© Reuters Staff Цената на петрола продължи да се изкачва

...
© Reuters Staff Цената на петрола продължи да се изкачва
Коментари Харесай

Петролът премина цена 70 долара за барел

© Reuters Staff Цената на петрола продължи да се изкачва и при започване на седмицата, като мина границата от 70 $ за барел. Причината е високото напрежение сред Съединени американски щати, Иран и Ирак, откакто в границите на седмица подкрепени от Иран паравоенни организации нападнаха посолството на Съединени американски щати в Ирак, а по-късно още веднъж на територията на Ирак бе погубен военачалник Касим Солеймани, вторият по значимост човек в Иран след аятолаха.

Инвеститорите одобриха предизвестието на Държавния департамент на Съединени американски щати за " нараснал риск " като предзнаменование и за евентуални сривове в разпространяването на нефт по света. Съединени американски щати предизвестиха и за вероятни офанзиви от страна на Иран против военни бази и рафинерии в Саудитска Арабия, до момента в който някои сенатори от Републиканската партия разясниха, че са вероятни удари против рафинерии в Иран. Последният път, когато петролът доближи цена от 70 $, бе през септември, когато бяха атакувани рафинерии в Саудитска Арабия посредством дронове, като съгласно Съединени американски щати и Саудитска Арабия зад офанзивата тогава стоеше точно Иран.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ирак, която рискува да стане игрално поле за прокси война сред Иран и Съединени американски щати, е вторият по величина производител в петролния картел ОПЕК. В неделя Народното събрание на страната гласоподава резолюция, съгласно която всички задгранични войски би трябвало да изоставен територията ѝ – решение, което докара до митинги от страна на Съединени американски щати и опасност за стопански наказания съответно от президента Доналд Тръмп.

" Петролът се движи по рискова линия ", разяснява Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group в Съединени американски щати. Според него е мощно евентуално Иран да нападна петролна инфраструктура в Близкия изток като отговор на убийството на Солеймани. " Бързо ще преминем от 70 към 80 $ за барел поради отмъщението на Иран ", разяснява Макнали, който е и някогашен консултант по енергийна политика в Белия дом при администрацията на Джордж Буш-младши.

Напрежението в Близкия изток се отрази и на фондовите тържища по света. Индексът Nikkei в Япония стартира седмицата с 2% надолу. Почти същият резултат се следи и в Европа, където към началото на деня немският показател DAX е изгубил 1.7% от цената си, френският CAC – 1.3%, а във Англия FTSE се движи с 1% надолу.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР