© Rodrigo Garrido Китайският производител на телекомуникационно оборудване и потребителска

...
© Rodrigo Garrido Китайският производител на телекомуникационно оборудване и потребителска
Коментари Харесай

Huawei призна, че американските санкции се отразяват на бизнеса й

© Rodrigo Garrido Китайският производител на телекомуникационно съоръжение и потребителска електроника Huawei най-сетне призна, че американските наказания, които влязоха в действие през май, се отразяват отрицателно на бизнес на компанията, оповестява Financial Times. Досега компанията предпочиташе да не признава това обществено.

Най-големият удар идва от възбраната на Huawei да прави бизнес с Гугъл – поради американските наказания последните модели на компанията, Mate 30, изобщо не получиха премиера в Европа и няма да се появят на европейксите пазари. Mate 30, последният смарт телефон от топ бизнес серията на Huawei и всекидневно един от най-добре продаващите се телефони от висок клас за годината, употребява най-базовата версия на операционната система Android, в която липсват главните приложения на компанията Гугъл Play Store, Maps, Chrome и даже самата търсачка. Този пропуск не е проблем за китайския пазар, където приложенията по този начин или другояче са неразрешени и имат свои домашни еквиваленти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " След като влязохме в черния лист на Съединени американски щати, успяхме да намерим някои различни решения. Най-големият проблем са услугите на Гугъл. Все още можем да използваме платформата на Android, само че единствено версията с отворен код, само че не можем да употребяваме приложенията, които идват с цялостната версия ", разяснява пред FT Джой Тан, вицепрезидент на американския клон на Huawei.

Политика на рикошети

По всичко наподобява, че най-тежкият удар за момента пада върху смарт телефон бизнеса на компанията, макар че проблемите в действителност идват от друго място: Съединени американски щати, дружно с останалите страни от групата Five Eyes (Канада, Англия, Нова Зеландия и Австралия), считат, че телеком оборудването на компанията дава опция за потребление на " задна малка врата ", която разрешава приключване на информация към китайското държавно управление.

Официалното мнение на администрацията на Доналд Тръмп е, че Huawei е риск за националната сигурност. Съединени американски щати търсят поддръжка и от други огромни пазари, които скоро ще купуват 5G съоръжение, като Европейския съюз, само че за момента такава по-скоро няма. Друг значим миг е, че Тръмп е заявявал няколко пъти, че би употребявал случая с Huawei като разменна монета при крайната фаза на договарянията за нова комерсиална договорка с Китай.

Има ли опция

Алтернативата за Huawei е създаването на своя лична операционна система. Такава към този момент на процедура има: HarmonyOS, само че тя към момента не е дебютирала в смарт телефоните на компанията и се употребява единствено в тв приемници и други смарт устройства. " Имаме различно решение за екосистемата, само че ще отнеме време, с цел да го създадем ", разяснява още Тан. Според нея потребителите в Европа и Югоизточна Азия са привикнали с приложенията на Гугъл и Android и миграцията към друга операционна система няма да бъде лесна.

По думите ѝ, сега Huawei се пробва да стигне до чуване във Вашингтон, в което да се отбрани от нападките и да потвърди, че телекомуникационното съоръжение, създавано от компанията, не е опасност за националната сигурност. Засега компанията не съумява да си обезпечи нито една такава среща – нито с администрацията на Доналд Тръмп, нито с Конгреса. " Продължаваме да търсим връзка, само че не стигане до доста срещи. Не съм говорила с никой от държавното управление и не мога да кажа, че е тъй като не съм опитвала. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР