© Shutterstock Първата половина на 2019 г. отмина и компаниите

...
© Shutterstock Първата половина на 2019 г. отмина и компаниите
Коментари Харесай

Ръст, но все по-бавен

© Shutterstock Първата половина на 2019 година отмина и фирмите гледат с интерес към прогнозите за бизнеса през идните шест месеца. След като в края на предходната година огромни информационни групи и компании за изследвания разгласиха данни за световния рекламен пазар, в този момент те обновяват предвижданията си. И всички те сочат едно: растежът се забавя.

През миналата седмица Dentsu Aegis Network, GroupM, част от WPP, и Magna, част от IPG Mediabrands, показаха годишните си отчети за вложенията в реклама през тази и идната година. Въпреки разликите в данните на трите компании заключенията им сочат, че световните инвестиции в реклама забавят растежа си. Погледнато по канали, вложенията в телевизия понижават, което оказва помощ на интернет рекламата да заема все по-голям дял от медийния микс. Така съгласно данните на фирмите е въпрос на няколко месеца онлайн сегментът да господства световните вложения.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По-оптимистичен наподобява рекламният пазар в България макар неналичието на подробна информация на него. Инвестициите в страната не престават да се усилват и през 2019 година, а цифровите медии остават главен мотор на растежа.

По-малко събития, по-малко пари

След регистрирания рекорден растеж в световните рекламни вложения през 2018 година тази година картината е малко по-различна. Според отчета на Magna през 2019 година темпът на напредък на общите инвестиции в реклама ще се забави и те ще пораснат с едвам 5% спрямо растежа от 8% година по-рано. Така общият им размер ще доближи 600 милиарда $. Обяснението на анализаторската компания, част от IPG Mediabrands, е, че това се дължи значително на неналичието на огромни интернационалните събития тази година като международното състезание по футбол, олимпийските игри или изборите в Съединени американски щати. Въпреки че сега се организира международното състезание по футбол за дами, както и Копа Америка, по думите на Винсънт Литанг от Magna " те не са толкоз авторитетни събития откъм оживление на аудиторията и вложенията в телевизионна реклама ", написа AdAge.

По-оптимистични са прогнозите на Dentsu Aegis Network, съгласно които тази година световният рекламен пазар ще доближи 609.9 милиарда $, растеж с 3.6% на годишна база. Според данните на групата за 2018 година тогава пазарът е пораснал с 4.3%. Забавеното нарастване " отразява резултата върху промишлеността от бавния старт на годината във връзка с икономическия напредък и по-малкия растеж на вложенията в телевизия при започване на годината ", пишат още в отчета.

Под 600 милиарда $ са световните рекламни вложения през 2019 година съгласно GroupM. Компанията предвижда растеж 3.4% до 590.7 милиарда $ спрямо 6.9% покачване през 2018 година " Резултатът е мощно килнат от политическите реклами в Съединени американски щати, които сами по себе си съставляват 1.5% от световните рекламни вложения за предходната година и ще заемат все по-голям дял с всеки идващ цикъл ", пишат още от GroupM. Ако бъдат извадени тези вложени средства в политическа реклама, растежът за миналата година ще падне до 5.6%.

Прогнозите на Magna са множеството промишлености да усилят разноските си за реклама през 2019 година и 2020 година Сред тях са финанси, фармацевтика, храни и питиета и технологии. Намаляване чакат в автомобилния бранш, ритейл и персонална грижа.

Повече за интернет рекламата

Вероятно растежът на световните вложения в реклама тази година щеше да бъде още по-нисък, в случай че цифровите канали не компенсираха с двуцифрено нарастване. Според прогнозите на Magna общите инвестиции в интернет реклама по света ще се усилят с 14%, достигайки 304 милиарда $ през 2019 година

Докладите на другите две компании още веднъж предвиждат растеж, въпреки и по-малък. Според Dentsu Aegis Network нарастването тази година ще бъде в размер на 11.5% до 249.7 милиарда $, а данните на GroupM сочат нарастване с 13% до 272 милиарда $ през 2019 година

Въпреки това растежът на световните вложения в цифрова реклама също се забавя спрямо последните години, когато нарастването варираше сред 18% и 20%. Предпочитаните от рекламодателите формати не престават да бъдат видеото, което притегля 20.5% от онлайн вложенията, и мобилната реклама с 21.4%, като 5G мрежата ще играе също основна роля в бъдещото им нарастване, пишат още от Dentsu.

Нещо повече - съгласно данните на Magna тази година цифровата реклама ще заеме 51% от медийния микс, което значи, че ще надмине вложенията в телевизия. Разместването на вложенията в рекламните канали се разяснява от години от експертите на другите пазари, като всякога на напред във времето застава увеличението на каузи на цифровата реклама за сметка на малкия екран. Това обаче е по-скоро факт за най-големите пазари като Съединени американски щати, Китай, Англия и други Тенденцията не е годна за по-малките страни като България, където малкия екран мощно господства медийния микс.

Според данните на Dentsu Aegis Network тази година делът на интернет реклама ще бъде 41.8% от световния медиен микс. Консервативна е и прогнозата на GroupM за дял 50% през 2020 година

И тритe компании обаче се единомислещи в отчетите си, че вложенията в телевизионна реклама през 2019 година ще понижават, като максимален спад - 3%, предвиждат от GroupM. С 2% до 175 милиарда $ ще намалеят вложенията в обичайна линейна телевизия през 2019 година съгласно отчета на Magna. Не е изненада, че вложенията в реклама в печатни издания също не престават да понижават и тази година.

Българският ъгъл

Традиционно данните за българския пазар са малко или изцяло отсъстват от отчетите на огромните корпорации. Информация разгласява групата на Dentsu, която има клон в България. Въпреки че компанията не дава съответни стойности на рекламните вложения в страната, те порастват с близо три пъти по-бърз ритъм от световните инвестиции. Така прогнозата на компанията е вложенията да се усилят с 9.5% през 2019 година спрямо растеж 9.1% година по-рано.

Прогнозата на групата е онлайн рекламата да притегли близо една четвърт от общите рекламни вложения през 2019 година, а делът й да се усили още през 2020 година Телевизията от своя страна продължава да господства пазара ни с 55% дял от общите рекламни вложения. " Тенденцията за последователно и гладко преразпределяне на разноските от телевизия към цифрови медии с сред 1% и 1.5%, най-много към онлайн видео, ще остане годна и през 2020 година ", пишат те.

В България за втора поредна година мобилната реклама ще притегля над 46% от общите цифрови вложения, а прогнозата на Dentsu е през 2020 година тя да има над 50% дял от онлайн разноските за реклама на пазара у нас.

С взор в бъдещето

И трите интернационалните компании предвиждат по-висок растеж на световните рекламни вложения през 2020 година, като в основата на това ще бъдат още веднъж огромни предстоящи събития – европейското състезание по футбол, олимпийските игри в Токио и президентските избори в Съединени американски щати. Според Magna общите разноски за реклама ще се равняват на 627 милиарда $, или с 5.4% повече спрямо 2019 година

Прогнозният растеж от Dentsu през 2020 година е в размер на 4.1% на годишна база, а отчетът на GroupM сочи 6% нарастване при включени данни за рекламните вложения около изборите в Съединени американски щати.

Това нарастване ще насочи инвестиции както към телевизионна реклама, по този начин и към принт, радио- и външна реклама. Въпреки това обичайните рекламни канали ще стават все по-нестабилни в привличането на вложения във времена, когато цифровата реклама е на път да господства над световния медиен микс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР