© Shutterstock Още по темата Лекторите на DigitalK 2018: Ийтсе

...
© Shutterstock Още по темата Лекторите на DigitalK 2018: Ийтсе
Коментари Харесай

Битката за дигиталната храна

© Shutterstock Още по тематиката
Лекторите на DigitalK 2018: Ийтсе Хрун от Takeaway.com

Изпълнителен шеф на холандския притежател на BGMenu и водач в доставките на храна за у дома в Европа
30 апр 2018
Малките асистенти за по-добри домове

Бъдещето на умните високоговорители ще бъде една от тематиките на тазгодишното издание на конференцията DIGITALK
27 апр 2018
Финансирай бързо

Втората по величина в света платформа за публично набиране на средства Indiegogo става все по-популярна
20 апр 2018
Жеко Колев: Работното място би трябвало да поражда креативност

Директорът " Стратегическо развиване " в WeWork и преподавател на DIGITALK 2018 пред " Капитал "
13 апр 2018
Бъдещето си има име: 5G

Бъдещето на обвързваните технологии и 5G ще бъде измежду главните тематики на тазгодишната конференция Digitalk
23 мар 2018 Кога за последно вдигнахте телефона, с цел да си поръчате храна, вместо да употребявате приложение на телефона си или през уеб страница, с цел да изберете от голямо меню с детайлности и фотоси? Дигиталният пазар на поръчки на храна е един от най-бързо растящите сегменти на цифровата стопанска система по света и няма изгледи скоро това да се промени. Трансформацията на бранша се отразява на всички страни - от заведенията за хранене до потребителите. Тези промени ще бъдат част от диалога на тазгодишната конференция DIGITALK, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ, която ще се организира на 31 май и 1 юни. На нея ще участва и създателят на един от водачите в бранша - Takeaway.com, Ийтсе Хрун. Той ще бъде измежду към 40 лектори на цифровата конференция, където ще приказва по какъв начин за осемнадесет години съумя да сътвори бизнес за милиарди.
Ийтсе Хрун ще бъде измежду към 40 лектори на цифровата конференция DigitalK

Takeaway.com стана известна в България с придобиването на " Хелоу хънгри " – компанията зад тукашния водач при доставките BGMenu. Сделката отпреди два месеца беше на стойност 10.5 млн. $. Холандската група стартира с локални доставки в Амстердам през 1999 година и последователно се уголемява към други страни, до момента в който стане водач на съвсем всички пазари, на които участва. Покупката на BGMenu ускори позициите на компанията в Източна Европа. В момента пазарната капитализация на Takeaway.com е над 2.13 милиарда евро., а съгласно резултатите за първото тримесечие компанията е изпълнила над 20.5 млн. поръчки (основният индикатор за този бизнес) – с 31% повече по отношение на същия интервал на предходната година.

Борбата за всяко гърло

Takeaway.com надалеч не е единственият огромен състезател на интернационалния пазар на доставка на храни. Delivery Hero, Just Eat, Uber Eats и Grubhub работят при яростна конкуренция на редица от най-големите международни пазари. За две следващи години отпред на класацията на financial Times за най-динамичните компании в Европа са точно такива компании - английската Deliveroo и немската HelloFresh. Глобалната промишленост сега се прави оценка на над 120 милиарда $. Проучване на McKinsey демонстрира, че щом даден консуматор избере платформа, в 80% от случаите той или тя в никакъв случай или доста рядко напущат към друга сходна услуга. Така борбата е безусловно за всеки клиент.

Данните на McKinsey демонстрират още, че за потребителите най-важна е бързината на доставката, като за над 60% от тях това е основният фактор, който ги кара да предпочетат дадена платформа. Оптималното време за доставка е не повече от 60 минути. McKinsey написа още, че клиентите поръчват храна най-вече за дома, а не за работното място, както и че голямата част от бизнеса на платформите – 74% от поръчките – се случва през уикенда.

Всяка платформа има относително друг бизнес взор, само че сплотяващото сред тях е желанието на всяка да даде на клиентите си най-удобната и бърза опция за поръчка. В множеството случаи това значи, че приложението на компанията би трябвало да бъде изцяло усъвършенствано. Конкуренцията в този случай не е единствено за клиентите като поръчители на храна, само че и за тяхното утвърждение и рейтинг в онлайн магазините за приложения като Гугъл Play или App Store на Apple.

За образец в това отношение е Uber Eats. Работещото главно в Съединени американски щати звено на Uber неотдавна към този момент е най-високо оцененото приложение за доставка на храна и в двата огромни магазина за приложения. Още от началото на съществуването си компанията разчита на доста по-различна тактика от конкуренцията си GrubHub, която работи посредством изкупуване на по-малки компании, с цел да сътвори мрежа. Uber от своя страна разчита на мрежата от водачи на компанията майка, както и на това, че приложението за доставка наподобява доста като интерфейс на истинската апликация. Резултатът: в 9 от 22-те най-големи града, в които Uber Eats работи, приложението получава повече поръчки в сравнение с което и да било от съперниците си.

Онлайн против офлайн

Според данните на McKinsey за началото на 2017 година сега пазарът към момента е разграничен съвсем наедно сред онлайн платформи и поръчки през телефон или друга форма на връзка. Ръстът на световните уеб платформи за храна обаче е явен, защото единствено преди няколко години техният пазарен дял е бил едвам 8%. Компаниите за доставка на храна ще стават все по-популярни, само че пред тях има и доста спънки като работата в по-малките градове, където няма построена мрежа.

От анализаторската компания считат, че растежът ще продължи, до момента в който онлайн поръчките не доближат 65% от всички поръчки. " От досегашните данни виждаме, че има трагична миграция от един канал към различен през последните 15 години, изключително при определени играчи като Domino’s Pizza. Много е евентуално цялата хранителна промишленост да продължи по този път ", пишат в отчета си от McKinsey.

На европейския пазар числата варират сред 43% онлайн против офлайн поръчки в Австрия до 56% за онлайн бранша в Швеция. За България няма публични данни, само че съгласно източници от бранша бизнесът през интернет е надалеч по-малък - едвам 7%, и капацитетът за плевел растеж е налице. Важно е да се спомене, че основаването на мрежа от заведения за хранене е друго по компликация начинание за всяка страна, поради което и рядко фирмите преобладават повече от няколко пазара. Това важи и за Съединени американски щати, където водачите са доста разнообразни за обособените щати.

По-дълбок разбор на цифровия пазар на доставки на храна можете да чуете на конференцията DIGITALK, проведена от " Капитал " с фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ, която ще се организира на 31 май и 1 юни. Повече информация за събитието можете да намерите на уеб страницата на DIGITALK или фейсбук sтраницата на събитието. Недоволните

Доставката на храна по домовете посредством онлайн приложения е опция за доста спомагателни доходи на заведенията за хранене, които обаче би трябвало да създадат и доста промени по метода си на работа, с цел да се подготвя храната по-бързо, без да губи качеството. Пред USA Today Мича Магид, притежател на верига заведения за хранене Mighty Quinn’s Barbecue, споделя, че онлайн смяната не е добре пристигнала за всички. През последните пет години приходите на веригата от доставки са скочили с 20%, само че Магид избира клиентите да идват на място, тъй като съгласно него се губи както преживяването, по този начин и част от качеството на храната. " Ако зависеше от нас, всички щяха да идват в ресторанта ни ", споделя предприемачът. И до момента в който някои са недоволни от смяната в бранша, други започват нови заведения за хранене с ясната концепция, че по-голямата част от храната ще бъде изпратена по домовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР