© Shutterstock Антителa. В болния от коронавирус свят това е

...
© Shutterstock Антителa. В болния от коронавирус свят това е
Коментари Харесай

Могат ли тестовете за антитела да рестартират икономиките и живота

© Shutterstock Антителa. В болния от ковид свят това е една от най-популярните и цялостни с вяра думи. Всеки грип, всяка простуда, която прекарваме, основава в тялото ни спомен за нахлуващия нов патоген. Антителата са тъкмо този спомен. Имунната система го съхранява задоволително дълго и идващият път, когато сме изложени на същия вирус, те разпознават врага, атакуват го и го обезсилват. Този принцип важи и за ковид.

Тестове за антитела за Covid-19 има и тъкмо към тях са ориентирани очакванията, че ще трансформират тотално " играта ", като разрешат на към този момент прекаралите заболяването бързо да се върнат на работа. Така стопанските системи могат да проработят, още преди болестта да бъде изцяло изчистена. Става дума за серологичните проби, наричани още " бързи " проби, които проучват капка кръв, с цел да открият дали човек е прекарал заболяването (понякога даже без да знае) и има имунитет против вируса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемът е, че тези артикули са доста нови, не задоволително тествани и дават значителен % неточности. Нишата се господства от китайски производители, само че в последните седмици огромни медицински компании от Европа, Съединени американски щати и други оповестиха, че са подготвени със свои артикули.

Това накара Германия, Англия, а и други да стартират да обмислят проекти за всеобщо тестване за антитела и въвеждане на " документи за имунитет " за хората, които ги имат.

Все още обаче остава предизвикателство да се откри тест, който е задоволително благонадежден, с цел да бъде пуснат в всеобща приложимост. В противоположен случай може да се стигне до нова вълна заразявания. Надеждите обаче са мощни, тъй като нишата на бързите проби се развива доста динамично.

Защо тестванията за антитела са толкоз скъпи

За разлика от PCR тестванията, които засичат единствено дейната сега зараза, серологичните проби са метод да погледнем и обратно към предишното. Те могат да открият дали човек е бил изложен на вируса преди седмици и месеци и се е възстановил. Въпросът е значим колкото от здравна позиция - за самата битка и ръководство на епидемията, толкоз и от практическа - за бизнеса, стопанската система и ръководството на страните.

Масовите проби за антитела могат да разкрият същинската история на вируса. Колко хора са били в действителност инфектирани в действителност? Кой е най-застрашен? Има ли неоткрит поток от леки случаи? Кои групи развиват тежки признаци и би трябвало да бъдат приети в болница? Кои пък - не? Каква е действителната смъртност?

Но също по този начин могат да ни кажат кой към този момент е ваксиниран против болестта. В обстановка, в която бизнесът е спрял, а медицинските служащи не разполагат с задоволително защитна екипировка, това е от решаващо значение. Става дума за хиляди и хиляди хора, които могат да се върнат на работа. Както и за лекари и медицински сестри, който няма да се тормозят да лекуват заболели от Covid-19, в случай че знаят че не са застрашени.

Германия мисли в вероятност

По-рано през седмицата Германия, която употребява най-вече PCR проби за диагностика на глава от налселението в Европа, разкри проекти за необятно потребление на проби и за антитела, с цел да откри кой може безвредно да бъде освободен от ограниченията за обществено разграничаване и да се върне на работа и в обществото въобще. " Хората с имунитет могат да получат документ, който би им разрешил да бъдат освободени от рестриктивните мерки ", споделя епидемиологът Джерард Крауз, който управлява плана в Центъра за проучване на инфекцията " Хелмхолц " в Брауншвайг, представен от Der Spiegel. Планът е в идващите седмици да бъдат тествани към 100 хил души и първата вълна от резултати да е подготвена до края на месеца, оповестява немското издание.

Изследователите ще употребяват данните и с цел да дефинират по какъв начин и по кое време да стартират вярно деблокиране на другите региони на страната, в това число отварянето на учебни заведения и разрешаване на всеобщи събирания.

Проектът още не е получил дефинитивно утвърждение, само че се знае, че той има политическа поддръжка и е част от проекта на Ангела Меркел за излизане от обстановката на тежки ограничавания. Действията на немския канцлер за справяне с рецесията като цяло срещат високо утвърждение в обществото и рейтингът й се е повишил с най-малко 7 пункта от началото на епидемията и доближава 35%, настояват немските медии.

Англия ще последва, евентуално и Съединени американски щати

Германският проект даде мотив и на английското държавно управление да разгласи, че " обмисля " документите за имунитет да залегнат и в новия проект за битка с епидемията на Острова, в случай че се потвърди,че бързите проби за антитела са достаъчно правилни. Още при започване на седмицата управляващите във Англия оповестиха, че считат да пуснат в аптеките или за онлайн поръчка милиони 15-минутни теста за антитела за домашно прилагане. Устройството работи с убождане на пръста и разбор на капката кръв, като демонстрира - сходно на тест за бременност, дали човек към този момент е прекарал вируса. В момента те минават през регулаторни изпитани за точността им, тъй като са напълно нови.

Масовите проби са част и от пътна карта на специалисти за преотваряне на стопанската система и връщане на работа на хората в Съединени американски щати. Документът бе показан при започване на седмицата от някогашния началник на администрацията по храните и медикаментите (FDA) на Съединени американски щати Скот Готлиб.

За да проработят тези проекти обаче е нужно да се удостовери, че има задоволително правилен тест.

Проблемът с бързите проби

Серологичните проби употребяват протеини от вируса като " лепило " за хващане на два типа антитела в кръвта, изяснява Елеанор Райли, професор по имунология в Университета на Единбург за FT. Едните са IgM антитела, които демонстрират, че вирусът към момента участва в тялото. Обикновено те се образуват дни след болестта и изчезват след няколко седмици. На тяхно място пораждат по-трайните IgG антитела, които са знак за имунитет. Все още не се знае сигурно какъв брой дълготрайни са те за ковид, т.е какъв брой време ще оказват опозиция против повторна зараза - допустимо е от няколко месеца до няколко години.

Бързите проби бяха изпровани още при започване на епидемията в Европа, когато доста страни търсеха метод за по-бързо и всеобщо тестване за вируса защото бяха заляти от болестта. Бързо стана ясно обаче, че тестванията за антитела не са добър инструмент за диагностика. Според българския спешен щаб китайските бързи проби, налични у нас, дават над 20% подправени положителни и 20% подправени отрицателни резултати. Според чешките управляващи грешката при тях доближава даже 80%. Испания неотдавна върна десетки хиляди бързи проби също от китайска компания, откакто откри, че точността им е единствено 30%.
" Обикновено минават дни или седмица и повече от началото на инфекцията до образуването на антитела. Вирусът не може да бъде открит в кръвта в границите на този по този начин наименуван диагностичен прозорец. И резултатът е всеобщо неверни резултати от бързите проби ", изяснява казуса пред Spiegel Кнуд-Петер Краузе, ръководещ шеф на Медицинския диагностичен институт (MDI) " Лимбах " в Берлин.

Сега, когато към този момент е минал повече от месец от забележимия старт на епидемията в най-засегнатите страни в Европа и към този момент доста хора би трябвало да са развили дълготрайни антитела,надеждите са ориентирани точно към тази дарба на серологичните проби - да открива хора с имунитет. Изглежда обаче грешки има и при индикирането на трайните IgG антитела.

Нито един от бързите проби, които са проверявани в Обединеното кралство, до момента не са посочили задоволителна успеваемост, с цел да се разпространят за необятно прилагане, изясни на конференция в петък зам-главният здравен контрольор на Англия Джонатан Ван-Там. Подобен крах да разпознават към този момент добре работещи проби са споделили съгласно Business Insider и седемте страни от групата на Г-7 на онлайн среща в средата на седмицата, отдадена особено на тематиката.

Да се откри тест с задоволително висока уместност е значимо, тъй като в противоположен случай бързо може да се стигне до втора вълна на болест и досегашните скъпи ограничаващи ограничения да се окажат напразни. " Грешният тест ще каже на някои хора, че имат имунитет, когато те нямат и рискът е те да се заразят. А на други ще каже, че нямат имунитет, до момента в който те в действителност имат и това ще е пропусната изгода ", обаяснява Джонатан Ван-Там.

Така към този момент проектът за " документи за имунитет " изчаква надеждни проби. Не е наложително обаче това да отнеме доста време. В момента пазарът е необятно отворен и конкуренцията сред частните компании е голяма.

В края на март немската Euroimmun стана една от първите европейски компании, които получиха европейско позволение за серологичните си проби. В четвъртък пък американската организация за надзор на храните и медикаментите (FDA) лицензира и първият американски тест за антитела - на биотех компанията Cellex. Тези артикули занапред ще потвърждават успеваемостта си, само че индикациите от предварителните проучвания с тях наподобява са много положителни. А на опашка за утвърждение пред FDA чакат близо 30 други производители, в това число и реформаторски start up компании. Отделно десетки са и разаботките в Европа, Канада, Индия и други азиатски страни (виж карето).
Кой прави тестванията

Нишата на създаването и производството на тестванията за антитела за ковид се господства напълно от частния бранш за разлика от антигенната диагностика (т нар PCR тестове), с която обичайно от десетилетия се занимават държавни центрове и лаборатории. Но в този момент частните компании се активизират и при PCR тестванията, защото това е бързо разрастващ се пазар и има търсене на автоматизирани PCR комплекти, които обработват проби доста по-бързо от стандартните лаборатории.

Присъствието на китайски компании се откроява и при двата вида проби. От 202 компании по целия свят, които създават тестови комплекти за Covid-19, 92 са от Китай. Втора е Съединени американски щати с 29 компании съгласно данните на основаната в Женева Фондация зa новаторска нова диагностика (FIND), представени от FT. Следват Южна Корея, Сингапур, Германия, Испания, Индия, Англия и други
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР