© Shutterstock Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда

...
© Shutterstock Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда
Коментари Харесай

Вечерни новини: Показно убийство на бизнесмен в София, а Софийският университет получи пари и сграда и няма да протестира

© Shutterstock Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов още веднъж дава обещание да помогне за връзките сред Турция и ЕС; Кошлуков ще води и публицистично предаване в Българска национална телевизия на мястото на напусналата Аделина Радева; Венецуела пуска 100 млн. единици от новата държавна криптовалута " Петро "
7 яну 2018
Вечерни вести: Докладът за " Белене " е стопански нереалистичен, а Тръмп и Банън са в изострен спор поради книга

И още: Франция стартира борба с подправените новини; Замърсяващите коли в София към този момент ще бъдат спирани от придвижване
4 яну 2018
Вечерни вести: Мащабна смяна във финансовите регулации и криворазбрана спогодба за отбрана на дамите

И още: Протестите за Пирин не престават в четвъртък; В Иран оповестиха размириците за овладяни; Започват изключителни инспекции на язовири поради трусовете в Гърция
3 яну 2018 Новата седмица, за жалост, не стартира по изключително положителен метод. Убийството на предприемач измежду бял ден в София разбираемо бе топ тематиката в медиите, а държавното управление продължава да " заглушава " вероятните митинги по време на скъпото европредседателство с обещания за екстра средства.

Редом с това в първия ден от работната седмица София още веднъж потъна под пълен пласт рисково замърсен въздух - сред 5 и 7 пъти над нормата в някои квартали. Според системата за ранно предизвестие за замърсяване на въздуха на Столична община обаче всичко е наред - рисковете за понеделник са регистрирани като ниски, а и в идващите два дни се твърди, че можем да чакаме чист въздух.

С едно мислено би трябвало да сме и за грипа, защото основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев предизвести заяви за един от първите потвърдени случаи на т.нар " австралийски вирус ", който през лятото аргументи в южния континент една от най-тежките епидемии от години.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Близък до ГЕРБ предприемач от Велико Търново бе убит в София

Великотърновският предприемач Петър Христов, притежател на компанията за млечни артикули " Лактима ", е бил прострелян в понеделник заран в София пред офиса на компанията покрай мола на бул. " България ", а по-късно е умрял от раните си. Освен млечната компания, Христов има присъединяване в най-различни бизнеси (строителство, парцели, земеделие и т.н.) и е апетитен за непосредствен до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се свързва и с разкриването на групата за отвличания " Наглите ", като по информация на " Капитал " точно от него е почнало разплитането на случая. Засега аргументите за убийството са неразбираеми, като полицията не изключва нито бизнес, нито персонални учредения, нито пък връзката с следствието на " Наглите ".

Убийството на Христов идва единствено няколко седмици след неразкритата към момента пукотевица по началника на отдел " Фискален надзор " в Национална агенция за приходите в края на предходната година и на фона на драмата с шесторното ликвидиране в Нови Искър, която от седмица е център на медийното внимание. Концентрацията на сходни " произшествия " в рамките едвам на месец се случва в изключително неловко за обществения имидж на ръководещите време - началото на българското председателство на Европейски Съюз.

Икономическото доверие и бизнес климатът в еврозоната са на рекордно високи равнища

Икономическото доверие в еврозоната е на най-високото си равнище от октовмри 2000 година Подобрение има и при бизнеса, и при семействата, както и във всички браншове. Данните на Европейска комисия изненадаха прелестно анализаторите, които чакаха по-нисък ритъм на повишаване. Най-високо е доверието в бранша на услугите, следвано от това при производителите. Още по-добре са настроенията измежду бизнеса и чувството им за средата – обособени данни демонстрират, че бизнес климатът във валутния съюз е на най-високото си равнище от 1985 - годината, от която стартира да се мери.

Икономическото доверие е основен знак за стопанската система, защото демонстрира склонността за вложения и ползване в бизнеса и семействата. Високият бизнес климат пък демонстрира, че мениджърите и редприемачите са уверени в изискванията за правене на бизнес и бъдещото развиване. Данните кореспондират с покачвания оптимизъм и упования за растеж на гобалната и европейската стопански системи тази година. Очаква се това да окаже позитивно въздействие и върху българския бизнес.

Ураганите и пролетните студове са най-големите застрахователни вреди за 2017 година

Поредицата от урагани е главната причина 2017 година да влезе в историята с най-големите застрахователни вреди. Тройката " Харви ", " Ирма " и " Мария ", както и земетресението в Мексико, са предизвикали опустошения по застраховани обекти, които евентуално ще бъдат оценени на 135 млрд $, предвижда най-големия осигурител в света Munich Re. Заедно с вредите по незастраховано имущество сумата наближава 330 милиарда $. Единствената по-скъпа за застрахователния бизнес година бе 2011 година, когато земетресението в Япония донесе за промишлеността разноски от 354 милиарда $.
В Европа пък главното естествено злополучие за застрахователите са се оказали ниските температури през април, нанесли загуби на фермерите. Пораженията за някои реколти тук-там доближават 50%.

От Munich Re предизвестяват, че поради измененията в климата сходни пагубни за реколтите климатични феномени може да зачестят и да костват доста скъпо, освен това освен на застрахователите, само че и на фермерите и потребителите. За 2017 година вредата от пролетния мраз е към 3.3 милиарда Евро, само че единствено 600 милиона евро са в застраховани градини.

И Софиският университет извоюва от кабинета постройка и средства откакто заплаши с митинг

Министерският съвет ще даде на Софийския университет постройката на Професионалната гимназия по облекло като отплата за постройката на бул. " Александър Стамболийски " 82, която кабинетът лиши, с цел да я даде на Специализирания съд. Заедно с това кабинетът ще даде на СУ и 10 млн. лв. за поправки. Това дадоха обещание вицепремиерът и министър на финансите Владислав Горанов и министърът на образованието Красимир Вълчев на среща с деканското управление на СУ в понеделник.

До тук се стигна откакто предходната седмица университетът сложи ултиматум, че другояче излиза на митинг на 22 януари, в случай че не получи положителен отговор на 5 претенции, измежду които преди всичко за отплата. По същата скица в края на декември Българска академия на науките извоюва от Министерски съвет спомагателен трансфер от 15 млн. лв. към бюджета си за 2018 година, откакто заплаши с митинги от началото на януари.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Жените и битката против половото принуждение преобладаваха тазгодишните награди " Златен глобус "

Силни речи против полово принуждение бяха във фокуса на 75-тото издание на премиите " Златен глобус ". Това бе първата огромна кино гала в Холивуд, откакто промишлеността бе разтърсена от абсурда за полов тормоз. В тази връзка и множеството от звездите бяха в черно. Много от наградените адресираха казуса в изявленията си, а първи сложи звук с монолога си водещият Сет Майърс. Една от най-силните речи пък бе на Опра Уинфри, която получи почетна премия. Тя заключи настроението с думите " нов ден идва на хоризонта ".

Големият победител в церемонията бе " Три билборда отвън Ебинг, Мисури " на английския драматург и режисьор Мартин Макдона, който завоюва четири награди, в това число и статуетка за най-хубава женска роля за Франсис Макдормънд. Отличени бяха и филмите I, Tonya, The Shape of Water, Darkest Hour, Lady Bird, The Marvelous Mrs. Maisel и The Disaster Artist. Сериалът Big Little Lies и звездите в него взеха най-вече награди в телевизионните категории, само че oтличени бяха също и The Handmaid’s Tale, This is us, Master of None, Fargo. За най-хубав задграничен филм бе разгласен In the Fade на немския режисьор от турски генезис Фатих Акин.

Женската част от звездния екип на най-отличения сериал Big Little Lies: Лора Дърн, Никол Кидман, Зоуи Кравиц, Рийз Уидърспун и Шайлийн Уудли

Фотограф: Lucy Nicholson

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Иран може да премисли нуклеарното си съдействие

Иран съобщи, че може да премисли съдействието си с нуклеарната контролна организация на Организация на обединените нации, в случай че Съединени американски щати не спазят уговорките си по отношение на нуклеарната договорка сред Техеран и международните сили от 2015 година

Американският президент Доналд Тръмп би трябвало да реши доникъде на януари дали ще продължи да отслабва глобите върху иранския петролен експорт, както е съгласно изискванията на нуклеарното съглашение, облекчаващо икономическия напън над Техеран в подмяна на ограничение на нуклеарната му стратегия. В края на предходната година Тръмп отхвърли да удостовери, че Иран съблюдава основната интернационална договорка, макар че Международната организация за атомна сила съобщи, че това е по този начин.

Стив Банън сервира полуизвинение на Тръмп, само че американският президент продължава да е гневен

Бившият основен пълководец на Доналд Тръмп - Стив Банън сервира обществено полу-извинение към американския президент поради книгата на журналиста Майкъл Уолф " Fire and Fury: Inside the Trump White House ", в която назовава непатриотична и предателска срещата на представители на акцията на Тръмп - включително сина и шурей му, с съветска адвокатка, дала обещание им компромати за Хилъри Клинтън. След неколкодневни порицания и нападки от страна на Тръмп, Банън споделя в изказване, че мненията му са били ориентирани към някогашния управител на предизборната акция на Тръмп Пол Манафорт, а не към сина на президента. " Доналд Тръмп - Младши е родолюбец и добър човек. Съжалявам, че отговорих със закъснение и че това отмести фокуса от историческите достижения на президента в първата година на ръководството му ", споделя той.

Книгата на Улф разбуни духовете предходната седмица, когато елементи от нея бяха оповестени от международните медии. Основана на над 200 изявленията с близкото обграждане на президента, тя изобразява Тръмп като неустойчив и несъответстващ властник. Медийното внимание към книгата през укенда предизвика Тръмп да пусне следващ паметен туит, в който се самоопределя като " умствено доста постоянен талант ".

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

SpaceX изведе в орбита секретния държавен галактическия уред Зума

SpaceX започва новата година със загадъчна задача, с която изведе в ниска орбита – под 1200 км над повърхността, държавен галактически уред, наименуван Зума. Ракетата-носител SpaceX Falcon 9 излятя късно в неделя от станция Cape Canaveral във Флорида, а изстрелването бе излъчено директно от компанията. Точната дестинация на Зума, не бе разкрита, а SpaceX и Пентагонът не дадоха отговор на журналистическите въпроси за естеството на задачата. Космическият уред е издигнат за американското държавно управление и не е извънредно държавното управление да не споделя информация за " чувствителни потребни товари ", нормално поради аргументи като национална сигурност, защита или наблюдаване. Това е първото изстрелване за SpaceX през 2018 година след рекордните 18 през 2017 година

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

" Лидл България " е осъдила организация pik, че информация в две публикации е погрешна и поврежда репутацията на веригата. С решението на Софийския областен съд се дефинира глоба от 10 хиляди лева за покриване на претърпените неимуществени вреди, като то не е обжалвано и е влезнало в действие. Решението е казус, тъй като до момента правосъдната процедура предполагаше единствено физически лица да могат да съдят разпространяващите погрешни изказвания медии, а в бъдеще и компании ще могат да търсят правата си.

Утре ще бъде открита новопостроената пътна връзка от бул. " Брюксел " до летище София за 13.7 млн. лева Тя се изграждаше с пари от държавния бюджет от консорциум сред " ПСТ Груп " и " Инфраструктурно строителство ". Съоръжението би трябвало да обезпечи по-бърз достъп до летището.

Иран не разрешава проучването на британски език в началните учебни заведения. Според иранският висш лидер аятолах Али Хаменей ранното проучване на езика основава условия за западно " културно настъпление ". Решението идва след потушените неотдавна цивилен митинги и безредици в страната, за които иранските водачи считат за виновни " варгове " на страната, намеквайки за Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР