© Shutterstock [Shutterstock] Документ Сто процента от българското население трябва да

© Shutterstock [Shutterstock] Документ Сто процента от българското население трябва да ...

Тестове за всички, или гладни бунтове.

© Shutterstock [Shutterstock] Документ Сто процента от българското население трябва да бъде тествано за коронавирус, а здравите българи да се върнат на работа със зелен пропуск. По този начин лекарите ще лекуват болни само с установен COVID-19 статус и ще бъдат предпазени, а болниците ще бъдат запазени само за сериозните случаи. Освен това по този начин икономиката ще заработи, ще бъдат осигурени ритмични доходи на населението, за да може да се запазят редът и законността и за да се гарантира спазване на карантината. Това твърдят в своя план, представен на правителството, икономистите Кирил Петков и Асен Христов. (вижте го целия в прикачения файл)

Кого засяга карантината

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Мерките за овладяване на епидемията от COVID-19, приложени в Китай, Италия, Испания и останалите европейски страни, са насочени към максимално ограничаване на контакта между гражданите чрез пълно спиране на всички бизнеси, чиято дейност не е критична за опазване на живота, здравето и обществения ред и налагане на ограничение на движението на всички хора, които не са част от персонала, мобилизиран за борба с CОVID-19.

В момента в България има около 3.53 млн. работещи, които могат да бъдат разделени в три големи групи в степента, в която ще бъдат засегнати от тези мерки, отбелязват авторите.

В най-добрия случай над един милион (1 049 630) български работници ще бъдат директно засегнати от кризата, като или ще загубят своята работа, или няма да получават заплата ритмично, защото работят в сектори, силно засегнати от COVID-19, като например търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, недвижими имоти, култура, спорт и развлечения.

Ако между един и два милиона български работници бъдат уволнени или спрат да получават заплати, икономическите последствия ще бъдат огромни, прогнозират авторите.

Какво ще се случи "По-голямата част от работещите имат спестявания само за 2-6 седмици и разчитат на ритмичното получаване на заплата, за да посрещнат текущи разходи като наем, храна, телефон, ток и вода. Особено тежко е положението в ромските общности. Ако над един милион граждани спрат да получават доходи, никакви карантинни мерки не могат да ги задържат у дома. Ще има рязко покачване на битовата престъпност и грабежите, нерегламентирана работа на черно, контрабанда и бунтове", прогнозират авторите. Според тях положението ще бъде особено тежко, ако всички бизнеси са затворени и правото на движение е ограничено в рамките на квартали и махали или напълно забранено за всички.
Защо е необходимо масово тестване

Поради пълната липса на контрол и тестване на влизащите в страната от рискови държави и почти пълната липса на тестване на потенциално заразените от COVID-19 (по официални данни на правителството се тестват максимум 30 души на ден) за изходна точка трябва да се приеме, че всички граждани са потенциално заразени, смятат икономистите.

Според тях основната цел на масовото прилагане на бързи тестове на живеещите в България и на влизащите в нея е да се идентифицира групата работещи, които са прекарали COVID-19 и имат изграден имунитет или са здрави към момента на тестването и могат да работят при строг режим на последващо тестване. Авторите предлагат тези хора да получат зелен пропуск.

Този подход ще позволи на максимален брой работници да продължат своята дейност, без да увеличава значително риска от разпространение на заразата. Работещата икономика ще гарантира не само социална и политическа стабилност, но и данъчни постъпления и възможност за по-голямо целево подпомагане на секторите, засегнати от кризата. "Нещо повече - налагането на ограничителните мерки на база реални резултати от тестване ще ги направи значително по-приемливи социално и ще позволи много по-силен контрол над лицата без зелен пропуск", смятат авторите. Те акцентират на първо място, че агресивното тестване ще позволи на лекарите да знаят статуса на всеки пациент, да се предпазят и да го лекуват по най-добрия начин.
Освен това те предлагат всички заразени да останат по домовете си с осигурени хранителни доставки от социалните служби, а нарушителите на карантината да бъдат задържани в държавни центрове.

Как да се получи Авторите предлагат държавата да закупи по 10 млн. бързи и бавни тестове, като освен това допълни и запаса си от машини. Тестването може да се извърши, като се използва съществуващата инфраструктура за провеждане на избори, която се състои от 12 хил. изборни секции. Те ще работят по 12 часа на ден в събота и неделя, като се мобилизират зъболекари, лекари, които не са на смяна, служители и обучени доброволци на Червения кръст и Планинската спасителна служба, за да направят тестовете. Гражданите, които не се намират на постоянния си адрес, могат да въведат адреса чрез интернет форма. Тестовете ще траят пет минути, като след тях онези, които са си изградили имунитет, ще получат безсрочен зелен пропуск и ще могат да се движат, а онези, които не са боледували, ще получат 14-дневен пропуск. Заразените ще бъдат поставени под карантина за 14 дни, както е и в момента. Според изчисленията на авторите масовото тестване би струвало в максималния случай 385 млн. лв.

Източник: capital.bg