© Shutterstock Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и

...
© Shutterstock Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и
Коментари Харесай

Борбата с фалшивите новини е изгубена битка

© Shutterstock Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (4 септември)

Huawei в света на рекламата; Промени в програмната скица на утринния блок на БНТ; Министерството на туризма ще популяризира България с 60 хиляди лева по време на голф турнир; Удължиха периода за подаване на поръчки в рекламния конкурс на БАР и други
4 сеп 2018
Huawei в света на рекламата

За информационната тактиката на Huawei по света споделя световният маркетинг шеф Йонганг Цу пред " Капитал "
31 авг 2018 Благодарение на мащаба, неограниченото финансиране, другите геополитически цели и световния неуспех в ръководството дезинформацията наподобява невъзможна за удържане.

Ето пет аргументи за какво битката с подправените вести е изгубена борба.

1. Увеличаващата се разликата сред размера и опциите за обработка на информацията.

Всеки ден към 100 млн. типа информация стават част от международната мрежа. Получих сходна приблизителна численост от двете организации, които непрекъснато мерят потока на информация - Фейсбук и Feedly, най-големия и бездънен агрегатор на вести. Половината от този поток от информация е на британски език. Дори в случай че приемем, че 90% от него са непотребни, остават 5 млн. детайла, които на доктрина би трябвало да бъдат тествани.

Към момента най-хубавият и единствен метод за премахване на подправена информация е ръчната инспекция на обстоятелствата. Възможностите за обработка на експертите, проверяващи обстоятелствата, обаче стигат до едвам няколко хиляди публикации на месец. Това не значи, че ръчната инспекция на обстоятелствата е безполезна. Точно противоположното. Тя е повече от всеки път нужна, нормално е добре изпълнена, а нейното влияние върху публичното мнение надалеч надвишава всевъзможни количествено измерими ограничения.

2. Технологичният напредък несъмнено е на страната на подправените вести.

Днешният най-нов и плашещ термин е " подправено дълбоко ". Това е опцията да накараш някой да каже нещо в променено видео. Откъсът от текста на Раян Ресник от Vox съставлява съвършен бекграунд.

" През април BuzzFeed разгласява проява с присъединяване на артиста и режисьор Джордан Пийл. Използвайки FakeApp, същият инструмент, употребен при промяна на лицата на звезди в порновидеа, BuzzFeed взе остарял видеоклип на президента Обама и замени устата му с тази на Пийл, който имитира Обама. Тези " надълбоко подправена " информация може да бъде генерирана със свободно наличен програмен продукт. Това е деяние онлайн - и необикновено действително.

И технологията се развива бързо. Във видеоклипа Пийл играе - посредством софтуера за замяна на лица - като кукловод с лицето на Обама. Не доста от дълго време този вид програмен продукт се е ограничавал до прехвърлянето на елементарни изражения на лицето и придвижвания на устата от артист към подправено видео. Сега софтуерът може да регистрира широкообхватни придвижвания на главата и очите без видно деформиране. "

За да обобщим, може да чакаме, че този тип опит ще се трансформира в нещо обикновено в бъдещите политически акции. " Дълбоко подправените " вести ще причинят големи вреди, преди да излязат на показ.

3. Хипертаргетиране

Следващите изборни съревнования, изключително в Съединени американски щати, ще имат огромни преимущества поради подобренията на новите благоприятни условия за таргетиране на известия както по акуратност, по този начин и по размер. Ето припомняне от президентската акция през 2016 година в текст на Bloomberg:

" Тръмп имаше 5.9 млн. разнообразни версии на реклами по време на президентската акция и бързо ги тества, с цел да популяризира тези, които ангажираха най-вече аудиторията във Фейсбук. Клинтън организира 66 хиляди разнообразни типа реклами в същия интервал. "

По време на работата ми в " Станфорд " разговарях с доста хора за тези трендове. Те се сплотиха към едно изказване: идната генерация технологии, употребявани в политиката, ще бъде голям скок напред с доста по-добра дарба да таргетират хората. Вместо да приказват с няколко съответни обществени групи, идващите акции ще доближават до всеки от 156-те млн. регистрирани гласоподаватели в Съединени американски щати с персонализирани известия.

Хипертаргетирането може да усили разпространяването на подправени вести по две аргументи. Едната е, че границата сред мощната политическа агитация и подправените вести е тънка – в този смисъл президентската акция през 2016 година е предизвестие. Втората - лъжата, показана по персонализиран метод, евентуално ще бъде по-ефективна и по-малко забележима, в сравнение с очевидна неистина, оповестена в Twitter; по този начин ще има дългогодишен резултат.

4. Неограничени запаси

Грешната информация ще продължи да бъде захранвана от достъпа до голям размер запаси. В Европа и Азия парите и ноу-хау ще дойдат надлежно от Русия и Китай. И при двете има властнически режими с геополитически ползи. Москва няма да спре да се пробва да унищожи Европа, като отслаби нейните институции и благоприятства появяването на популистки и другарски държавни управления. Досега тя работи оттатък упованията.

Експерт по външната политика ми сподели, че в Азиатско-Тихоокеанския район Китай преследва същата цел. Демократичните страни като Австралия са на горещия стол, сподели той.

Освен предимство в технологиите Съединени американски щати ще водят консолидирането на дезинформацията и по друга причина - политически разноски. През 2016 година двете водещи партии изразходваха към 18 $ в разнообразни послания за всеки, който е дал своя вот. Това е 10 пъти повече, в сравнение с разноските за гласоподавател на президентските избори във Франция година по-късно.

През 2020 година по-голяма част от тези средства ще отидат за внедряването на технологии като изкуствен интелект и хипертаргетиране за по-нататъшно разпространяване на манипулирана информация.

5. Провалът на американското и европейското водачество

Странното политическо водачество на Америка не оказва помощ. Това е подценяване. Страната претърпява унищожителен президент, който е непрекъснат измамник. Подобно на предизборната акция преди две години, президентството на Тръмп е построено на непрекъсната неистина, както скоро съобщи екипа по инспекция на обстоятелствата на Washington Post:

" Когато за пръв път стартирахме този план за първите 100 дни на президента, той имаше приблизително 4.9 изказвания дневно. Но междинният им брой продължава да нараства с времето, в което Тръмп е отпред. В реалност през юни и юли президентът приблизително имаше 16 изказвания дневно. С други думи, през първата си година като президент Тръмп е направил 2140 лъжливи или подвеждащи изказвания. Сега, единствено шест месеца по-късно, той съвсем ги е удвоил.

Това има директно влияние върху способността на изпълнителната власт да се оправи с казуса с погрешната информация. Както бе припомнено от професор Франсис Фукуяма от " Станфорд ", който интервюирах през май:

" Мисля, че президентът на Съединени американски щати, сега господин Тръмп, е най-големият снабдител на подправени вести от всички в Съединени американски щати и по тази причина е доста мъчно да си представим, че администрацията му би се съгласила с регулаторен режим, който да направи по-трудно за него да изплюва всички тези неща, всички нелепости, които той излива постоянно. [Подробна регулация] просто няма да се случи ".

В същото време Белият дом упреква всички свои съперници и съперници за разпространяването на подправени вести. Освен това американският президент е удивен от диктатори: Владимир Путин, Ким Чен Ун или Родриго Дутерте (двама от тях - съветският и филипинският, използваха по собствен метод обществените медии, единият като инструмент за външна политика, а другият, с цел да си обезпечи вътрешно сцепление). Това не дава никаква вяра за разрушение на дезинформацията.

Що се отнася до Европа, тя не съумя да одобри ролята си на основен регулатор на данните. Със забележителна поредност бюрократите в Брюксел не престават да се стремят към неправилната цел.

Те неведнъж осъждаха Гугъл за нарушавания, които нормално навършваха 10 години; желаят да принудят Apple да върне милиарди налози в Ирландия - до момента в който държавното управление не желае нищо. Воден от Германия, Европейски Съюз създаде правила за неприкосновеността на персоналните данни, чиито резултати са несигурни за отбраната на потребителите, а раздразнението е явно. Но водачите на Европейски Съюз занапред ще обръщат внимание и на неприятното въздействие на Фейсбук върху демократичните системи, намалявайки политическите реклами да вземем за пример.

Фредерик Филу e създател в блога за медии, технологии и бизнес модели Monday Note. " Капитал " разгласява текста с неговото позволение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР