© Shannon Stapleton CBS и Viacom постигнаха споразумение за сключването

...
© Shannon Stapleton CBS и Viacom постигнаха споразумение за сключването
Коментари Харесай

CBS и Viacom се обединяват в опит да конкурират гигантите в медийната индустрия

© Shannon Stapleton CBS и Viacom реализираха съглашение за сключването на договорка, която ще сплоти още веднъж медийната империя на магната Съмнър Редстоун. До договорката се стигна поради вярата, че новата, по-голяма компания ще може да е по-конкурентна в медийната и развлекателната промишленост, доминирана от колоси, оповестява Reuters.

Това е третият опит за обединение на двете медийни групи и е забележителна победа за Шари Редстоун, чийто татко построи фирмите посредством поредност от сливания и по-късно ги раздели преди 13 години.
Предишните договаряния за обединение бяха несполучливи заради конфликти сред ръководителите при разпределянето на най-високите работни позиции и относителната оценка на фирмите. След оповестяването на договорката акциите на Viacom означиха растеж от 2.4% до 29.21 $ за брой, а книжата на CBS набъбнаха с 1.4% до 48.70 $.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Развълнувана съм да видя сливането на тези две страхотни компании – по този начин те ще могат да осъзнаят невероятната мощ на комбинираните си активи. Ще създадем мултиплатформена медийна организация от международна класа, която е добре позиционирана за напредък в бързо трансформираща се промишленост ", разяснява Шари Редстоун.

Условията на договорката

Новата компания ще носи името ViacomCBS, макар че акционерите на CBS ще имат 61%, а акционерите на Viacom - 39%. Сделката ще бъде осъществя напълно в акции. Сливането ще сплоти мрежата на CBS, кабелните канали на Viacom – MTV и Nickelodeon и филмовото и телевизионно студио Paramount. Заедно те ще имат 3600 кино заглавия и над 140 хиляди епизода на телевизионни излъчвания. Очаква се новата компания да генерира близо 28 милиарда $ доходи годишно, както и редуцира разноските си с близо 500 млн. $.

Изпълнителният шеф на Viacom Боб Бейкиш ще бъде президент и изпълнителен шеф на комбинираната компания. Джо Яниело, краткотрайно изпълняващ длъжността изпълнителен шеф на CBS, ще бъде назначен за ръководител и основен изпълнителен шеф на активите под марката CBS, което не включва кабелната мрежа Showtime и издателството Simon&Schuster.

Силна конкуренция

Десетилетният триумф на медийната промишленост зависеше от обстоятелството, че хората продължаваха да заплащат за кабелна телевизия. През последните години обаче клиентите се отхвърлят от тази услуга и се пренасочват към стрийминг платформите – това радикално промени стопанската система на промишлеността. Собствената стрийминг платформата на CBS - CBS All Access има към 8 млн. клиенти в Съединени американски щати. " Струваше си да изчакаме със основаването на нашата стрийминг платформа – хубавите неща изискват време ", разяснява Бейкиш.

Новата компания ще е с пазарна капитализация от близо 30 милиарда $, само че към момента ще е доста по-малка от съперници като Netflix, който се прави оценка на 136 милиарда $ и Walt Disney, която коства 245 милиарда $. Тя ще влезе в директна конкуренция за клиенти с медийните колоси, а също по този начин ще основава и продава телевизионни излъчвания и филми на други компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР