© Shutterstock Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и

...
© Shutterstock Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

© Shutterstock Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (14 ноември)

Анна Кастрева е новият управител " Корпоративни връзки " в " Kaufland България " ; Кои са финалистите в тазгодишния конкурс " Effie – България " ; APRA Porter Novelli BCG продължава да обслужва " Нестле България " ; " Нова броудкастинг груп " с двуцифрен растеж на приходите и през третото тримесечие; Комисия за защита на конкуренцията санкции с близо 50 хиляди лева " Лаптоп.Бг " поради наличие в персонален видеоблог; Viasat World стартира нов ефирен канал и други
14 ное 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (7 октомври)

" Нова " ще дава отговор за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive; Мила Миленова е избрана отново за ръководител на БДВО; Започва акция за заместване на чуждиците в българския език; Nivea още веднъж стартира благотворителната си акция за деца, лишени от родителска грижа; Interimage към този момент е част от PR мрежата на Novum Worldwide; Удължават периода за кандидатстване в IAB MIXX Awards; Големите девет в рекламата; Новата рекламна акция Samsung vs. iPhone и други
7 ное 2017 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Агенциите от Publicis One няма да вземат участие в рекламни фестивали за една година

На 22 ноември състезанието " Effie – България ", обичайно проведен от Българската асоциация на информационните организации (БАКА), ще отличи рекламните акции и маркетингови практики, които през миналата година са потвърдили оптималната успеваемост по измерими критерии.

Тази година обаче измежду разнообразието от подадени поръчки за състезанието липсват тези на организациите, част от информационната група Publicis One. Сред рекламните компании в нея са миналогодишните спечелили в " Effie – България " и " Агенция на годината " съгласно креативния фестивал в ФАРА Saatchi & Saatchi, както и Publicis Sofia, Leo Burnet, Happy End, BrandWorks и други

Няколко техни акции въпреки всичко са измежду финалистите на " Effie – България " 2017, само че това е, тъй като за този конкурс поръчки могат да подават и самите рекламодатели.

Решението организациите да не вземат участие в конкуренцията, отличаваща успеваемостта на рекламните акции, не е еднолично взето от групата в България, а е наложено на световно равнище от интернационалната Publicis Group с отминалост една година, или до края на юни 2018 година

Оттеглянето от рекламни състезания и фестивали на фирмите от Publicis Group има два аспекта. Първият от тях е, че по този метод групата ще спести пари, които ще влага в създаването на новата платформа за вътрешна връзка Marcel, основана на технологията за изкуствен интелект, която цели да свърже всички над 80 хиляди чиновници от 130 разнообразни пазара, където оперира холдингът. Освен икономисване на разноски за присъединяване в състезания обаче възбраната цели да даде и време на организациите да премислят задачите и работата си в интервал на промяна за цялата промишленост.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Кои са на най-големите рекламни компании в страната

През последната година рекламната промишленост в България се развива в посока сложно предложение на информационни услуги. Агенциите на пазара все по-често заобикалят строго да се профилират, а рекламодателите търсят успеваемост от акциите и непосредствено отражение върху продажбите им. В относително стабилната икономическа среда и запазилото се равнище на рекламни бюджети, с цел да задържат позициите си на пазара, организациите са изправени пред предизвикването да приспособяват бизнеса си към новите условия на клиентите и трансформацията на пазара.

Тези промени могат да се проследят през рекламните доходи на най-големите организации в страната. Техният общ оборот не регистрира сериозна разлика по отношение на предходната година и се равнява на над 62 млн. лева за 2016 година Тази сума включва само постъпленията от рекламна активност, без ръководството на медийни, PR и други бюджети.

В рубриката " Медиа и реклама " наблюдаваме развиването на рекламния пазар в страната през финансовите резултати на най-големите играчи от целия набор на информационния бизнес. В опитите си да следват трансформацията на услугите на пазара в резултатите на рекламните организации през миналата година се следят внезапни спадове и нараствания. В класацията не вземат участие три огромни рекламни организации - Ogilvy Advertising, " РА Киви " и Brand New Ideas, защото в техните обороти са включени и медийните бюджети на някои от клиентите им. Вероятно с техните рекламни приходи общите доходи на пазара за миналата година се равняват на близо 75 млн. лева
Повече по тематиката, както и цялата ранглиста може да видите тук

EasyPay показа новата си платформа за онлайн реклама

Новата платформа на EasyPay дава опция на фирмите да нареждат рекламни известия на ТВ монитори в разнообразни пунктове, текст на лицевата страна или пълноцветна реклама на гърба на разписките, които получават клиентите на EasyPay. Рекламодатели или организации могат да зададат лична рекламни визия на изображение или видео или да употребяват шаблоните заредени в платформата. Като спомагателни параметри могат да зададат градове, в които да бъде показана рекламата, както и честотата й на лъчение, която варира от 10 минути до 30 минути, всеки ден в работното време на офисите на EasyPay. Цената надлежно се дефинира според от региона на разпространяване. В София - град да вземем за пример цената е най-висока - 452 лева за седмица без Данък добавена стойност, в Пловдив, Варна и Бургас надлежно 60 лева Традиционно при по-големите поръчки влизат в действие разнообразни понижения от цената. " Ние подсигуряваме, че рекламата на ТВ монитора ще бъде забелязана от всеки клиент на касата. А разписката на EasyPay с текстовата и образна реклама е документ, който отива в над 600 хиляди семейства всеки месец и прецизно се пази ", споделя за медиите изпълнителният шеф на компанията Георги Маринов.

Discovery Networks стартира партньорство за продажба на реклама с The Sales House

През идната година медийната група Discovery Networks за Централна и Източна Европа, Близък Изток и Африка (CEEMEA) ще продава рекламното си време през новата компания на българския пазар The Sales House, в която сътрудници са Гергана Дюлгерова и някогашната директорка " Продажби " в bTV Media Group Весела Димова. The Sales House ще показва портфолиото с канали на групата, което включва Discovery Channel, TLC и Investigation Discovery (ID). До в този момент, в продулжение на повече от 7 години Discovery Networks работеше на българския пазар с " Нова броудкастинг груп ". " Сега навлизаме в една нова глава с The Sales House и фокусът ни е да продължим да укрепваме специфичните взаимоотношения, които имаме с българската публика, като в същото време да дадем опция на локалните търговци да схванат нашите несравними оферти за обичано наличие като " Треска за злато ", " Кралят на тортите " и доста други. Междувременно бих желал да благодаря на нашите сътрудници в " Нова броудкастинг груп " за 7-годишния им принос към разширението на бизнеса ни в България ", разяснява за медиите Андрей Григореску, шеф " Рекламни продажби " за Централна и Източна Европа в Discovery Networks.

NEXT-DC поема рекламното обслужване на 24Kitchen

Фотограф: NEXT-DC
Независимата българска организация NEXT-DC беше определена след конкурс за рекламна организация на кулинарния канал 24Kitchen, част от портфолиото на FOX Networks Group Channels. Първият план на NEXT-DC е акция, която ще промотира новото предаване " Новата балканска кухня с Божана ", в което спечелилият от третия сезон на MasterChef Bulgaria Божана Кацарова ще показва обичайни предписания и ястия, красиво поднесени и сервирани. Именно поради това и посланието на акцията е " Новата балканска кухня – толкоз красива, колкото и вкусна ", като редом с нея ще се развие и самодейността #BalCanDoit, чиято цел е да се покачат естетическите критерии, когато представяме балканската кухня онлайн.

В допълнение на самодейността е особено основан порцеланов съд за хранене с претекстове от Чипровски килими, подобаващ за поднасяне на разнообразни балкански ястия по образно атрактивен метод. Той е дело на дизайнерът Рада Дичева, част от студио " Toчка и точка ".

" Нова тв " поддържа Виктор Николаев и Анна Цолова

Дълго време мениджмънтът на " Нова тв " се правеше, че не вижда натиска на жълтите медии върху водещите на утринния блок " Здравей, България " - Виктор Николаев и Анна Цолова.

Компанията ги отбрани с отворено писмо до медиите, озаглавено " Нова броудкастинг груп " декларира цялостната си поддръжка към своите сътрудници, както и към напъните им да защитят правата и репутацията си ".

От малкия екран обръщат внимание по отношение на появилите се погрешни изказвания в общественото пространство, свързани с имущественото положение на водещия на утринния блок на " Нова " - Виктор Николаев, както и на някогашната водеща на предаването Анна Цолова, че резултатът от осъществената и завършила през миналата седмица данъчна инспекция потвърждава, че няма разминавания и нередности сред заявените от тях доходи и действителното им имущество. " Според документ от Националната организация за приходите – Териториална дирекция София, средствата, употребявани от Виктор Николаев за закупуването на жилище, са с законен генезис и са съответно декларирани ", написа в прессъобщението.
Повече по тематиката може да прочетете тук

DDB Sofia и Tribal Worldwide Sofia лансираха празничен рекламен клип за " Теленор Унгария "

Новата празнична коледна акция на мобилния оператор " Теленор Унгария " е дело на двете български рекламни организации DDB Sofia и Tribal Worldwide Sofia. В рекламния клип са показани тривиални и повтарящи се Коледни истории - от пазаруването и пакетирането на дарове, печенето на курабийки, до фамилните събирания. Като всекидневно в предпразничната тресчица на хората рядко им остава време да се насладят на прекарванията. Затова и продукцията промотира нова услуга на телекома, с която потребителите могат да се възползват от тримесечни преференциални условия, давайки им време да изберат най-подходящия за тях тарифен проект. DDB Sofia работи по цялостната рекламна тактика с телекома и на унгарския пазар още от началото на годината, само че в този момент за първи път изготвя акция дружно с Tribal Worldwide Sofia, част от групата. Агенцията си партнира с " Теленор " и в България.



Юбилейната акция на " Каменица " " Алкохолът е неприятен водач "

За десета поредна година биреният бранд " Каменица " провежда обществената акция за отговорно държание на пътя под мотото " Алкохолът е неприятен водач ". Тази година по време на особено събитие за юбилейната акция фокусът беше ориентиран към обрисуването на сборен облик на средностатистическия водач, който сяда зад кормилото след приложимост на алкохол. Той може да се дефинира като мъж на междинна възраст, прочувствено неузрял, културно стеснен и търсещ самоутвърждаване.

По време на събитието бяха показани и данните от социологическо изследване на организация " Гемиус ", направено в границите на акцията " Алкохолът е неприятен водач ", което демонстрира, че повече от 94% от българите са на мнение, че не би трябвало да се кара пил, само че към половината са го правили. Над 70% от седналите зад кормилото след приложимост на алкохол са били уверени, че количеството е малко и е в границите на допустимите от закона граници (до 0.5 промила). Повече от 86% пък афишират, че не биха се качили при водач, за който знаят, че е използвал алкохол, само че на 14 от 100 индивида им се е случвало. Интересен извод от проучването е, че 54% от интервюираните се афишират за въвеждане на наказания и за пасажерите, които знаят, че ги вози пийнал лидер. " Стартирахме през 2008 година в устрема и желанието си да приказваме намерено за един огромен обществен проблем – шофирането след консумация на алкохол. През годините намерихме доста съидейници за тази идея и акцията се разрасна толкоз, че задачата ни се трансформира в това не просто да осведомяваме, а да променим черната статистика, тъй като всеки един избавен човешки живот значи доста ", разяснява за медиите Димо Димов, общоприет шеф на " Каменица ".

БАР показва онлайн плановете на спечелилите от третото издание на състезанието " Награди на БАР "

През октомври за четвърта поредна година в границите на състезанието BаAwards Българската асоциация на рекламодателите (БАР) награди фирмите с най-хубави и новаторски маркетингови тактики през миналата година и половина. Журито в конкуренцията отличи акциите в общо девет категории, а измежду спечелилите бяха " Загорка ", " Пощенска банка ", " Мобилтел ", " Захарни фабрики ", Coca-Cola, " Първа капиталова банка ", Decathlon, Mediapool и Unilever. За да показват по-обстойно плановете на рекламодателите спечелили, уредниците на състезанието събират на едно място техните презентации под името " BAAwards 2017 Know-How ". В уеб страницата на събитието всеки може да се запознае в детайли с акциите на спечелилите, осъществяването им и резултатите от тях. Целта на онлайн изданието " BAAwards 2017 Know-How " е да бъдат споделени с необятната публика опитът и уменията на някои от най-големите рекламодатели в България.

Foodpanda стартира нова рекламна акция

Платформата за онлайн поръчка на храна foodpanda показа нова глобалба рекламна акция под мотото " Наслади се на първата хапка ". Тя ще се разгърне както онлайн, по този начин и през външна реклама. Целта на продукцията е да покаже страстта на хората от вкусването на първата хапка от разнообразни типове ястия. Кампанията е вътрешно направена от foodpanda и ще бъде стартирана на всички 10 пазара, на които оперира, в това число и в Бългатия. През октомври компанията показа и новата си образна еднаквост и освежен уебсайт.



Медиен бизнес

Някои от най-богатите хора в Чехия и Словакия желаят да купят притежателя на bTV

Продажбата на активите на медийната група Central European Media Enterprises (CME) в четири страни в Централна и Източна Европа, включващи десетки телевизионни канали, измежду които и българската " БТВ медиа груп " е все по-близо. За задачата обаче се изисква обединените старания на някои от най-големите милиардери в Чехия и Словакия, които се обрисуват съществени любимци за целия районен бизнес, оценен на към 2 милиарда евро. За България кой ще владее bTV е от голямо значение, още повече че пред промяна на собствеността е и другата огромна телевизия - " Нова ".

За продажбата се заприказва интензивно от няколко месеца, откакто най-големият акционер в CME - американският медиен конгломерат Time Warner, разгласи сливането си с телекомуникационния колос AT&T. Тази договорка към момента не е утвърдена от регулаторите в Съединени американски щати, само че това не пречи на Time Warner да се оглежда за купувачи на централноевропейската си активност.

Според чешките медии през последните години постоянно е имало интерес от локални вложители към каналите на CME в страната, най-много към най-гледаната телевизия там - Nova. Дори е имало няколко директни запитвания за нея, на които постоянно е било отказвано с довода, че бизнесът не се продава. В момента нещата очевидно са разнообразни и чешкият седмичник Euro цитира няколко източници от договарянията, съгласно които те могат да станат публични до седмица, когато CME ще разгласи, че продава бизнеса. Потенциалният консорциум от купувачи е много внушителна група и включва някои от най-богатите хора в района. Причината за обединяването на напъните им е високата цена на договорката.

През пролетта от Time Warner дали сигнал, че са подготвени да се разделят с целия бизнес против 100 милиарда крони, или 4 милиарда евро. Те обяснили високата цена главно с покачващите се доходи на Nova, както и съществуването на на ниска цена финансиране от банките. Нито един от вложителите обаче не поискал да заплати сходна сума. В течение на времето цената била свалена до към 50 милиарда крони, или 2 милиарда евро. Стойността е към 16 пъти EBITDA на CMЕ, до момента в който всекидневно сходни покупко-продажби се правят оценка на 6 до 8 пъти EBITDA. Въпреки това съгласно чешките медии продавачът не е податлив на доста повече отстъпки.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Comcast и Verizon са влезнали в диалози за закупуване на активи на Fox

Американските компании Comcast и Verizon са се свързали с 21st Century Fox за евентуално закупуване на активи на медийната компания, написа Financial Times. Това се случва единствено седмица откакто стана ясно, че Fox е имала сходни диалози с Walt Disney. Comcast, която е притежател на NBCUniversal и телеком колоса Verizon, е заинтригувана от придобиването на някои активи на Fox като филмовото студио, кабелните малките екрани и част от европейската медийна група Sky.

Новините от последните седмици демонстрират, че Рупърт Мърдок е склонен да седне да договаря. Това може да докара до промени или даже разпад на империята, която той гради от десетилетия. Comcast би имала максимален интерес от придобиването на активи на Fox. Компанията е притежател на мрежата малките екрани NBC, както и на студиото Universal. Fox има сходно портфолио от активи, само че няма инфраструктурата, с която разполага Comcast. От своя страна Verizon има интерес от активи на Fox главно поради разрастването на конкуренцията от страна на АТ&T, която сега е в развой на обединение с Time Warner, въпреки договорката да може да бъде спряна от регулаторните органи.

След излизането на новините акциите на Fox повишиха цената си с 8% и сега се прави оценка на 53 милиарда $.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Световни медийни групи се сплотяват против подправените вести

Медийни групи, измежду които Washington Post, The Economist и Trinity Mirror, са подписали лист от стандарти за отразяване на вести. Те са основани, с цел да създадат по-лесно разграничението сред същинските и подправените вести, оповестява в. Financial Times, който не е измежду участниците.

След изявленията с представители на обществото по отношение на техните терзания за доверието към новините консорциумът от 75 организации The Trust Project е постигнал единодушие за осем съществени индикатора, които целят да покажат етиката на медиите. Принципите включват шерване на информация кой финансира медиите, по какъв начин се вършат корекциите и дали публикациите са вести, отзиви или спонсорирано наличие. Гугъл, Фейсбук, Bing и Twitter към този момент ще употребяват тези знаци, с цел да означават качествената публицистика посредством знак за доверие. Някои медии даже ще слагат знак Trust Mark, с цел да покажат присъединяване си в плана.

Технологични компании са подложени на напън да намерят метод да поддържат публицистиката, до момента в който подправените вести и акциите за дезинформация се разгръщат от ден на ден на техните платформи.
Гугъл, която оказва помощ за финансирането на плана, съобщи, че се надява да включи повече информация за най-хубавите практики и създатели в резултатите при търсенето и да маркира текстовете с " коментар " или " вести " в Гугъл News.

Фейсбук ще употребява информацията като част от тест, който прави, с цел да даде на хората повече подтекст на публикациите, които виждат на " стената " си в обществената мрежа.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Коледните рекламни приказки

С наближаването на коледните празните, фирмите все по-силно се борят за вниманието на потребителите и обичайно се съревновават в предизвикването на празнични страсти посредством своите рекламни коледни продукции. В края на ноември огромна част от комерсиалните вериги към този момент са стартирали своите зимни клипове, а профилираното издание AdWeek обичайно показва някои от най-хубавите осъществявания. Вижте част от коледната селекция.



Рекламодател : John Lewis
Държава : Англия
Агенция : adam&eveDDB



Рекламодател : Amazon
Държава : Англия
Агенция : Lucky General



Рекламодател : Debenhams
Държава : Англия
Агенция : J. Walter Thompson London



Рекламодател : HP
Държава : Съединени американски щати
Агенция : BBDO San Francisco



Рекламодател: Diesel
Държава : Италия
Агенция : Publicis Italy

Свободни позиции:

Virginia Records разгласи вакантна позиция за Digital Business Development Manager.

" Банка ДСК " разгласи вакантна позиция за Специалист " Връзки с корпоративни клиенти ".

BGO Media / BGO Software разгласи вакантна позиция за Marketing Assistant Intern.

" Макс Кредит " разгласи вакантна позиция за маркетинг управител.

HR компанията Human Capital Store търси продуктов управител.

Започна записването за зимната стажантска стратегия на " Капитал ".

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР