© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата

...
© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Ciao, Роналдо*

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Adidas печели с 12:10 против Nike в екипирането на тимовете за международното по футбол

Германската компания обаче не чака огромен финансов резултат от шампионата поради застоя на съветската стопанска система
2 юни 2018
Лионел Меси е най-скъпоплатеният футболист в света

Доходите на аржентинеца за сегашния сезон са 126 млн. евро
24 апр 2018 След девет забележителни години Кристиано Роналдо напусна най-успешния европейски клуб " Реал " (Мадрид). В испанската столица португалецът завоюва всичко, вкара 450 гола и взе пет пъти премията " Златната топка " за най-хубав футболист. На 33 години, без признаци за залез на кариерата, избра да премине в италианския първенец " Ювентус " против 100 млн. евро, с което може да промени доста в европейския футболен бизнес.

Това не е просто следващата договорка на пазар, на който равнищата от 100 милиона евро към този момент не са екзотика. След платените през предишното лято 222 милиона евро от " Пари Сен Жермен " на " Барселона " за Неймар прехвърлянето на Роналдо наподобява в границите на нормалността, като се акумулира и неговият статут на един от най-великите футболисти за всички времена.
Това е трансфер с многостранно въздействие. Роналдо разчупва наложения в последното десетилетие модел на придвижване на най-хубавите футболисти от Италия в посока към по-богатите клубове в Англия и испанските " Реал " и " Барселона ". За пръв път от най-малко 10 години състезател от сходен диаметър избира да продължи кариерата си в Серия А, където финансовите благоприятни условия на клубовете са по-ограничени, а оттова и възможностите им да бъдат конкурентни на европейските шампионати.

Историята помни няколко сходни прехвърлянето. Диего Марадона през 1984 година минава от " Барселона " в " Наполи " и бразилската нападателна машина Роналдо, минал през 1997 година също от каталунския гранд в " Интер ". И двамата по някакъв метод трансформираха отношението към " калчото ". Роналдо има късмет да го направи за трети път. Въпреки напредналата си възраст прехвърлянето в " Ювентус " не е типичният предпенсионен избор. През миналия сезон той вкара 26 гола в 29 мача и изведе " Реал " до трета поредна купа в Шампионската лига с 15 гола в 13 срещи. Общият му актив е 44 гола в 44 мача на всички вероятни фронтове. Така че португалският капитан има какво още да даде на футбола.

На първо място той ще промени отношението на италианските клубове към прехвърлянията на звезди. След като през 90-те години клубовете от Серия А преобладаваха на европейската сцена, в последните им години им стана все по-трудно да се доберат до звездно наличие. Сега " Ювентус " демонстрира на останалите, че това не е задача невъзможна.

На бързата писта
Сделката, която се прави оценка общо на 290 милиона евро със заплатата на Роналдо, включва заплащането на трансферната сума на две вноски в две следващи години. Самият футболист ще получава по 30 милиона евро на година след налози, с което ще се приближи до най-големия си съперник Лионел Меси, както и Неймар, без да ги настигне напълно. Но пък ще получава с 9 милиона евро повече по отношение на досегашния си клуб. Сумата не е по опциите на " Ювентус ", защото би нарушила разпоредбите на финансовия феърплей на УЕФА. Ето за какво ще бъде употребен рекламен контракт с Fiat Chrysler Automobiles. Футболният клуб и автомобилният производител са тясно свързани посредством семейство Аниели, което стои напълно зад договорката. Фамилията, която има " Юве " от над 90 години, управлява Ferrari NV и Fiat Chrysler през холдинговата компания Exor NV. Тя от своя страна има 64% от футболния клуб.

Пристигането на португалеца може да се окаже голям рекламен удар за Fiat, той като логото на Jeep стои на черно-белите фланелки на " Старата госпожа ". Ако Роналдо успее да изведе тима до край в Шампионската лига, медийното наличие ще бъде на стойност 50 милиона евро съгласно Ерик Смолууд, президент на Apex Marketing Group, представен от Bloomberg. По този метод Fiat Chrysler с лекост ще си върне 20-те милиона $, които заплаща годишно на " Ювентус " за спонсорство.

Jeep е най-ценната марка на американския пазар за автомобилния тръст. Fiat предвижда, че ще продаде 1.9 милиона високопроходими автомобила от марката в международен мащаб, което е повече от два пъти от 730-те хиляди преди пет години. Целта на изпълнителния шеф Серджио Маркионе е да стигне 3.3 милиона продажби на марката до 2022 година, а привличането на Роналдо може да повлияе единствено позитивно. Клубът също има спонсорски контракти с Adidas за екипировка, с Allianz за името на стадиона и Samsung, които също би трябвало да завоюват от прехвърлянето.

" Юве " остава в сянката на огромните британски и испански клубове във футболно отношение, а и финансово, само че се пробва да промени нещата. Само слуховете от последната седмица покачиха с 43% цената на акциите на сдружението. Въпреки че завоюва последните седем трофеи в родината си, черно-белите са едвам на девето място съгласно класацията на Forbes за най-ценните футболни клубове с оценка от 1.250 милиарда евро. " Реал " е оценен на 3.42 милиарда евро. Докато испанският гранд има доходи от 627 милиона евро на година, тези на " Ювентус " са едвам 377 милиона евро.

Най-добрият от положителните
Покрай конкуренция с Меси за великолепие португалецът се трансформира в мощна независима икономическа единица. Той може да е трети по доходи след Флойд Мейуедър и Меси, само че има капацитета да се бори и за първото място в международен мащаб с помощта на преобладаващото си наличие в международния спорт. Според оценки на Forbes през предходната година е спечелил 40 милиона евро от рекламни контракти и в това отношение е с няколко обиколки пред съперниците си. Роналдо има повече от 300 милиона почитатели в обществените платформи Фейсбук, Twitter и Instagram, а единствено страницата му във Фейсбук има 122 милиона почитатели. Това е с 20 милиона повече от който и да различен човек на планетата. Той генерира 474 милиона евро стойност за своите спонсори през последните 12 месеца посредством интензивността си в обществените мрежи съгласно изследователската компания Hookit. Въпреки че е рекламно лице на Nike, единствено фотосите с екипа на Adidas на " Реал " са генерирали рекламна стойност от 216 милиона евро за немския производител. Фейсбук договаря с него за партньорство в платформата Фейсбук Watch. Смята се, че договорката ще коства 11 милиона евро за документална поредност от 13 епизода.

Присъствието му в обществените мрежи може да има позитивен резултат върху новия му клуб и новите му спонсори. Само в Twitter Роналдо има 74.5 милиона почитатели, до момента в който " Ювентус " е с едвам 6 милиона, а Jeep с 1 милион. В Instagram той има 134 милиона почитатели, до момента в който " Ювентус " е с 13 пъти по-малко. А наличието му в Италия може да окаже позитивно въздействие върху целия италиански футбол. Трансферът на Неймар в ПСЖ преди година докара до скок от 22% в почитателите на френския клуб в обществените медии, сочи проучване на KPMG.

Ракетата притежател

Въпреки че златните години на Серия А отминаха, нарасналият интерес към шампионата може да окаже благотворно въздействие на всички клубове. " От 2006 година италианският футбол изпитва проблеми, а повдигането на летвата с Роналдо прави разликата в имиджа на " калчото ". Той може да вкара гол от всеки ъгъл, само че в стопански аспект той ще донесе голямото си предпочитание да побеждава. Страхотно е за " Юве ", само че и за целия италиански футбол ", разяснява някогашният нападател Алесандро дел Пиеро пред италианските медии.

Макар и постепенно италианските клубове към този момент излизат от хватката на абсурда с корупция през 2006 година Първенството беше единственото от петте най-силни, в което през предишния сезон имаше оспорвана борба за купата, а не конкуренция с един кон. Вече четири клуба имат лични уреди, което им дава благоприятни условия да генерират повече доходи. Присъствието на китайски вложители в други италиански клубове би могло да помогне, тъй като се чака да направи Серия А по-разпознаваема и известна. Първенството обаче би трябвало да се оправи с генерирането на нови проблеми. Въпреки това идването на Роналдо може да има своя рекламен резултат за Серия А и огромните имена да преоткрият шампионата за себе си. Или пък да се случи противоположното – да забележим неговия залез на футболист и стопански състезателен феномен.

*здравей (от италиански) Изоставане
Италианският шампионат изостава доста от британската Висша лига и испанската Ла Лига по доходи от продажбата на телевизионни права, а това директно въздейства върху цената на клубовете и опциите им да влагат в играчи. През февруари подкрепяната от китайски капитали испанска компания Mediapro завоюва телевизионните права за локалния пазар с цена от малко над 1 милиард евро, само че не съумя да показа банкови гаранции и търгът беше анулиран. Миналата седмица италианското държавно управление забрани рекламите на хазартни компании, което локалните клубове дефинират като " конкурентно закъснение " спрямо останалите огромни шампионати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР