© Shell ПрофилКатя Атанасова има богат мениджърски опит в енергeтиката,

...
© Shell ПрофилКатя Атанасова има богат мениджърски опит в енергeтиката,
Коментари Харесай

От бензиностанцията до глобалния бизнес на Shell

© Shell Профил Катя Атанасова има богат мениджърски опит в енергeтиката, както и в бранша на бързооборотните артикули. Управлявала е световни екипи както в разрастващи се, по този начин и във високо развити пазари. В момента е основана в Лондон като вицепрезидент на корпоративния картов бизнес на Shell, част от световния бизнес с търговия на горива на дребно в Shell International. Атанасова има магистърска степен по интернационалните стопански връзки, както и по бизнес администрация от London Business School. Тя стартира кариерата си в стартъпи, преди да се причисли към Coca-Cola, а по-късно и към RJR Reynolds. В Shell е от 1996 година Компанията
Корпоративният картов бизнес на Shell е световна конструкция, която дава устойчиви транспортни решения на компании с автопаркове. Това е непрестанно възходящ бизнес с наличие на повече от 30 пазара с над 160 000 клиенти и повече от 7 милиона дейни карти, одобрявани в над 200 000 бензиностанции и други търговски обекти по света. Royal Dutch Shell e най-голямата европейска компания по доходи. За предходната година оборотът й доближи
388.4
милиарда $. В компанията работят над
82 000
души в целия свят.
Как стартира професионалното ви развиване в Shell?
Започнах работа в " Shell България " през януари 1996 година като районен шеф бензиностанции. Две години по-късно ми предложиха работа от друга компания, само че когато подавах молбата си за овакантяване, диалог с тогавашния ми директен началник ме накара да остана. Този диалог ме накара да схвана, че съм ценена и че в световна компания като Shell, с огромно портфолио от разнообразни бизнеси, има доста благоприятни условия за развиване.

Коя беше най-предизвикателната позиция за вас в компанията?
Най-трудно ми беше, когато отговарях за навлизането на пазарите в Русия и Украйна, за планирането, градежа и ръководството на бензиностанции Shell в тези две страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Работили сте няколко години в Москва. По какво се разграничава бизнес средата там в съпоставяне в тази в Европа, изключително в областта на горивата?
Основната разлика е, че съветската промишленост за горива е доминирана от държавни компании, които имат друга бизнес просвета и метод на работа.

Смятате ли опита си " от първа ръка " с двата модела за преимущество в актуалната си работа в световен мащаб?
Определено разнообразният опит, който имам, ми дава опция да се натъкмявам по-лесно към разнообразни бизнес условия, да бъда по-адаптивна и гъвкава.

Кои са най-големите провокации при логистиката на горива? Какъв е вашият метод в организирането на тази активност?
Аз не съм работила в логистиката на горива, само че бих споделила, че най-големият риск е обвързван с сигурността на този превоз.

Как протича работният ви ден и какъв брой постоянно пътувате по отношение на работата си?
Тъй като сега ролята ми е световна, към 30-40% от времето ми е обвързвано с бизнес пътувания и дните могат да бъдат доста разнообразни. Когато не пътувам, нормално работният ми ден стартира към 8.30-9.00 ч. и завършва към 19.30-20.00 ч. Времето минава в поредност от вътрешни и външни срещи, доста от тях виртуални с хора от целия свят. Разбира се, част от времето минава в четене и писане на документи и имейли. Често, когато пътувам, дните са по-дълги, само че и по-разнообразни, с доста диалози и срещи с локални сътрудници, сътрудници и клиенти.

Какво може да бъде направено за декарбонизирането на превоза?
В днешно време такива решения са разнообразни за другите типове превоз - да вземем за пример леките коли стават все по-икономични, а множеството производители на коли към този момент оферират хибридни или електрически коли. Засега решението за вановете и рейсовете е електричество или газ, до момента в който за тежкотоварните камиони единствената действителна опция е полутечен природен газ (LNG). Успоредно с това се вършат вложения в развиването на водородната технология за коли и камиони. Като цяло ние в Shell, и съответно в Shell Fleet Solutions (корпоративния картов бизнес на Shell), предлагаме тези различни сили и горива паралелно с обичайните на клиенти в целия свят.

В какво ще се състезават петролните компании в бъдеще?
Не бих могла да приказвам от името на промишлеността като цяло, само че бих желала да обърна внимание на това, че Shell не се дефинира като петролна или газова компания. Тя се трансформира в енергийна компания с упоритости да продължи да съумява и в бъдещето, в което ще има обилни енергийни промени, да продължи да бъде първокласна финансова инвестиция и да има мощна социална позиция.

Какви са наблюденията ви за българския пазар на горива? Кои са неговите най-големи дефекти съгласно вас?
Това, което зная за българския пазар на горива, евентуално не е най-новото, само че нашият пазар има някои явни дефекти като неналичието на естествени естествени горивни запаси и това, че най-голямата рафинерия се намира географски надалеч от София, най-големия пазар на ползване, което оскъпява горивата. България е и една от страните в Европа с към момента забележителен " сив пазар ". Shell приветства напъните на съответните управляващи да го лимитират, само че в същото време имаме вяра, че тези ограничения ще бъдат ефикасни единствено когато се ползват непрекъснато и с идентична мощ към всички играчи на пазара.

Какви са разликите в трендовете за развиване на пазара на горива в България и на европейските пазари?
Смятам, че българският пазар на горива в този момент не се разграничава доста (освен разликите, за които споменах), а във връзка с трендове – виждам разлики сред това по какъв начин държавните управления на страните на Северозападна и Югозападна Европа се отнасят към проблемите, свързани с климатичните промени. Оставам с усещане, че по-богатите страни в Европа вземат по-стриктни законодателни ограничения за справяне с тези проблеми.

Кое е било най-трудното ви решение като управител?
Най-трудните решения са тези, които засягат отрицателно други хора.
Q&A
Успявате ли да балансирате сред персоналното и професионалното ви време?

В разнообразни моменти от живота ми този баланс е бил по-труден, само че като цяло не считам, че съм правила огромни жертви, за мен професионалният триумф и кариерата в никакъв случай не са били самоцел.

Имате ли занимания и по какъв начин предпочитате да прекарвате свободното си време?
Обичам изкуствата и извозвам забележителна част от свободното си време в визити на концерти, представления, изложения и кино. Обичам да се разхождам, да пътувам, навестявам нови места и да опознавам нови култури. Освен това обичам да карам ски и въпреки че започнах да карам ски относително късно, не съм пропуснала да отида най-малко седмица на ски нито един път през последните повече от 20 години. Разбира се, обичам да върша всичко това с близки хора и другари.

Завършили сте хореографското учебно заведение в Пловдив - поддържате ли по някакъв метод и тази своя " експертиза "?
Дипломирах се като хореограф от Академията за музика и танци в Пловдив и по-късно няколко години работих като хореограф, само че политическите и стопански промени от края на 80-те и началото на 90-те години ме водиха в друга посока. Преквалифицирах се като икономист и не съм се занимавала професионално с хореография повече от 25 години. Въпреки това музиката и танците остават едно от огромните удоволствия в живота ми.

Какви софтуерни устройства употребявате в всекидневието си?
Използвам единствено обичайните преносим компютър, смарт телефон и iPad.

Коя прочетена от вас неотдавна книга бихте предложили?
Трилогията " Регенерация " на Пат Баркър и " Молитва за Оуен Мийни " на Джон Ървинг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР