всичко друго, което се е трансформирало ", поучават от IAB Bulgaria. " Доверието е най-важната разменна монета сега. Марките, които се насочиха към това да дават препоръки и потребна информация през своите канали за връзка, работят вярно ", споделя Гергана Иванова.

5. Истинската корпоративна обществена отговорност

" Както същинската обич и другарство си личат при потребност, по този начин и устойчивостта на базовите корпоративни полезности се удостоверяват или не при изключително състояние ", споделя Ваня Бабанин, съветник по ръководство на марки и известност. Ако преди фирмите търсеха дела, в които да влагат своите CSR бюджети, в този момент имат опция да покажат същинската си угриженост по време на рецесия. " Добре би било компанията да комуникира и дейностите си на " виновен жител " в сериозна обстановка, като се следват ясни етични правила - безусловност на даренията, автентичен позитивен резултат за клиентите или общностите. Хората елементарно отсяват фалша и дълго помнят направеното положително ", безапелационни са от БАПРА. По думите на Илияна Захариева фирмите могат да влагат в поддръжка на болнични заведения, лекари, уязвими групи хора и други

6. Продължителна връзка

Дори по време на пандемия фирмите не би трябвало да не помнят, че хората не престават да използват и да избират сред разнообразни артикули и марки. От Българската асоциация на информационните организации (БАКА) предлагат фирмите да не се отхвърлят от връзката си, тъй като могат да имат обилни изгоди, в случай че вярно приспособяват тактиките си към рецесията. " Рекламодателите да бъдат помолени от организациите да трансформират брифа, а не да анулират рекламата ", споделят още от асоциацията. На същото мнение са и от браншовото съдружие IAB Bulgaria. " Не прекъсвайте връзката, а отделете нужния запас съгласно задачите, които възлагате. Насочете се към посланията, които са значими за публиките ви в този момент и по едно и също време за бизнеса ви ", поучават те.

Според Илияна Захариева в този момент е добър миг да се споделят артикули и услуги, които са налични онлайн. " Трябва да се разпознават най-уязвимите групи измежду клиентите и да се намерения за информационни акции, свързани с тях ", добавя ръководителят на БДВО и шеф " Корпоративни връзки " в " А1 България ".

Според рекламната организация Human в спешни времена ще завоюват фирмите, които влагат в нововъведения, основаване на връзки с потребителите и бистрота, изключително когато техните съперници или стопират да се споделят, или се придържат към добре познатите си остарели модели. " Абсолютно всеки бранд може да завоюва от тази обстановка - в случай че не продажби, то най-малко имидж, който извоюван по време на рецесия, трае по-дълго и тежи повече ". изяснява Константин Трендафилов, креативен шеф и съсобственик на организацията. Той добавя " Фейсбук още веднъж е жив, историите в Instagram вършат двойни гледания, хората си седят у дома и пускат TikTok клипове през час. Брандовете би трябвало да са там ".

Ваня Бабанин пък напомня, че по време на икономическата рецесия през 2009 година съвсем една трета от потребителите, които са били принудени да преминат към марки от по-нисък клас, са останали лоялни на тях и след прекосяване на непосредствените резултати от рецесията.

Така както през последната седмица се трансформираха всекидневието ни и средата, по този начин ще се трансформират и информационните тактики на фирмите. Неизвестните са доста, само че сигурно измежду най-важните фактори за триумф остават бързата реакция и акомодация към новата действителност. Победителите и изгубилите ще се преброят най-после.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР