© Сашка Панайотова Компанията за сертифицирана биокозметика – Алтея Органикс

...
© Сашка Панайотова Компанията за сертифицирана биокозметика – Алтея Органикс
Коментари Харесай

"Алтея Органикс" удвоява производството на сертифицирана биокозметика

© Сашка Панайотова Компанията за сертифицирана биокозметика – " Алтея Органикс " ще удвои потенциала си на произвеждане с построяването на нова постройка, в която ще бъдат ситуирани спомагателни автоматизирани линии за произвеждане на биокозметични артикули, розоварна и складови пространства. Новата постройка е съвсем подготвена и евентуално ще бъде пусната в експоатация до края на август или началото на септември. В нея са вложени 1 млн. лв..

Разгърнатата ѝ застроена повърхност е 2500 кв.м. За построяването и " Алтея Органикс " завоюва план по размер 4.2 по Програмата за развиване на селските региони. Разположена е директно до базата на " Алтея Органикс " в старозагорското село Ягода. Сега във компанията работят 38 души, а с откриването на новите индустриални пространства ще бъдат разкрити още до 15 нови работни места. Почти всички работещи в " Алтея " Органикс " пътуват всеки ден от Стара Загора до отдалеченото на 15 км село Ягода. " Предстои да купим личен рейс, с цел да създадем пътуването по-комфортно. ", споделя притежателят на компанията Георги Колев. В Съединени американски щати " Алтея Органикс " също разполага с офис, в който работят към 15 души, ръководени от синовете на Веселина и Георги Колеви – Даниел и Николай. Именно на тях се дължи реализацията на продуктите с марка Alteya на американския континент.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Алтея Органикс " създава над 70 продукта – кремове за лице, за ръце, серуми и тонизиращи артикули за лице, серия грижа за бебето, серия грижа за майката, балсами за коса, за устни, слънцезащитни кремове. В основата на всички артикули е българското розово и лавандулово масло. В производството им се влагат само масла, създадени от личните розови и лавандулови насаждения на " Алтея Органикс ", отглеждани под непоколебим надзор по биологичен метод.
" Алтея органикс " има към 800 дка розови насаждения и 60 дка лавандула. Добивите през годините са разнообразни, само че всекидневно се движат сред 350-400 кг от декар розов цвят и 50-60 кг от декар лавандула. Средните добиви при биопроизводството са доста по-ниски от тези в стандартното произвеждане, само че по тази причина пък оценени високо на пазара, споделят притежателите.

Един от най-продаваните артикули на компанията остава органичната розовата вода. Миналата година са продали 120 тона българска розова вода в Съединени американски щати и Азия. Продуктите на " Алтея органикс " са сертифицирани с американския документ NOP /National Organic Program - USDI. " Това е доста сложен за осъществяване документ, защото не признава даже съставките, сертифицирани по други, европейски документи ", споделя Георги Колев. Български компании, които разполагат с американски документ за био артикули, са не повече от 4, само че от тях единствено " Алтея Органикс " създава биокозметика.

" Алтея Органикс " изнася 85% от продуктите си за азиатския и американските пазари, към 10% се продават на европейския пазар, за България остават към 5%. " Родният пазар на биопродукти е доста сгънат поради ниския стандарт на българите, до момента в който на Запад от дълго време са осъзнали, че грижата за здравето и за тялото е нещо доста значимо ", споделя Георги Колев.

Американците харесват най-вече розовата вода на Alteya, както и серум и тоник за лице. Добри продажби осъществя компанията му и в Испания, където продуктите на " Алтея " могат да се намерят в към 500 магазина. Основният пазар досега обаче остава азиатският. " Клиентите в Китай, Хонг Конг, Япония и Корея се впечатляват, когато козметичният артикул е създаден от българско розово масло ", споделят притежателите. Половината от продажбите на продуктите с марка Alteya в Съединени американски щати стават онлайн.

Създадената от Георги Колев компания продава най-вече на американския и азиатски пазари.

Електронният магазин на Alteya eпреведен на британски, френски и испански език и намира от ден на ден клиенти във Англия, Холандия, Испания, Германия, Франция и други европейски страни. През последните години старозагорската компания бележи непрекъснат растеж на приходите си от към 30%. Търсенето на продуктите и се усилва, поръчките също – за 2018 година Приходите са 5.8 хиляди лева, а облагата пораства със 17% до 1.35 млн. лева Именно тези резултати карат управлението на компанията да стартират строителството на нова индустриална база.

Началото на компания " Алтея Органикс " е сложено през 1999 година от фамилията на Веселина и Георги Колеви. " Машинен инженер съм, нямам обучение в парфюмерията и земеделието, само че в тези години, когато нямаше заплати, правеха се непрестанно стачки и времената бяха несигурни, ние трябваше да стартираме да вършим нещо. ", спомня си началото Георги Колев. Доверяват се на мнението на синовете си – Даниел и Николай, които са безапелационни, че фамилията би трябвало да заложи на най-авторитетния в света български артикул – розовото масло. Продават апартамент, вземат заем и основават първите 100 декара розови насаждения в региона на град Павел баня. Въпреки неналичието на опит, бизнесът потръгва и семейство Колеви влагат в още 220 дка маслодайни рози, към този момент с поддръжката на стратегия САПАРД.

До 2004 година " Алтея Органикс " създава единствено био розово масло и био розова вода, които продава сполучливо в Япония, Съединени американски щати и Корея. Даниел към този момент е приключил бизнес и финанси в влиятелен американски университет, в Съединени американски щати се е открил и Николай, който също е икономист. В Съединени американски щати двамата синове виждат, че бъдещето е в биокозметиката и вземат решение да задълбочат производството на " Алтея Органикс " с необятен подбор от потребни артикули, основани въз основата на органичното българско розово и лавандулово масло. 15 години по-късно компанията се трансформира в най-големия експортьор на биокозметични артикули.

Когато розите останат недообрани
Днес огромните терзания на притежателите на " Алтея Органикс " идват от неналичието на работна ръка по време на розобера. Когато акцията е в разгара си е нужен най-малко един човек на декар, споделя Георги Колев. Хора, които да правят тази работа съществено и с отношение, обаче, все по-трудно се намират, макар огромната безработица измежду нискоквалифицираното население в района. Всяка година по време на пика в цъфтежа на розовите насаждения има дни, в които цветовете остават недообрани, заради липса на берачи. Георги Колев е уверен, че страната има механизми, с които би могла да помогне на розопроизводителите с активизиране на непрекъснато безработните.

Друг проблем е неналичието на ясни законови правила в България кой производител има право да поставя надпис " био " върху продуктите си. Заради неналичието на сертифициращ орган хаосът на българския пазар е цялостен, споделят от " Алтея Органикс ". Това е и една от аргументите пазарът на биопродукти в България да се употребява с ниско доверие от страна на потребителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР