© SHANNON STAPLETON - Компанията разкри ключовата си финансова информация,

...
© SHANNON STAPLETON - Компанията разкри ключовата си финансова информация,
Коментари Харесай

Един Uber до борсата, моля

© SHANNON STAPLETON - Компанията разкри основната си финансова информация, която обаче още веднъж повдигна въпроса за устойчивостта на модела й

- Uber очерта и най-лошия сюжет, при който може в никакъв случай да не излезе на облага

- Все отново идното общественото предложение към момента е със поръчка да е най-голямото от години
Бихте ли вложили парите си в компания, която може в никакъв случай да не излезе на облага? Такъв е казусът с Uber, който в края на предходната седмица разкри финансовите си резултати преди плануваното обществено предложение през май и предизвести, че има риск приходите в никакъв случай да не надвишават разноските.

Разбира се, с компанията за превоз, споделено пътешестване и доставки на храна може и да не се случи сходно нещо, само че мениджмънтът е задължен да показа и най-черните сюжети в опит да осъществя най-голямото обществено предложение от години (след Alibaba през 2014), което да обезпечи над 10 милиарда $ на компанията и да я оцени на към 100 милиарда $. Всъщност от далечината на времето тя няма да е първата, която излиза губеща на борсата - това са правили и Amazon, и Фейсбук, само че след това съумяха излязат на сериозен плюс, а ползата към тях ги трансформира в едни от най-големите компании по пазарна капитализация.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък При Uber обстановката обаче може да се окаже по-особена поради бизнеса й, който разрушава обичайните модели на фирмите от бранша. Всъщност, вместо да внесе изясненост по доста въпроси, проспектът й повдига нови за това какъв брой е резистентен моделът на компанията, показва New York Times. Стартирала като услуга за споделено пътешестване, която разруши визиите за градски транспорти, през днешния ден тя доставя храни и скутери чартърен, възнамерява да навлезе в корабния бизнес. Затова и за доста вложители структурата и моделът на Uber са комплицирани и малко неразбираеми - да вземем за пример в проспекта си разказва, че се конкурира с компании като Гугъл и Amazon, само че и с заведения за хранене, DHL и даже Tesla. Това е и повода тя да възнамерява да отдели някои от тези бизнеси в обособени компании за по-голяма изясненост.

Освен това компанията има и високо равнище на дълг, сблъсква се с регулаторни проблеми в много страни, има и репутационен проблем с част от управлението в предишното - отношението с персоналните данни към клиентите и държанието на основателя й Травис Каланик с един от водачите, разкрития за полов тормоз. Все отново финансовите доклади демонстрираха бързия напредък на Uber през последните три години (42% растеж на приходите), само че също по този начин разкриха по какъв начин засилващата се конкуренция в бранша и злоупотребата с персоналните данни на клиентите се отразяват на резултатите и понижават способността й да задържи водачите.

Според Хауърд Голд, колумнист на MarketWatch, пред Uber може да има още един проблем - обезпечаване на кеш, откакто стане обществена. В момента тя има над 10 млрд, кеш и оборотен капитал, които се обезпечават от венчър капиталистите и нейни акционери. При борсово нарастване на капитала обаче това може и да не става толкоз елементарно. Освен това компанията има и отговорности за 7.5 милиарда $ и може да бъде принудена да употребява част от паричния си поток за погасяването им, написа Голд пред MarketWatch.

Офертата за бъдешето

Компанията предизвестява, че чака оперативните й разноски " да се усилят доста в обозримото бъдеще ", както и че " може и да не е успее да реализира добра доходност ". Оперативната загубата на компанията през 2018 година е била 3.03 милиарда $ (и близо 10 милиарда за три години), само че има чиста облага от милиард поради еднократни резултати от продажба на активи. Във всичките си действия Uber е изправен пред жестока конкуренция и продължава да губи пазарен дял. Огромните й разноски са за наемане на нови водачи, промоциите и пониженията. Дебютът на главния съперник Lyft също беше нещо като сигнална лампичка, още повече че след започването на вторичната търговия акциите й са единствено надолу.

Uber започва като компания за споделено пътешестване и директен съперник на такситата, само че от този момент бизнесът й закупи много трансформации, като част от повода за това са и регулаторните ограничавания. Днес тя предлага опция за наем на скутери и колела, като също по този начин прави доставка на храна - Uber Eats, и работи върху планове за самостоятелни коли. Компанията съобщи, че се пробва да приложи своя модел при поискване и при корабната промишленост, посредством стратегия, наречена Uber Freight, която " свързва превозвачите с най-подходящите снабдители на платформата и им дава транспарантно ценообразуване и опция за запазване на пратка с натискането на един бутон ". Мобилността продължава да бъде тематика, защото Uber търси нови приложения за по-традиционния си бизнес. Преди година компанията започва Uber Health, която оказва помощ на здравните организации да провеждат пътувания за пациенти.

Компанията обаче възнамерява, сходно на Alphabet, да отдели Uber Freight и бизнеса с колела и скутери New Mobility в обособени сдружения, с цел да се даде на вложителите по-добро чувство за това по какъв начин се показват главните бизнеси на компанията. Нефинансовите индикатори също са значими за разбирането на бизнеса на Uber. Uber оперира в над 700 града в 63 страни, като от документите стана ясно, че приблизително едвам 2% от популацията на тези страни употребяват услугите на компанията. Клиентите на компанията са осъществили 5.2 милиарда пътувания през миналата година, а приблизително дейните консуматори на месец са 91 млн. души, което е забележителен растеж от 68 млн. консуматори месечно през 2017 година

Големите печеливши

За разлика от доста други софтуерни компании, които станаха обществени през последното десетилетие, Uber не държи да резервира контрола над компанията в ръцете на най-големите акционери сега. Дружеството промени устава през 2017 година, като правата на глас на Травис Каланик и други ранни акционери бяха премахнати и по този начин всяка акция носи едно право на глас. Нещо, против което доста основатели на стартъпи се бунтуваха, усещайки, че губят надзор над творенията си. Това обаче надали има значение за тях, защото, когато компанията се листне на фондовата борса в Ню Йорк, най-печеливши ще са основателите й и сегашните акционери. Основателят на компанията Травис Каланик е един от най-големите акционери на компанията – той има близо 120 млн. акции. Настоящият основен изпълнителен шеф Дара Хосровшахи има едвам 196 хиляди акции, a членът на борда на шефовете Ариана Хъфингтън е с 22 хиляди от книжата. Сред огромните спечелили от борсовия дебют на Uber в действителност ще бъдат Саудитска Арабия и компанията майка на Гугъл – Alphabet. Това ще стане, в случай че решат да осребрят вложенията си.

Най-големият акционер е регистриран като SB Cayman 2 Ltd, като това е дъщерно сдружение на японския софтуерен колос SoftBank, който има 222 млн. акции или 16% от всички бумаги на Uber. Вторият по величина акционер е някогашният чиновник на Фейсбук и общоприет сътрудник в Benchmark Capital, Мат Колер. Инвестиционната компания, която беше съществена движеща мощ за напускането на Каланик на най-високия пост в компанията, влага в Uber по време на кръг на финансиране през 2011 година

Компанията майка на Гугъл – Alphabet, получи дял от 5.2% като част от съглашение с Uber. Подразделението за самостоятелно шофиране на софтуерния колос Waymo обвиняваше компанията за споделени пътувания в кражба на търговски секрети, откакто един от някогашните инженери стана началник на плана за самостоятелни коли на Uber. След свидетелски показания Uber се съгласи да даде на Waymo към 245 млн. $ под формата на акции, с цел да изчезне спорът. Този дял е една концепция по-малък от този на суверенния фонд на Саудитска Арабия, който е в размер на 5.3%.

При всички положения въпросите към Uber са доста, само че поръчката за най-голямото IPO постоянно носи заряд. Още повече че компанията е наела 29 банки да водят процедурата отпред с Mоrgan Stanley и Goldman Sachs, което най-вероятно ще й подсигурява първичния борсов триумф. А по-късно бъдещето ще покаже. Как да вземам участие от България

Участието в обществено предложение на непозната борса не е доста лесна работа - от една страна, малко платформи оферират това, от друга, за дребните вложители няма гаранция, че ще се класират. При класическото IPO поради големите предлагани размери и търсене и огромните капитали на институционалните вложители дребните постоянно остават отвън играта. Така преди години имаше мощен интерес от България към предлаганията на Фейсбук и на Манчестър юнайтед, само че български вложители не съумяха да запишат и тогава акции. Затова и от капиталовите медиатори предлагат, в случай че някой има интерес, да прави това в деня след дебюта за вторична търговия на фондовата борса. Разбира се, за непрофесионалния вложител това би трябвало да стане наложително след консултация със експерт и изчерпателен разбор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР